Egy csepp Európa

Csehország nemcsak sör és Kofola – Mikulovi Szüreti Fesztivál

Csehország elsősorban kiváló söreiről ismert, azonban a dél-morva borrégió szeptemberben a borbarátok paradicsomává válik, köszönhetően a minden évben megrendezésre kerülő hagyományőrző szüreti mulatságoknak. 500 különféle bor, programok, hagyományőrzés, fesztiválhangulat. Bemutatkozik Mikulov és a Palavské Szüreti Fesztivál! Mikulov A színes múlttal rendelkező kisváros az osztrák határ közelében helyezkedik el, 50 km-re Morvaország központjától, Brno-tól.  A település… Tovább »

Európa 10 legszebb kisvárosa

Már mentegetőzéssel is kezdem ezt a bejegyzést, hiszen minden efféle lista kizárólag szubjektív lehet. Valószínűleg Európának még számtalan gyönyörű és hangulatos kisvárosa van (a listán szereplők között van kisebb és nagyobb lélekszámú vegyesen), és biztosan a kedves Olvasók is össze tudnának állítani egy saját listát, vagy legalábbis azonnal tudnának egyéb javaslatokat tenni. Úgyhogy várom az… Tovább »

Znojmo, Morvaország gyöngyszeme

Csehország egyik legrégebbi városa 68 kilométerre található délnyugatra Brnótól, közvetlenül az osztrák határ mellett. Dél-Morvaországban, a Dyje folyó bal partján fekszik, 290 méteres magasságban. A jelenleg 35 ezres lakosú település izgalmas és fordulatos múlttal büszkélkedhet, feldúlták, kirabolták, városi kiváltságokat adtak neki, uralkodók haltak meg a falai között, királyok kötöttek itt szövetséget, rablólovagok vertek tanyát, a… Tovább »

Dél-Csehország hangulatos és varázslatos városkája – Třeboň

Aki azt gondolja, hogy minek ennyi cseh városkába ellátogatni, mind egyforma, az hatalmasat téved. Kétségtelenül van hasonlatosság: szép természeti környezet, jellegzetes középkori és újkori épületek, kedves, barátságos emberek, szívélyes fogadtatás, korrekt árak, kulturált kiszolgálás, remek ízek. De mindegyik unikum a maga nemében, egyszeri és páratlan, megismételhetetlen műalkotás. Az emlékképek sem keverednek össze, ahogyan itthon, utazás… Tovább »

Érdekességek és furcsaságok szerte Európában

Számos szép és izgalmas helyet találunk öreg kontinensünkön, ódon kastélyokat, pompázatos palotákat, méltóságteljes katedrálisokat, girbegurba sikátorokat és értékes műalkotásokat. Az alábbi képeken azonban az átlagos turista látványosságokat felülmúló érdekességek és furcsaságok láthatók. Vegyük például Lucca városának (Olaszország) tornyát, a Torre Guinigi-t. Több hatalmas fa áll a tetején, amit meg is csodálhatunk, 3,5 eurós belépőért fel… Tovább »

Különleges hangulatok és egyedi szépségek – Český Krumlov kastélya és városa

Dél-Csehországban, Budejovicétől 25 km-re, a Moldva egy nagy hurkot ír le – ez a kis majdnem félsziget épült be a középkorban gótikus és reneszánsz házakkal. A folyó másik oldalán impozáns szikla magaslik, innen uralja a környéket a Rosenbergek reneszánsz várkastélya. Később az Eggenbergek, majd a Schwarzenbergek tulajdonába került Csehország második legnagyobb vára, akik egészen a… Tovább »

Egy város, amit méltatlanul kerülnek el a turistainváziók – České Budějovice

Gyönyörű óváros, szelíden kanyargó folyó, hangulatos éttermek, ráadásul a világ egyik leghíresebb söritala – mégsem árasztják el a látogatók Dél-Csehország százezres lakosú központját, amit 1265-ben alapított II. Ottokar cseh király Hirzo nevű lovagja. Egyrészt talán amiatt, hogy iparvárosnak tartják (valami hasonló megítélésben szenved nálunk Győr is), hiszen a Budvar Sörgyáron kívül például itt található a… Tovább »

Mit vigyünk haza Csehországból?

A felejthetetlen élményeken, fotókon és felvételeken kívül természetesen. Kevesen vannak, akik kihagyják a cseh tradicionális italokat. A különféle kitűnő sörökön kívül a Karlovy Varyban gyártott Becherovkát vagy a csehek nemzeti kóláját, a Kofolát. Jól fel lehet pakolni sajtokból, sonkákból, bolti süteményekből és csokoládékból is (ahogy azt már előzőleg írtam). Itt is, mint bárhol Európában, megtaláljuk… Tovább »

Hluboka – mesebeli kastély Windsor mintájára

Dél-Csehország egyik festői kastélya Hluboka. Ha továbbra is délre tartunk Táborból, forgalomtól függően kb. egy óra alatt elérjük ezt a gyönyörű helyet, tehát Prágából is kitűnő kirándulási lehetőség (kocsival, busszal, vonattal jól megközelíthető). České Budějovicétől mindössze 10 km-re helyezkedik el (ajánlatos busszal menni, mert autóval könnyedén eltévedhetünk az elégtelen és olykor egymásnak ellentmondó jelzőtáblák miatt)…. Tovább »

A husziták városa, Tábor – Egész napos látnivalók az egész családnak!

Miért éri meg ide kirándulni az egész családnak? A kazamatákban tett sétát mindenki izgalmasnak fogja találni, ahogy a huszita fegyvereket és az egyetlen épen maradt harci szekeret is. A múzeum boltjában bőrcsíkra fűzött medálokat vásárolhatunk igen jutányosan a huszita fegyverek (számszeríj, kard és buzogány) miniatűr hasonmásaként. A gyerekek (nemcsak a kisfiúk!) imádják! Gyönyörű tóparton sétálhatunk… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!