Egy csepp Európa

Varázslatos adventi séta a világ egyik legszebb kisvárosában

A Dél-Csehországban található Český Krumlov kétségtelenül a világ egyik legkülönlegesebb városkája: a németországi Rothenburghoz és a belga Brugge-höz hasonlóan a Moldva által körülölelt középkori városmagja meglepő épségben vészelte át a történelem viharait. Szerencsére a Világörökség listáján szereplő települést még a szocialista érában sem torzították el modern épületek, így a macskaköves utcák, ódon sikátorok hangulata ma is magával ragadó.

p1030088 p1030092
p1030109

A kisváros gótikus templomával, a folyón átívelő hangulatos hidacskáival és főterével, a mesebelinek tűnő várkastéllyal minden évszakban egyaránt gyönyörű. Adventi időszakban egyszerű, minden túlzástól mentes, letisztult díszítésével, békés, időtlen nyugalmával mintha az ünnep igaz lényegét mutatná meg nekünk, látogatóknak: a baráti poharazgatásban, vidám beszélgetésben, az apró örömökben egymással eltöltött idő szépségét szemben az állandó rohanásban és kapkodásban beszerzett méregdrága ajándékok mértéktelen halmozásával.

p1030117

Itt megállt az idő, nincs kapkodás, a sétálók ráérősen barangolnak az utcákon, rácsodálkoznak a szalmából font gyönyörű betlehemekre a kirakatokban, válogatnak a kiváló minőségű kézműves termékekben a főtéren, kortyolgatják a számtalan puncs vagy forralt bor különböző ízeit. 

p1030103

p1030118

p1030134

Lassan leszáll az alkony a városra, feljön a hold, kigyúlnak a fények. Mindenki nagyon kedves, nyugodt és türelmes. Nincs tolakodás, lökdösődés, rohanás, könyöklés.  

p1030141

p1030137

Kezdetét veszi az igazi adventi varázslat. Ázsiai turisták (akik télvíz idején is özönlenek ide), babakocsit tologató anyukák, futkározó kisgyerekek, csöndesen nevetgélő baráti társaságok hallgatják a gyönyörű kórusmuzsikát, kóstolgatják a grillezett sajtot és a forralt mézbort.  A közelgő karácsony hangulata mindenkit megérint…

p1030156

p1030154

p1030153

Fotók: Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!