Egy csepp Európa

A gólyák és a nemes borok városa – Ruszt

Ha valaki ellátogat a Fertő-tó partján fekvő hangulatos kis településre, Rusztra (Rust am Neudsiedler See), meglepődve tapasztalja, hogy milyen magával ragadó a hely hangulata. A mindössze 1900 lakosú városka a legkisebb osztrák városi rangú település, több ízben Burgenland legszebb városának választották, és 1975-ben Krems és Salzburg mellett megkapta a “műemlékvédelem mintavárosa” címet is.

p1000898

p1000897

 

p1000921

Ha sétára indulunk a városkában, több gólyafészket is láthatunk, meglepő, hogy még most, novemberben is milyen sok fehér gólya található itt. A nyári hónapokban a számuk a nyolcvanat is eléri, ami nem csoda, tekintve, hogy a helyiek szívesen látják és féltve óvják őket.

p1000974

A Fertő-tó – Európa legnagyobb szikes tava – nemcsak sport-és szabadidő lehetőségeket nyújt (szörf, tóstrand, kerékpártúra, korcsolyázás a befagyott tavon), hanem a környék szőlőtermelését is nagy mértékben befolyásolja. Ruszt messze földön híres kiváló borairól, talán ezért is választották ki arra, hogy a “Borászkirály” (Der Winzerkönig) tévésorozat helyszíne legyen. Ha kíváncsiak vagyunk a ruszti szőlősgazdák életére, akár birtoklátogatásokon is részt vehetünk ismert borászok vezetésével. 

p1000958

Érdemes körsétát tenni a hangulatos óvárosban, amely az UNESCO Világörökségének része. Csodáljuk meg a Halásztemplom gyönyörű freskóit és üvegablakait, haladjunk el a példás rendben tartott polgárházak és a Városháza mellett, vessünk egy pillantást a történelmi lőportoronyra (Pulverturm), és gyönyörködjünk el a tavi udvarházban (Seehof), ahol akár borakadémián is részt vehetünk. 

p1000965

p1000933

p1000940

p1000935

Érdemes megkóstolni a város és a környék halételeit, és megízlelni a ruszti nemes borok valamelyikét, melyre több mint 40 vendéglátóhelyen van lehetőségünk. Valódi különlegesség a nemes-édes ruszti aszú (Ausbruch), melyet a Fertó-tóról felszálló pára tesz lehetővé, mivel elősegíti a nemes penész kialakulását a borkülönlegesség elkészítéséhez. 

p1000942

p1000988

Ruszt ezen a hétvégén ünnepi díszbe öltözik, mivel kezdődik az adventi vásár, így a hangulatos, bájos, sokszínű városka újabb arcával ismerkedhetünk meg.

p1000960

p1000907

Fotók: Horváth Dávid

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csaba Szalay says:

    Ausztria legkisebb, városi rangú települése Oed, itt a lakosság lélekszáma 1000 alatt van. – Ruszt a történelmi Magyaroszág legkisebb városa volt, szabd királyi városi ranggal.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!