Egy csepp Európa

A modern építészet elképesztő csodái szerte a világon

Bár a lakóépületek terén egyre kevesebb fantáziadús, esztétikus példánnyal találkozunk, ugyanakkor a világ számos pontján születik egy-egy izgalmas, látványos középület, aminek látványába bele tudunk feledkezni. Most egy – hangsúlyoznám – szubjektív lista következik néhány, az átlagot messze meghaladó alkotásról, ami tervezője kreativitásáról és merészségéről tanúskodik. 

Lótusz Templom, India

A Föld egyik leglátogatottabb pontja az Új-Delhiben található Lótusz Templom, melyet Fariborz Sahba iráni építész tervezett, aki ezzel az alkotásával számos díjat nyert el. A tavirózsa alakú épületet 1986-ban adták át, néhány adat róla: 27 szirmot tartalmaz, legmagasabb pontja 40 méter és 9 ajtó vezet a központi imaterembe, ahol 2500 ember imádkozhat vagy meditálhat egyidejűleg. A templom egy gyönyörűen gondozott parkban fekszik, melyben több tavacska is található.

Cybertecture Egg, Mumbai, India

A 33.000 négyzetméternyi irodaterület 13 szintjét nagyon intelligens épületfelügyeleti rendszer vezérli,  a 3 szintes pincében 400 parkolóhelyet találunk. Az épületet egy acél vázszerkezet uralja, mely egy konkrét magot és alapot ölel körbe. Sikerült létrehozni egy olyan héj formájú szerkezetet, amelynek megtámasztásához nem kell semmilyen oszlop. Napelemek és szélturbinák biztosítják az épület saját energiaellátását. Itt ideális dolgozni: az alkalmazottak egészségét innovatív rendszerek védik, különböző mérések (például vérnyomás és testsúly) segítségével nyomon követhető a dolgozók egészségi állapotának minden változása, amit a rendszer összegyűjt, és szükséges esetben orvost küld. 

Dome Ház, Florida, USA

Mark és Valerie Siegler csodálatos luxus otthona Pensacola Beach-en azután készült, hogy hagyományos házukat két ízben is lerombolta a hurrikán. Olyan szerkezetet kerestek tehát, ami földrengésbiztos, és tűri a legnagyobb erősségű viharos széllökéseket is. Egy máltai utazás során találtak rá a megoldásra, erre a különleges kupolaszerkezetre, ami kiállta az idő és a viharos időjárás próbáját.

Gherkin (azaz Uborka) Épület, London, Egyesült Királyság

Hivatalos nevén: St Mary Axe. Az egykori globális tengeri szállítmányozási tőzsde helyén épült (miután 1992-ben a közelben robbantott az IRA, és az épületekben komoly károk keletkeztek) a 180 méter magas, 40 emeletes felhőkarcoló, amelyet 1994-ben nyitottak meg. Norman Foster és Ken Shuttleworth építészek tervezték.

Grand Lisboa, Makaó, Kína

A 47 szintes és 261 méter magas hotel- és kaszinóépület Makaó szigetén található, tervezői Dennis Lau és Ng Chun Man hongkongi építészek. 430 hotelszoba, 800 játékasztal és 1000 játékgép várja itt a látogatókat. 

Mumbai Egyetem Konferencia Központ, India

India legnagyobb kongresszusi központja még mindig a tervezési szakaszban jár, de már az egész világon ismertté vált. Magában a plenáris teremben 4200 ülés lesz,  koncertek, előadások, bemutatók, bankettek zajlanak majd itt, de lesznek az épületben sportlétesítmények, és kiállítási funkciókat is ellát majd. A 360 fokos panorámát nyújtó étterem minden igényt kielégít majd.

Az épület intelligens épület, napelemeket használ majd, a vizet újrahasznosítja, és alacsony lesz az energiafelhasználása.

Nagy Nemzeti Színház, Peking, Kína

Paul Andreu francia építész alkotását, a nemes egyszerűséggel “tojásnak” becézett Nagy Nemzeti Színházat, más néven az Előadóművészetek Nemzeti Központját, 2007-ben adták át. A létesítmény egyszerre 6500 látogatót tud fogadni 200 ezer négyzetméteres területén. Titánium és üveg alkotja az elliptikus forma bélését, a költségek elérték a 3 millió 200 ezer jüant.

Universum Tudományos Múzeum, Bréma, Németország

Évente átlag 450 ezer ember látogat el ebbe az izgalmas, interaktív múzeumba, ahol megközelítőleg 250 kiállítást építettek fel. A 2000-ben megnyílt épületben 4000 négyzetméteren, három fő témakörben kap érdekes látni-, hallani- és kipróbálni valót a látogató: az emberi test, bolygónk, a Föld és a Kozmosz témájában. 

Auditorio de Tenerife, Kanári-szigetek, Spanyolország

A Santiago Calatrava Valls spanyol építész és szobrász által tervezett előadóterem és művészeti központ az Atlanti-óceán partján található Santa Cruz de Tenerife városában. Az épületet, mely a sziget egyik legfontosabb látványosságává vált, 2003-ban adták át Fülöp herceg – ma már spanyol uralkodó – jelenlétében. A 6471 négyzetméter alapterületű auditórium két nagy teremnek ad helyet: az egyik a Szimfonikus terem, melyet egy dóm koronáz meg, és 1616 látogató foglalhat itt helyet, a másik a Kamaraterem, ahol 422 széket helyeztek el. természetesen az épület számos öltözőt, sminkszobát, sajtószobát, kávézót és üzletet is tartalmaz. A két nagy terasz az óceánra néz. 

Fotók: főként innen

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!