Egy csepp Európa

Ikonikus zenészek ikonikus emlékművei – 5 könnyűzenei zarándokhely Európában

A tengerentúlon egymást érik a különböző pop/rock előadókhoz köthető emlékhelyek, kezdve a Dakota-háztól Michael Jackson villáján át egészen az egykori CBGB-ig, amiket természetesen a turisták és a rajongók is előszeretettel keresnek fel, továbbá örömmel fotózkodnak példaképeik köztereken felállított szobraival. Az alábbi írásban 5 európai zarándokhelyet gyűjtöttünk össze, kiegészítve egy amerikai érdekességgel.

beatles

The Beatles, Liverpool (Fotó: ibtimes.co.uk)

 1. Freddie Mercury Emlékmű – Montreux, Svájc

Freddie Mercury és a Queen együttes szoros kapcsolatot ápolt a Genfi-tó partján fekvő várossal, ugyanis 6 nagylemezüket vették fel a helyi Mountain Studios-ban, köztük az utolsó Made in Heaven-t is. A közel 3 méter magas bronz szobrot 5 évvel Mercury halála után, 1996. november 25-én avatták fel, az ünnepségen az egykori zenésztársak is jelen voltak. 2003-tól kezdődően a rajongók összegyűlnek szeptember első hétvégéjén Montreux-ben, hogy tisztelettel adózzanak az énekes emlékének a Freddy Mercure Montreux Memorial Day nevű rendezvény keretein belül.

freddy

Freddy Mercury, Montreux (Fotó: wikipedia.org)

 1. John Lennon Emlékfal – Prága, Csehország

A prágai Kampa-sziget szomszédságában található emlékfal az 1980-as években vált a cseh kormányellenes tiltakozók szimbólumává. Mivel sok helyi fiatal számára John Lennon alakja a békeharcost testesítette meg, ezért dalszövegei és portréja mellett politikai szlogenjei is felkerültek a falra („Adj esélyt a békének!”). A cseheknek és a turistáknak köszönhetően a feliratok száma folyamatosan bővül, amely a rendszerváltást követően mementóként emlékeztet egy elmúlt történelmi korszakra. A falat a cseh kormány többször is fehérre festette, de az emberek folytatták a falfirkák készítését, így mindig képes volt a megújulásra.

lennon

Lennon fal, Prága (Fotó: Horváth Dávid)

 1. Michael Jackson HIStory Emlékmű – Best, Hollandia

Az 1994-ben Diana Walczak által megtervezett szobor, Michael Jackson egy évvel később megjelent nagylemezének, a HIStory: Past, Present and Future, Book I borítójának a központi motívumává vált. A lemez turnéjának promóciójaként 10 darab 9,1 méter magas szobrot készítettek acél és üvegszál felhasználásával. Szobor került többek között Londonba, Párizsba, Berlinbe, Prágába. A turné hollandiai állomása során Jackson a helyi szobrot jótékony célra ajánlotta fel, ami egy aukciót követően került a Best-i McDonald’s tulajdonosához, Peter Van Gelder-hez. A gyorsétterem parkolójában felállított szobor hamar a rajongók zarándokhelyévé vált.

jackson

Michael Jackson, Best (Fotó: wikipedia.org)

 1. Phil Lynott Emlékmű – Dublin, Írország

A Thin Lizzy zenekar egykori énekes-gitárosának szobrát 2005-ben avatták fel az ír fővárosban, Dublinban. Az emlékművet a Roisín Dubh Trust alapítvány állíttatta, miután 2000-ben beadott pályázatukat 2001-ben győztesnek választották. A bronz szobrot Paul Daly készítette, a hozzá tartozó kabátot Leo Higgins, a talplemezt pedig Tom Glendon. A szobrot 2013-ban megrongálták, de azóta helyreállították és újra várja a rajongókat a Harry Streeten.

 

Phil Lynott, Dublin (Fotó: wikipedia.org)

Phil Lynott, Dublin (Fotó: wikipedia.org)

 1. Radics Béla Szobor – Budapest

Radics Béla, „Kelet-Európa Jimi Hendrix”-e, zenekarával elsőként játszott Magyarországon kemény rockzenét, stílusa ma napig etalonként szolgál. Az első magyar rockzenész, akinek szobrot emeltek mindig is büszke volt angyalföldi gyökereire. 13. kerületi lakóhelyén már 2000-ben tábla hirdette emlékét, (köszönhetően a Radics Béla Emléktársaságnak), szobrát pedig 2005-ben avatták fel. Az egészalakos bronz műalkotás Kovács Károly munkája, és érdekessége, hogy elkészültét a rajongók, és nem pedig az állam finanszírozta. Ennek köszönhető, hogy nem közterületen állították fel, hanem egy lakótelep házai által közrefogott belső kertben, a Gyöngyösi és a Vőlegény utca kereszteződésénél.

Radics Béla, Budapest (Fotó: budapest-foto.hu)

Radics Béla, Budapest (Fotó: budapest-foto.hu)

 • +1 Joey Ramone Place – New York, Egyesült Államok

A Ramones legendás énekeséről 2 évvel halála után, 2003-ban neveztek el utcát New Yorkban, nem messze attól a klubtól (CBGB), ahonnan a zenekar karrierje indult. A Joey Ramone Place-t hirdető fémplakett óriási népszerűségnek örvend a rajongók körében, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy felállítása óta már négyszer lopták el (hasonlóan a Beatles-höz köthető liverpooli utcatáblákhoz). A városvezetés, hogy a hasonló eseteket elkerülje 2,5 méterrel feljebb helyezte el a táblát az eredeti állapothoz képest, így már közel 6 méterre van a földtől. „NBA játékosnak kell lenned, hogy egyáltalán észrevedd.” vélekedett róla a Ramones korábbi dobosa, Marky Ramone.

Joey Ramone Place, New York (Fotó: ultimateclassicrock.com)

Joey Ramone Place, New York (Fotó: ultimateclassicrock.com)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Cecilia says:

  Nagyon érdekes összeállítás hasznos információkkal.

 2. VPBA says:

  De jó. 🙂 Ilyen Albániában is van, Durres-ben van egy tér ahol szobrot állítottak Tina Turner-nek, Mick Jagger-nek, meg még két másik zenésznek. Azt nem tudom, hogy miért pont nekik, és miért pont Durres-ben, de nagyon jók. Az egyiküket egy padra ültették. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!