Egy csepp Európa

10 elképesztő, különleges és bizarr Hundertwasser-épület

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) osztrák festő, építész és filozófus organikus építészete az egész világot meghódította. Az organikus építészet képviselője, hitvallása, hogy az embernek bizonyos mértékig vissza kell térnie a természethez. Legszebb alkotásain ezért hajtanak ki fák a tetőn és a balkonon, és a legképtelenebb, legszokatlanabb helyeken ezért burjánzanak a bokrok és a virágok. A hullámvonal tökéletességét hirdette szemben az egyenessel, és az értéktelen üvegcserépből is tudott páratlanul szép díszítményt létrehozni. Most következzék 10 mesébe illő épülete, ami nem éppen hétköznapi műalkotás!

  1. Ronald McDonald Haus, Essen (Németország)

ronald-mcdonald-haus

A Ronald McDonald Haus Essenben a 16 ház egyike Németországban, ahol a közeli kórházban kezelésben részesülő súlyos beteg gyerekek családtagjai huzamosabb ideig tartózkodhatnak. Az épület 17 különleges szobáját személyesen tervezte meg Hundertwasser. A ház mindegyik színpompás díszítő eleme jelentést hordoz, mint ahogy a helyszín kiválasztása is fontos: egy gyönyörű park egyik részletét foglalja el, hogy a természet is segítsen és reményt adjon.

2. Hundertwasserkirche, Bärnbach (Ausztria)

hundertwasserkirche-barnbach

A Hundertwasserkirche vagy Szent Barbara plébániatemplom egy színes, vidám istentiszteleti hely az osztrák Bärnbach nevű kisvárosban,  Stájerországban. Az eredeti templom az 1950-es években épült, és Hundertwasser Manfred Fuchsbichler-rel alakította át. A színpompás torony, a tető, a látványos homlokzat, az arany hagymakupola különleges épületben alkot harmóniát. Az épület melletti 12 kapu a főbb vallásokat és kultúrákat képviseli.

3. Nyilvános mosdó, Kawakawa (Új-Zéland)

hundertwasser-toilets-kawakawa

1970-es első látogatása után a mester egyre gyakrabban utazott Új-Zélandra, és egyre több időt töltött Bay of Islands-en. Kifejezetten élvezte, hogy szabadon és névtelenül sétálgathatott Kawakawa utcáin. 1998-ban a város szerette volna felújítani a nyilvános mosdót, amire Hundertwasser vállalkozott. Megegyezve a helyi főiskolával, a hallgatók elkészítették a kerámiát, amit az egész épületben felhasználtak. A közösség apraja és nagyja önkéntes munkával dolgozott az építési folyamat különböző szakaszain. A késztermék ezúttal is egy műalkotás lett, ahonnan nem hiányozhatott a fűvel borított tető, az arany gömbök, a ragyogó színekben pompázó kerámia, a számtalan üveg ablak, a mozaik, a réz kézműves munka, a macskaköves padló, és az élő fa.

4. Hundertwasser Haus, Plochingen (Németország)

hundertwasserhaus-plochingen

A Hundertwasser Házon Plochingenben, ebben a dél-német városban építészeti és művészeti szempontból is megakad a pillantás. Nemcsak a házakat, de a komplex belső udvart is a mester tervezte. Jellemzői a vidám színű, lekerekített formák, szeszélyes erkélyek, kerámia oszlopok, miközben az esőt szimbolizáló kerámia szalagok csíkjai futnak lefelé az épületen, és fák nőnek a háztetőkön.

