Egy csepp Európa

10 csodás hely Európában, ahová már másnap visszamennénk

Előfordul velünk, hogy annyira jól éreztük magunkat nyaralás közben, hogy a fárasztó hazautat követő napon már vissza is mennénk oda, ha lehetséges lenne. Most következzék 10 olyan gyönyörű és különleges hely kontinensünkön, ami már akkor elkezd hiányozni, amikor indulnunk kell hazafelé (mindegyik saját tapasztalat!).

utazas

1. Trakai lovagvára, Litvánia

A Német Lovagrend elleni védelemül épült vár 14. század óta áll a Trakai városát körülvevő három tó egyikének kis szigetén. A piros téglás épület a nagyhercegség egykor virágzó központja volt, de a 17.században romlásnak indult, és az orosz hadsereg pusztításai is maradandó nyomokat hagytak. A második világháború után újjáépítették, és múzeumot rendeztek be itt.

trakai

2. Hallstatt, Ausztria

Hallstatt, a legrégebbi, ma is lakott falu Európában, csaknem 1000 embernek ad otthont, és bizonyíték van arra, hogy az ősidők óta élnek itt emberek. “Ausztria gyöngyéről” úgy tartják, hogy az egyik legszebb hely a Földön, és ezzel a megállapítással a kínaiak annyira egyetértenek, hogy megpróbálták felépíteni a mását a saját földjükön. Nem jártak sikerrel, mivel az egyedülálló fekvést, természeti környezetet és hangulatot egyszerűen lehetetlen utánozni! (Olvass róla többet itt!)

hallstatt

3. Sevilla, Spanyolország

Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Andalúzia fővárosa. Itt található a világ legnagyobb (és egyik leggyönyörűségesebb!) gótikus székesegyháza (benne Columbus Kristóf lenyűgöző síremlékével), a világ első és mindmáig egyetlen Flamenco Múzeuma, a híres Aranytorony, valamint az ország legjellegzetesebbnek tartott bikaviadal arénája (Plaza de Toros) a híres torreádorok szobraival. Emlékezetes élményt nyújt sétakocsikázni a Mária Lujza Parkban, megcsodálni a Plaza de Espagna (képünkön) majolikaképeit, megnézni az Alcazart, vagy bejárni a Pilatus-ház kertjét. (Olvass róla többet itt!)

plaza-de-espana-sevilla-660x330

4. Gmunden, Ausztria

Felső-Ausztria egyik legszebb települése a Traunsee partján található kisváros, Gmunden. A festői település legszebb nevezetessége a két Ort-kastély: a tóba nyúló kis félszigeten található Landschloss Ort (itt erdészeti iskola üzemel jelenleg), és a 123 méter hosszú fahídon át megközelíthető, kis szigeten fekvő tavi kastély, a Seeschloss Ort (itt múzeumot és éttermet találunk). Utóbbit a német-osztrák filmsorozat kedvelői Kastélyszállóként ismerik (a hazánkban is nagy sikerrel vetített sorozatot 1996 és 2004 között forgatták, melynek helyszíne ez a gyönyörű épület volt). (Olvass róla részletesen itt!)

gmunden

5. St. Bartholomä, Németország

A kristálytiszta Königssee Hirschau-félszigetén lévő kis zarándoktemplom élőben még szebb, mint a képeken. A ragyogó napfényben a vörös hagymakupolák és hófehér falak valóban különleges látványt nyújtanak a nem mindennapi környezetben. A Watzmann északi lábához mosott sziklatörmeléken már 1134-ben felépült az első kápolna, amelyet 1697-ben átépítették barokk stílusban a salzburgi dóm mintájára, két hagymakupolával és egy piros kupolás tetővel. A templom belsejében a stukkók és háromapszisos kórus a salzburgi művész, Joseph Schmidt munkája. A St. Bartholomä-templom nevét a az alpesi gazdák és tehenészek védőszentjéről, Szent Bartholomeuszról kapta. (Olvass róla részletesen itt!)

p1000147

(Fotó: Horváth Dávid)

