Egy csepp Európa

Rekviem egy kávézóért – Bezárt Budapest legszebb kávéháza

Elnézést, ha a cím kissé sértő vagy bántó a többi gyönyörű, hasonló jellegű hely számára, önkényes és meglehetősen szubjektív minősítés ez részemről, de mit tegyek: számomra az Andrássy úti Alexandra Könyvesbolt (Párisi Nagyáruház) fölötti Book Cafe vagy ismertebb nevén a Lotz Kávézó volt minden szempontból a non plus ultra. 

 

Foto: Tripadviser

A csodás freskókkal és óriási tükrökkel díszített, hamisítatlan békebeli kávéház-hangulatot árasztó hely a nyugalom és a kényeztetés különleges szigete volt. Nem utolsó sorban az itt dolgozó csapat tagjai miatt, akik valami múlt századi kedvességgel, előzékenységgel és türelemmel fogadták a betérő vendéget, kellő időt hagytak neki a válogatásra és a döntésre (ami nem volt egyszerű dolog, lévén, hogy kiváló és gazdag választék állt rendelkezésre mindenből, méghozzá teljesen elfogadható áron), ugyanakkor nem kellett rájuk türelmetlenül várni, mikor vesznek észre, és számukra a távozó vendég sem vált láthatatlanná.

Ebbe a kávéházba betérni mindig ünnep volt (főleg olyan vidékiek számára, mint én, aki ritkán juthattam el ide), a hétköznapok taposómalma után jó volt itt megpihenni: olvasgatni az asztalon heverő napilapokat, hallgatni a hangulatos élő zongoramuzsikát.

Nem lehetett beleunni a káprázatos freskók látványába, amelyeket a ravaszul elhelyezett tükrök miatt a terem bármely pontjáról kiválóan lehetett nézegetni. Ha nem volt időm beülni egy italra, de szerettem volna betérni néhány percre vagy néhány fotót készíteni, a személyzet tagjai készségesen megengedték, és kedvesen invitáltak beljebb. 

Foto: Horváth Dávid

Nincs persze egyetlen pillanatra sem kétségem afelől, hogy nem marad sokáig a hely üresen. Csak abban nem vagyok biztos, hogy fogja-e az új tulajdonos úgy szeretni, ahogyan kellene ahhoz, hogy ez a csodaszép hely újjáéledjen. Vagy pusztán egy profitszerző vállalkozás helyszínévé alakul át, és lesz belőle a gyönyörű freskók dacára egy olyan kávéház, amiből tizenkettő egy tucat van, és olyan méregdrágán mérnek benne mindent, hogy mi, átlagpolgárok már be se tehetjük oda a lábunkat többé. 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csapó Sipos Gabi says:

    Lehet, hogy egy olyan protit orientált kezébe kerül, aki olyan tevékenységet folytat majd benne, ami nem is teszi lehetővé, hogy lássuk ezután.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!