Egy csepp Európa

Amrum – a vakáció csodás német szigete az Északi-tengerben

Amrum egy félhold alakú, mindössze 10 kilométer hosszú és 3 kilométer széles fríz sziget az északi szigetvilágban. A 20 négyzetkilométernyi területen öt falu található, mintegy 2300 lakossal. Amrum Németország tizedik legnagyobb szigete, és a Schleswig-Holstein Watt Tengeri Nemzeti Park fontos része. 

Kevés olyan szép és érdekes hely van a világon, ahol ilyen kis területen ennyi látni-és kipróbálni való létezik. Van itt természet-és madárvédelmi terület, nudista strand (meg persze hagyományos is), gyógyfürdő, kikötő, megnézhetünk néhány viking sírt, ellátogathatunk a tájmúzeumba, szemügyre vehetjük a Kelemen-templomot, és megcsodálhatjuk a vidéket a 67 méter magas világító toronyból. Igazi szörf-és vitorlázó paradicsom. A szigetet séta helyett bejárhatjuk lovon, biciklivel vagy elektromos autóval, amit helyben bérelhetünk. 

Az igazi szenzációt azonban a gyönyörűen karbantartott, megóvott, öreg fríz házak jelentik, amelyek szépségükben és hangulatukban az angliai Cotswolds gyönyörű épületeire vagy a világszerte csodált ír házikókra hasonlítanak.

Apály idején ún. tengerfenék sétát is tehetünk a szomszédos szigetre. Ezt a különleges programot nemcsak a legbátrabbak vállalhatják be.

A táj időnként valószerűtlennek hat. „Olyan, mintha egy másik bolygón járnánk – meséli Ulrich. – A tengerfenék egyes részei iszaposak, más részei sziklásak, és van olyan hely is, melyet tengeri növények borítanak. Tengeri madarak repkednek csapatokban, rengeteg a rák, és sok más állatot is látunk.” (A teljes posztot itt olvashatod!)

Mivel a szigetet évszázadokig tengerész családok népesítették be, a temetőkertben számos sírkövet találunk hajót ábrázoló domborművekkel, és létezik egy nagyon szép tengerész templom is a legnagyobb településen, Wittdunban, ez a Szent Klement templom. 

A sziget honlapján ez a felhívás olvasható: Szigetünk határtalan szabadságot kínál- jöjjön el és fedezze fel! Élvezze Európa legszélesebb strandját és a hatalmas homokdűnéket! Sétáljon a fríz falvakban, találkozzon a barátságos szigetlakókkal,  nézze meg végtelen égboltunkat, és tapasztalja meg az Északi-tenger, a szél és a hullámok erejét!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!