Egy csepp Európa

Wales legtöbbet fotózott épülete – 50 éves teázó egy 500 éves házban

A gyönyörű mezőváros, Llanrwst büszkesége Wales legtöbbet fotózott épülete, amely a Conwy folyó nyugati partján található. Ez pedig a díjakat is elnyert, családi kézben lévő Tu Hwnt l’R Bont Teaház (a név jelentése: “a hídon túl”).

osszel

Az eredetileg családi házként, 1480-ban elkészült épület jóval régebbi, mint az Inigo Jones-híd, ami mellett áll. Néhány évvel később már törvényszéknek használták. Innen vitték át a legsúlyosabb bűnt elkövetőket Tan y Craig-be, hogy a régi börtön udvarán felakasszák őket.

osszel1

Az elmúlt évszázadok alatt Tu Hwnt l’R Bont-t gyakran elhanyagolták, azonban a városi polgárok nagylelkűen többször újraépítették és visszaállították eredeti állapotába. A 20. század során a Tu Hwnt l’R Bont a National Trust (Nemzeti Vagyonkezelőség) birtokába került, aki azóta több mint 50 évre bérbe adta az épületet. 

osszel5

A bérlő saját döntése több mint fél évszázaddal ezelőtt- hogy ezt a különleges épületet egy hagyományos walesi tea házzal kombinálja –  sikeresnek bizonyult. Mind a mai napig a hely különlegessége a rendkívül finom pogácsa, melynek receptje továbbra is jól őrzött titok! 

osszel6

A látogatók szerint Észak-Wales kihagyhatatlan turisztikai látványossága  ez a teázó, amely ebben az idilli környezetben az észak-walesi kultúra valóban hiteles és rendkívül élvezetes “ízét” nyújtja. 

nyaron1

 Az Inigo Jones által épített, 55 méter hosszú Pont Fawr-híd csak 1636-ban épült a ház mellé. Olyan keskeny, hogy egyszerre csak egy autó használhatja. 

nyaron2

Ez a csodálatos észak-walesi, egyedülállóan szép és hangulatos, díjnyertes teaház és étterem reggeli kávét, ebédet, délutáni teát, fagylaltot szervíroz, de akár magunkkal is vihetjük az itt vásárolt fogásokat. A belső térben egyszerre ötvenen étkezhetnek kényelmesen, kívül pedig, a szép teázó kertben harmincan foglalhatnak helyet, ahol a pincérnők mindenkit gyorsan kiszolgálnak. A saját parkolóban 30 autót tudnak egyidejűleg elhelyezni. 

 

bent1

A különleges, házi finomságok messze földön híressé teszik a teázót, sokan ideális ajándékként vásárolnak belőle, kérésre az egész Egyesült Királyság területére szállítanak díszdobozokban az itt készült egyedülálló süteményekből.  

bent

A repkénnyel sűrűn befuttatott ház a legtöbb idegenforgalmi brosúrában megjelenik, különlegesen szép látványt nyújt ősszel, amikor a legcsodásabb színekben pompázik.  Wales egyik jelképévé vált. 

tavolrol

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!