Egy csepp Európa

Karácsonyvárás norvég módra

Norvégiában élő kedves barátnőm mesélt arról, hogyan készülődnek a skandináv országban a karácsonyra. Bár több angolszász szokást átvettek, és ezért vannak hasonló elemei a készülődésnek, a hagyományos norvég ünnep és a karácsonyváró időszak nem is kis mértékben különbözik például a mienktől.

Néhány nappal karácsony előtt a gyerekek mikulásruhába öltöznek, körbejárnak, becsengetnek a házakba, énekelnek, jókívánságokat mondanak, és ezért cukorkát, édességet, mézes süteményt (Pepparkaker) kapnak. 

4

7

2

Ugyanakkor karácsonykor mégsem a Télapó vagy Mikulás hozza az ajándékokat, hanem Julebukk, egy kecskeszerű lény, aki talán még a viking időkben ragadt Norvégiában. 

yulebocken1

Egy másik érdekes teremtmény, Jul Nisse is felbukkan karácsonykor, afféle gnóm, aki a háziállatokra vigyáz, és akinek egy tálka zabkását kell hagyni, mert különben megtréfálja a gyerekeket.

jul-nisee

A cégek, vállalatok és egyéb munkahelyi közösségek legalább annyira komolyan veszik a karácsonyt, mint az Egyesült Államokban. A cégvezetés nem szűkmarkú, amikor a különböző összejövetelek költségeiről van szó: a julebor (a szó eredetileg karácsonyi asztalt jelent) igazi nagy munkahelyi eszem-iszom – ezzel köszönik meg a dolgozók munkáját (Norvégiában amúgy is fontosnak tartják a jó munkahelyi légkört, és ezért meg is tesznek minden elképzelhetőt). Mindent a cég fizet, és nem mondhatni, hogy garasoskodnának: jutalmat osztanak és királyi módon megvendégelik az alkalmazottakat. 

8

5

Eredetileg ezeken a közösségi rendezvényeken nem szolgáltak fel mást, mint kizárólag tradicionális karácsonyi ételeket (ezeket a családi karácsonyi asztalon is megtaláljuk), de mostanában az egyre nagyobb számban bevándorló külföldiek miatt már rákot és halat is felszolgálnak. A hagyományos ételek közül nem maradhat ki a Pinnekjøtt (nyírfával párolt bárányhús), a Ribbe (bevagdosott bőrös sertéscomb ropogósra sütve) és a Lutefisk (az előzőleg lúgba áztatott, majd kiszárított tőkehal) sem. 

6

A karácsonyt a norvégok is bensőséges családi körben ünneplik. A legtöbb család mindennap meggyújt egy gyertyát karácsony és Újév között. A vallásos ünneplés Szentestére marad, akkor megy el az egész család karácsonyi istentiszteletre. 

Minden esztendőben kiválasztanak egy hatalmas, gyönyörű fenyőfát, amit Londonba szállítanak. A Trafalgar téren álló fa a norvég nép hálás ajándéka az Egyesült Királyságnak a segítségért, amit a második világháborúban kaptak. 

Az információkért és fotókért köszönet Kun Attiláné Juditnak.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!