Egy csepp Európa

Barangolások Salzburg kevésbé ismert részén

Többször megfordultunk már Salzburgban kedves barátaink szíveslátásának köszönhetően, gondosan végigjártuk az összes “kötelezően ajánlott” nevezetességet (Mirabell-kastély és kert, vár, Mozart-házak, püspöki palota, templomok, a város legrégebbi péksége, karácsonyi múzeum), és természetesen a sétáló utca végében található Fürst üzletben minden egyes alkalommal beszereztük az eredeti, hamisítatlan, kék-ezüst csomagolású Mozart-kugelnt, de a folyó másik partján lévő romantikus utcácskákat, kanyargós sikátorokat, különleges hangulatú házacskákat most fedeztük fel magunknak egy nem tervezett séta során. Ezekből a képekből szeretnék néhányat megosztani veletek.

p1000033

Mintha Krúdy regényeibe csöppentünk volna bele, a századelő romantikus-titokzatos-hangulatos világába.

p1000050

Az ódon házak, boltíves átjárók, a csendes, macskaköves utak látványa kiragadott bennünket a rohanós, zajos hétköznapok taposómalmából.

p1000041

Ahogyan a folyó túloldalán, itt is rábukkanhattunk míves, szép cégérekre…

p1000047

vagy elragadó kézműves alkotásokra a falakon:

p1000051

Található itt jó hírű étterem (érdekesség, hogy a helyet a Mozart műveit időrendi sorrendbe soroló Köchel-jegyzékről nevezték el), amit Salzburg majd’ 500 étterméből a 98. helyre értékeltek, és híres kiváló konyhájáról, valamint különleges borairól.

p1000046

Sőt itt van az a ház is, melyen emléktábla jelzi, hogy ebben az épületben született a Csendes éj (Stille nacht) című karácsonyi dal eredeti szövegének írója, Jospeh Mor lelkész 1792 decemberében. 

p1000039

Szinte a belváros kellős közepén békés, nyugodt, csendes élettér – ritka lehetőség!

p1000044

Salzburgban mindenhol jelen van a történelem egy darabkája…

p1000045

Csodálatos volt látni, hogy ahol egy parányi esély is mutatkozott a növények számára, ott ezt a végsőkig ki is használták.

p1000049

Fotó: Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!