6. Český Krumlov, Csehország

Dél-Csehországban, Budejovicétől 25 km-re, a Moldva egy nagy hurkot ír le – ez a kis majdnem félsziget épült be a középkorban gótikus és reneszánsz házakkal. A folyó másik oldalán impozáns szikla magaslik, innen uralja a környéket a Rosenbergek reneszánsz várkastélya. Český Krumlov természetesen felkerült az UNESCO Világörökség listájára (1992), és ezen nem is lehet csodálkoznunk, mert annyi itt a különleges látnivaló, hogy napokat tölthetünk el a nézegetésükkel a főidényben látogatókkal zsúfolásig teli városkában. A páratlanul szép természeti környezet, a különleges, számtalan színárnyalatban pompázó épületek, a hangulatos, girbegurba utcácskák és sikátorok, a vártoronyból és a kilátóteraszokról nyíló megragadó panoráma hatása külön-külön és együttesen is felülmúlhatatlan. Mindezt látni kell, át kell élni, a részesévé kell válni ennek a varázslatnak. (Olvass róla részletesen itt!)

cesky-krumlov

7. Rothenburg ob der Tauber, Németország

A világ első és legnagyobb, egész évben nyitvatartó karácsonyi áruházát Közép-Frankföldön találjuk, egy 970-ben alapított városkában, Rothenburg ob der Tauberben. A mindössze 11 ezer lakosú település arról nevezetes, hogy egyrészt csodálatosan épen maradt középkori városmagja különleges látványosság a turisták számára, másrészt innen indult el világhódító útjára Käthe Wolfart családi cége, amely a hagyományos német karácsonyi dekoráció piacvezetője lett. (Olvass róla többet itt!)

rothenburg

8. Tivoli, Olaszország

A nagy múltú település, püspöki székhely, ahol a a világszerte ismert D’Este Villa és gyönyörű, lépcsőzetes, számtalan szökőkúttal és szoborral díszített kertje található, Tibur néven már az ókorban is ismert volt. Az Anieni folyó partján, a Monti Tiburtini hegység nyugati lejtőjén, Rómától körülbelül 30 kilométernyi távolságban fekszik. A város közelében épült fel a Villa Hadriana is, Hadrianus császár palotakomplexuma is, mely még romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt. XVI. Gergely pápának köszönhetjük a meredek esésű folyó sodrának és áradásainak megfékezését: a folyót új alagutakba és mederbe terelték, egyúttal egy káprázatos, 100 méteres vízesést hoztak itt létre. 

 (Olvass róla többet itt!)

tivoli2

(Fotó: Horváth Dávid)

9. Brugge, Belgium

Úgy tartják, egész Európában ez a középkori városka maradt meg a legjobb állapotban. 13. századi festői házacskák, macskaköves utcák, kanyargós csatornák, különleges hangulatú múzeumok, éttermek és sörözők. Nemcsak Rothenburgban, itt is találunk egyet az egész évben nyitva tartó Käthe Wolfart karácsonyi üzletből (franchise rendszerben működik, a tulajdonos brugge-i). Hajón, biciklivel, lovaskocsival vagy gyalog felfedezni ezt az egyedülálló városkát egész napos mulatság. 

(Olvass róla többet itt!)

brugge

10. Toledo, Spanyolország

Az egykori főváros egyike a műemlékekben leggazdagabb spanyol városoknak. A “három kultúra városaként” is ismert, mivel a zsidók, arabok és keresztények hosszú időn keresztül békében éltek itt egymással, tiszteletben tartva egymás kultúráját és szokásait. Ezért az építészeti remekművek sokszínűsége magával ragadó: találunk itt zsinagógát, mecsetet, katedrálist, palotákat, erődöket és templomokat, valamint a világ egyik legszebbjeként számon tartott, neo-mudéjár stílusban épített állomásépületét.

(Olvass róla többet: itt és itt!)

toledo-palyaudvara

 És még egy ráadásnak:

Capri szigete

Földi paradicsomnak is nevezik ezt a gyönyörű olasz szigetet, amelyet a legkönnyebben Nápoly kikötőjéből érhetünk el. Már az ókorban felfigyeltek szépségére és kellemes időjárására. Augustus és Tiberius császár is kedvelte, utóbbi ide vonult vissza. Legfőbb nevezetességeit (Augustus kertje, Faraglioni-sziklák, a híres Kék barlangot és Axel Munthénak, a szegények orvosának csodálatos villája és kertje) nem szabad kihagyni, és ha arra járunk, álljunk meg egy percre a téren, amit az 1956-os forradalom mártírjairól neveztek el (Piazza Martiri d’Ungheria 1956). 

(Olvass róla többet: itt!)

 capri

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!