5. Rogner-Bad Blumau (Ausztria)

rogner-bad-blumau

Rogner-Bad Blumau egy meleg forrásra épült fürdőhely az osztrák fürdőváros, Bad Blumau közelében. Azzal a céllal, hogy szinergiát hozzon létre az ember, a természet és az építészet között, Hundertwasser kidolgozott egy mesebeli külső és egy csodálatosan csavarodó belső látványvilágot, ahol egyenes élnek és vonalnak nincs helye, és egyik sem azonos a másikkal a 2400 ablak közül. A szobák egy része a föld alatt található, ablakokkal a megvilágított belső udvarokra, míg mások követik a környező táj hullámzását. A meleg forrásokra épül a fürdőhely hő- és villamosenergia-ellátása is. 

6. Quixote Winery, Napa-völgy, Kalifornia (USA)

quixote-winery

A Quixote Borászat a Napa-völgyben, Kaliforniában az egyetlen Hundertwasser-projekt az Egyesült Államokban.  A tulajdonos, Carl Doumani akart itt létrehozni egy kicsi és fenntartható borászatot. Részben a mester szokatlan tervezési folyamata és építési módszerei miatt az építkezés 10 teljes évig tartott. A pincészethez kerámia cserepeket és csempéket használtak, szabálytalanul kerek és festett oszlopokat emeltek szándékosan egyenetlen talajon. A épületet arannyal borított hagymakupola uralja, valamint egy élő tető:  fű, bokrok és fák.

7. Waldspirale, Darmstadt (Németország)

waldspirale

A 2000-ben elkészült Waldspirale egy lakóépület komplexum Darmstadt városában, Németországban. A név jelentése erdei spirál, ami a zöld tetővel ellátott épület különlegességére utal. 105 apartmant, egy garázst, egy kioszkot tartalmaz az építmény, valamint egy kávézó található  a  spirál tetején. Az 1000 ablak egyike sem ugyanolyan, mint a másik; ezek mind egyediek. Ugyanez jellemző az apartmanok nyílászáróinak fogantyújára is. Néhány lakás Hundertwasser személyes stílusát viseli magán, beleértve a fürdőszoba és konyha ragyogó színekben pompázó borítását.

8. Maishima Sludge Center, Osaka (Japan)

maishima-sludge-center-colorful-building-in-osaka

Első látásra el sem hinnénk, hogy ez az épület az Osaka város 12 szennyvíztisztító telepe által összegyűjtött szennyvíziszapjának központosított és hatékony kezelését teszi lehetővé. Ez a környezetbarát létesítmény újrahasznosítja az iszapot és a salakot, méghozzá építőanyagként. 2000 és 2004 között épült, és a Hundertwasser-épületek minden jellegzetes jegyét magán viseli.

9. Kuchlbauer Tower, Abensberg (Németország)

kuchlbauer_tower

A Kuchlbauer Torony egy 35 méter (115 láb) magas kilátó a Kuchlbauer Sörgyár területén, az alsó-bajorországi Abensberg városában, Németországban. Miután Hundertwasser 2000-ben elhunyt  – még a tervezési szakaszban -, halála után Leonhard Salleck, a sörfőzde tulajdonosa irányítása és Peter Pelikan építész felügyelete alatt épült meg a torony.

10. KunstHausWien, Bécs (Ausztria)

kunsthaus

A HundertwasserHaus egy színes bérház nem messze Bécs központjától, a Landstraße kerületben. Hundertwasser együtt dolgozott a neves építész Krawinával az épület tervezésén. Mind az 52 apartman más színű;  számos fa nő a tetőn, míg néhány a különböző szinteken belül nő, a faágak kilógnak az ablakokon. A bérház építése 1985-ben fejeződött be; ma is szerves része a bécsi kulturális örökségnek.

Olvass erről bővebben: itt!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Demok Rita says:

    “7. Waldspirale, Dramstadt (Németország)”

    Helyesen a város neve: Darmstadt

  2. Köszönöm szépen, hogy észrevette az elgépelésemet, már ki is javítottam!

  3. Ágnes Tóth says:

    Az utolsó képen a Kunst Haus Wien van, de a leírás a Hundertwasswerhausról szól. Ez két különböző épület. Mindkettőt érdemes megnézni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!