Egy csepp Európa

Így őrzik ’56 emlékét a nagyvilágban

Bár a magyar nép hiába várta az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati nagyhatalmak beavatkozását, a forradalom leverése szerte a világban megdöbbentette a jóérzésű embereket, és a maguk módján mutatták ki együttérzésüket és tiszteletüket. Számos helyen pedig a segítséget és menedéket kérő, a kivándorlást választó magyarok háláját és köszönetét fejezik ki a különféle emléktáblák és emlékhelyek.

Ha Linzben járunk, a felső-ausztriai tartományház udvarán sétálva – nem messze a Bolygók szökőkútjától (Planetenbrunnen) láthatjuk az ’56-os forradalom emléktábláját, melyet 2008 októberében helyeztek el és áldottak meg.  Az ’56-os magyarok háláját fejezi ki.

linzi-emlektabla

2006. október 20-a óta található Máltán, Valettán, az Alsó Barakka Parkban, a kilátó falán, szemben a tengerrel egy emléktábla (angol, máltai és magyar nyelvű szöveggel). Az ekkor megrendezett “Magyar hét” egyik fontosa eseménye volt a megemlékezés a forradalom 50. évfordulójáról. Nálunk kevesen tudják, de számos máltai család fogadott örökbe a forradalom után árván maradt magyar gyermekeket. 

valettai-tabla

Capri szigetén (Olaszország) egy terecske őrzi a forradalom emlékét:

capri

Az ottawai (Kanada) Beechwood Temetőben találjuk az ’56-os szabadságharcosok emlékműjét, melyet az Ottawa Hungarian Forum tagjai gondoznak:ottavaAusztráliában, a melbourne-i temetőben emelték azt a turulmadaras emlékművet, melyet a forradalom 10. évfordulóján avatott fel a magyar hősök emlékére a magyarság támogatásával az Ausztráliai  Erdélyi Magyar Szövetség.

hungarian_revolution

Maga Puskás Ferenc is hozzájárult a Los Angeles-ben felállított magyar forradalmi emlékmű létrejöttéhez. A kaliforniai magyarok a város önkormányzata által adományozott területen, a McArthur Parkban, a forradalom 10. évfordulóján avatták fel Domján Árpád szobrászművét, a 16 méter magas márványobeliszket, melynek csúcsán turulmadarat, alján bronz domborművet láthatunk.

los-anegeles

Az 1980-as években az ohiói Cleveland-ben (Amerikai Egyesült Államok) 113 ezer magyar származású lakost tartottak nyilván. Ezek után nem meglepő, hogy a belvárosban, a Mindszenty-szobor mellett ott áll a magyar forradalmár szobra lyukas zászlóval a kezében. Az emlékművön Kennedy idézetét olvashatjuk:

1956. október 23-a az a nap, amely örökké élni fog a szabad emberek és szabad nemzetek krónikáiban. A bátorság, a lelkiismeret és a diadal napja volt. Nincs még nap a történelem kezdete óta, amely világosabban bizonyította volna az ember szabadságvágyának örök olthatatlanságát, bármily csekély lenne az esély, és bármekkora áldozatot követelne.” (John F. Kennedy)

cleveland1A forradalom 30. évfordulóján avatták fel Bostonban, a Liberty Square-en Hollósy György emlékművét, amely egy lyukas zászlót tartó forradalmár és egy angyal bronz szobrát ábrázolja. 

boston

A teljesség igénye nélkül néhány hely, ahol ’56-os emlékműveket találunk: Denver, Erie, Bridgeport, Fairfield, San Francisco, Berkeley Springs. Hazánkban számos településen látható emléktábla vagy szobor, ezek közül kettő budapestit emelnék ki. Az egyik az egykori jugoszláv – ma szerb – nagykövetség falán található (mint tudjuk, többen kerestek itt menedéket a forradalom leverése után, többek között Nagy Imre is):

szerb-tabla

A másikat, Varga Tamás alkotását 1996-ban avatták fel az ötödik kerületi Vértanúk terén. Nagy Imre bronz szobra egy hídon áll, és az Országház felé tekint. 

nagy_imre

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!