Egy csepp Európa

5 varázslatos francia kisváros, ami inspirálta A Szépség és a Szörnyeteg alkotóit

Az idei esztendő egyik várva várt filmalkotása az egykori rajzfilm élőszereplős remake-je Emma Watson főszereplésével, A szépség és a Szörnyeteg. Bár a történet nagy részét Nagy-Britanniában, a Shepperton Studiókban, Surrey-ben forgatták, Sarah Greenwood díszlettervező és csapata több helyre is ellátogatott az öreg kontinensen, hogy ihletet merítsen. 

Villeneuve fiktív faluját – itt él Belle és az apja  – Shepperton külterületének hátsó részére építették, és ez  közel 30 ezer négyzetmétert vett igénybe. Itt láthatjuk Belle házát, feltűnik egy iskolaépület, egy templom és egy falusi piactér, ahol Gaston próbál erőszakosan udvarolni a lánynak. Közel 30 kocsit, több száz állatot és 150 extra kelléket használtak a Belle-t bemutató zenei nyitószámhoz.

Így néz ki felülről a film teljes díszletezése – 27 különböző színhellyel

És így mutat a filmben…

  1. Conques, Dél-Franciaország

Sarah-ra nagyon erősen hatott ez a kisváros, amikor megtervezte a Belle által olyannyira utált falut,  Villeneuve-öt. A francia település Aveyron megyében található, és mindössze 255 lakosa van. A Pireneusok északi oldalán helyezkedik el, a középkorban forgalmas zarándokhely volt. Valóban azt érzi itt a látogató, hogy a falak között megállt az idő.

2. Eguishem, Elzász

Az 1743 fős lakosú elzászi település annyira hasonlít a Belle által provinciálisnak nevezett városkára, hogy akár egy az egyben itt is forgathatták volna a film nyitó jeleneteit. 2013-ban a legkedveltebb francia falu címet nyerte el, de övé lett a legvirágosabb település díja is. Macskaköves utcácskákból és 16-17. századi házikókból áll az elzászi szőlőtermesztés, és egyben IX. Leó pápa szülőhelye.

3.  Riquewihr, Elzász

Ugyancsak az elzászi régió egyik varázslatos települése az 1162 lakosú Riquewihr, amely Colmartól mindössze 11 kilométerre található. Meglepő épségben vészelték át a történelem viharos évszázadait a középkori kő-és faházak, a boltíves udvarok, a települést körbeölelő városfal és a ma már múzeumként üzemelő vár. Élénk kék, sárga és rózsaszín házakat csodálhatunk meg a macskaköves utcákon, ahol akár Gaston is poroszkálhatna a hűséges Lefou kíséretében. A város tornya, a Dolder Torony, a falu főterére néz, ami tökéletes hely a pletykákra az “őrült öreg Maurice” -ról. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a pékről, ha kitűnő bagettet akarunk vásárolni, ahogyan Belle tette a filmben, csak keressük meg  a  Général de Gaulle utcai Au Petit Délice cukrászda mellett.

4. Ribeauvillé, Elzász

Körülbelül kétszer akkora, mint Riquewihr,  éppen ezért másik inspirációs forrást jelentett a Disney csapata számára. Ezt a várost – rövid 10 perces autóútra Riquewihrtől északra – három sziklafalú kastély határolja, és megtestesíti azt a különös mesebeli bájt, amelyről az Elzász régió ismert. Például könnyen el tudjuk képzelni, ahogy a Wistub Zum Pfifferhus fából készült belső terének és a bőséges konyhájának köszönhetően (kiváló kolbászfélék és sültek) könnyedén felkészítheti a tesztoszteron táplált Gaston klánt, hogy megrohamozza a kastélyt. És a Koenigsbourg-vár kívülről nagyon hasonlít a Szörnyeteg elvarázsolt rezidenciájára…

5. Colmar, Elzász

Colmar olyan varázslatos, mint egy mesebeli városka: apró csónak sodródik a  virágos csatornákban, miniatűr vonat halad csilingelve körbe, és még egy éjszakai fény show-ra is sor kerül évente egyszer. Az elzászi borút mentén található Északkelet-Franciaországban, az elzászi bor fővárosának is nevezik. A népszerű idegenforgalmi célpont 800 éves germán és francia építészeti remekművekkel dicsekedhet. Tökéletesen ideképzelhető A Szépség és a Szörnyeteg néhány jelenete…

5+1 Rothenburg ob der Tauber, Németország

Bár a leghangulatosabb francia városkák között válogattak, a filmbeli falu szökőkútjához a varázslatos Rothenburgban találtak mintát. A Szent György-kút  így fest a valóságban: 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!