Egy csepp Európa

Lenyűgöző világítótornyok szerte a nagyvilágban

A világítótornyok sziklás partokon, hatalmas sziklák tetején és szigeteken szolgáltak jelzőpontként, hogy a hajók biztonságosan visszatérhessenek a kikötőkbe éjszaka vagy akár viharban is. Ezek a csodálatos alkotások először a 17. században épültek, hogy figyelmeztessék a tengerészeket veszélyes sziklákra, zátonyokra és áramlatokra. “A világítótornyok arra emlékeztetnek minket, hogy egyes nemzetek gazdagsága tengeri kereskedelemre épült” ( Jeremy D’Entremont történész).

Ma is lenyűgözve csodáljuk a több száz éves építmények erős felépítését, szépségét, olykor kecsességét. Manapság már nem látják el eredeti funkciójukat, sokukat átalakították, hogy vendégfogadásra legyenek alkalmasak, így akár mi is nyaralhatunk bennük. 

Most következzék néhány különlegesen szép fotó néhány különlegesen érdekes világítótoronyról! 

Verdens Ende (Világvége), Norvégia

Joggal mondhatjuk, hogy a világítótornyok ősét, a tradicionális, kőből készült építményt Norvégiában találhatjuk Verdens Endében, Tjøme szigetén, az Oslo-fjord mentén (sajnos nem eredeti, 1932-ben építették).  A kosár szénnel volt tele, azt gyújtották meg, a fényével világítottak. 

És ilyen a róla készült élethű makett:

Ha valaki kedvet kapott hozzá, egy honfitársunk készíti, nála szerezhető be: a Jutka faházikói facebook oldalán.

Cast-Iron Világítótorony, Whiteford, Wales

Ez a szokatlan öntöttvas világítótorony 1865-ben épült John Bowen (1825-1873) tervei alapján.  Ez az egyetlen öntöttvas torony ebben a méretben Nagy-Britanniában. A torony 44 láb (13 méter) magas, és alacsony vízszintben áll. Az alap mintegy 24 láb (7,3 m) átmérőjű, és kecsesen emelkedik a lámpa szintig (átmérő: 11 láb 6 hüvelyk  – 3,51 m). Alul kisebb kövek veszik körül.

 Kalinyingrád, Oroszország

133 lépcső vezet fel a 31 méter magas épület tetejére, és az 50 rubeles belépődíjat nem fogjuk sajnálni, ha látjuk a pazar kilátást  a Pregel-folyóra és a Kant-szigetre. Találhatunk itt még egy mini-kiállítást régészeti leletekből és egy nagyon kellemes kis kávézót a második emeleten.

Porto, Portugália

A Felgueiras Világítótorony Porto városának közelében nap mint nap erős és magas hullámok ostromának van kitéve. Ennek ellenére a masszív épület dacol az elemekkel, állja a folyamtos küzdelmet.

 Andros szigete, Görögország

Görögország leghíresebb világítótornya, a Tourlitis egy sziklán ücsörög Andros szigetének közelében, és erősen hasonlít egy varázsló tornyára. 1887-ben épült, sajnos elpusztult a második világháború idején, de 1990-ben helyreállították. Sziklába vájt lépcsősor vezet az épülethez.

St. Mary Világítótorony, Bait szigete, Egyesült Királyság

Északkelet-Anglia egyik kis szigete, a St. Mary partján található a Szent Mária világítótorony. 1898-ban épült 645 kőtömbből és 750.000 téglából, a helyén egy kolostor állt. Sajnos már nem egy működő világítótorony van szó, azonban kialakítottak itt egy látogatóközpontot, múzeumot és kávézót.

Kermorvan Világítótorony, Bretagne, Franciaország

A bretagne-i Le Conquet városa három, épségben megmaradt világítótoronnyal dicsekedhet: ezek egyike a képen látható Kermorvan világítótorony, ami 1849-ben épült. 

Portland, Maine, Amerikai Egyesült Államok

A Portland Világítótorony egyike az ország legnagyobb és leglátogatottabb, részben ma is működő világítótornyainak  világítótornyok. Bár 1791-ben kezdte el munkáját (és ezzel a legrégibb világítótorony Maine államban) 16 bálnazsír lámpával, az épület máig sértetlen maradt. Természetesen már teljesen automatizálták, a tornyot és a jeladót az amerikai parti őrség üzemelteti. Múzeum is található benne,mely az egykori őr lakrészében kapott helyet. 

Tolbukhin, Finn-öböl, Oroszország

Ez az épület egy kis szigeten található, körülbelül 5 kilométerre északnyugatra Kotlin szigetétől.  1810-ben épült, és úgy vélik, hogy ez a legrégebbi aktív világítótorony a területen.

Mouro szigete, Spanyolország 

Mouro (Isla de Mouro)  egy kis lakatlan sziget a Vizcayai-öbölben.  Területe nagyjából 2 hektár (0.02km²) . Az egyetlen épület a szigeten egy 1860-ból származó világítótorony, ami ma már automatizált. 1921-ig két toronyőr élt itt, akiket gyakran elzárt a vihar a szárazföldtől. 1865-ben az egyik toronyőrt a viharos szél besodorta a tengerbe, és vízbe fulladt.  Újabb haláleset történt, amikor az egyik őr fia partra szállt, és rejtélyes módon halálát lelte.

St. Joseph’s, North Pier, Michigan, Amerikai Egyesült Államok

A Michigan-tóra épült, amely a Nagy-tavak egyike Észak-Amerikában. Itt két világítótorony is áll, az első  a 19. század elején kezdett működni. Télen a hullámok felcsapnak a mólóra és megfagynak. Ennek eredményeként csodálatos jég képződmény jön létre.

Brest, Franciaország

A Phare du Petit Minou Világítótorony Brest kikötőjében áll, az erődítmény előtt. A gránittorony 1848-ban épült, és 1989-ben automatizálták. 

Lysekil, Svédország

Talacre, Wales, Egyesült Királyság

A Point of Ayr Világítótorony egy műemléképület Wales északi partján, Talacre falu közelében.  1776-ban épült a Dee és a Mersey torkolatánál.  1884-ig működött, jelenleg magánkézben lévő lakóingatlanként funkcionál.

Fotók többsége: innen

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!