Egy csepp Európa

Közép-Európa egyik legrangosabb adventi vására Győr barokk belvárosában

10 évvel ezelőtt , ha a győri polgárok minőségi karácsonyi vásárban szerettek volna sétálgatni, átugrottak a közeli Bécsbe. Már akkor sem a vásári portéka volt a fő vonzerő, hanem a semmihez sem hasonlítható ünnepi hangulat, a csak akkor és csak ott kapható ételek és italok, a különleges fények és illatok.

Azóta a győri adventi vásár egyre szebb, különlegesebb és nagyobb lett, és a túlzsúfolt bécsi és budapesti karácsonyi forgatag elvesztette varázsát. Manapság több mint 200 ezren látogatnak el a barokk belváros legszebb utcáin és terein végighúzódó karácsonyi faluba, ahol éppúgy kapható sült gesztenye, gyümölcs puncs, kézzel készített csokoládé, forralt gyümölcs bor, különféle ízesítésű kürtős kalács, frissen sütött pecsenye vagy kenyérlángos, mint az osztrák vagy a magyar fővárosban. Aki pedig igényesen tervezett és elkészített vásárfiára válik, nem megy haza üres kézzel, hiszen az alpesi házikókban számtalan ajándékötlet között válogathat.

p1030001_1

Az ünnepi dekorációt megcsodálhatjuk a Városháza előtt (idén először Hugó is helyet kapott itt, a Győrben rendezendő ifjúsági olimpia kabalafigurája), végig a sétáló utcákon, a Széchenyi téren és a Dunakapu téren – utóbbi tavaly került be a vásári helyszínek közé a mindenki nagy örömére megnyitott korcsolyapályával, a 10 méter körüli óriásfenyővel, az 5 méteres hóemberrel, az impozáns üdvözlő kapuval, és az óriási karácsonyi díszt formázó gömbbel, amiben meg is pihenhetnek a járókelők.

p1030031_1

p1030034_1

p1030035_1

p1030036_1

Jó ötlet volt bekapcsolni a Duna partján fekvő teret az adventi forgatagba, hiszen innen kiválóan látható az ünnepi díszbe öltöztetett Kossuth híd is. A három hétig tartó munka folyamán 13 kilométer hosszú fényfüzért, 3500 led-es izzót szereltek fel a karácsonyi vásár idejére. Mindez természetesen nem múlhatja felül a főtéren kialakított mesevilág látványát és hangulatát. A kicsik számára óriás mesekönyv, kisvonat, körhinta áll rendelkezésre, és jókat lehet fotózkodni a rénszarvas húzta szánon. De találunk itt óriási adventi koszorút és ember nagyságú figurákkal benépesített Betlehemet is (Rozs Tünde művészi munkáját dicséri!), ami minden látogatót egyaránt elvarázsol.

p1030017_1

p1030019_1

A legnagyobb attrakció azonban továbbra is a karácsonyi fényjáték a Széchenyi téren, ahol a 10 percen át láthatjuk és hallhatjuk a legszebb magyar ünnepi verseket (köztük Ady remekét Szabó Gyula csodálatos, feledhetetlen hangján) és dalokat a bencés templom falára kivetítve – különleges illusztráció kíséretében.  

p1030015_1

Ha belefáradunk a barangolásba a barokk belváros utcáin, leülhetünk egy pohár itallal a Széchenyi téren bármelyik asztalhoz, nézhetjük a vidám forgatagot vagy az esti fényjátékot, és néhány perce megállíthatjuk a rohanó időt, belefeledkezve a látványba és a hangulatba. A város gyönyörű barokk épületei, sétáló utcái és kanyargós sikátorai ideális keretet adnak egy kis adventi én-időhöz. 

p1030042_1

p1030043_1

p1030045_1

A győri karácsonyi vásár december 24-én zárja be kapuit, de a két ünnep között is lesz alkalom forralt bort vagy puncsot, kenyérlángost vagy kürtős kalácsot kóstolgatni, barátokkal poharazgatni a barokk belvárosban.

p1030025_1

p1030003_1

Fotók: Horváth Dávid

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!