Egy csepp Európa

Csehország nemcsak sör és Kofola – Mikulovi Szüreti Fesztivál

Csehország elsősorban kiváló söreiről ismert, azonban a dél-morva borrégió szeptemberben a borbarátok paradicsomává válik, köszönhetően a minden évben megrendezésre kerülő hagyományőrző szüreti mulatságoknak. 500 különféle bor, programok, hagyományőrzés, fesztiválhangulat. Bemutatkozik Mikulov és a Palavské Szüreti Fesztivál!

Mikulov

Mikulov óvárosa a Kecskevárból (Fotó: Horváth Dávid)

Mikulov óvárosa a Kecskevárból (Fotó: Horváth Dávid)

A színes múlttal rendelkező kisváros az osztrák határ közelében helyezkedik el, 50 km-re Morvaország központjától, Brno-tól.  A település több szállal is kötődik a magyar történelemhez: a 15. század második felében I. Mátyás király uralma alatt állt, 1621-ben pedig itt írták alá a nikolsburgi békét Bethlen Gábor és II. Ferdinánd megbízottjai.

A mikulovi várkastély

A mikulovi várkastély (Fotó: Horváth Dávid)

A városka legjelentősebb nevezetessége a 13. században épült, de a 18. század során átalakított barokk várkastély. A második világháború során leégett, de mára eredeti fényében állították helyre. Érdemes megnézni a boltozatos pincéket is, amelyet évszázadokig a mikulovi bor tárolására használtak. Érdekesség az itt megtekinthető hatalmas boroshordó, amely készítésekor, a 17. században a világ legnagyobbjának számított!

(Fotó: czechwineadventures.com)

(Fotó: czechwineadventures.com)

A 16-18. század között kiépült főtéren elegáns reneszánsz és barokk épületek váltják egymást, továbbá itt található a Dietrichstein család hatalmas mauzóleuma is.

mikulov3

A mikulovi főtér (Fotó: Horváth Dávid)

A város melletti Szent Dombon (Svatý kopeček) Szent Sebestyén búcsújáró temploma áll.  A kilátásért megéri leküzdenünk a 363 méteres magasságot mivel fentről a hegyoldalra épült Mikulov olyan, akár egy képeslap.

A 363 méteres Szent Domb (Svatý kopeček) a Szent Sebestyén templommal (Fotó: Horváth Dávid)

A 363 méteres Szent Domb (Svatý kopeček) a Szent Sebestyén templommal (Fotó: Horváth Dávid)

Említést érdemel még a Kecskevár (Kozí Hrádek) nevű ágyútorony, amely ma kilátóként funkcionál, valamint az egykori zsidó temető és zsinagóga.

A 15. században épült Kecskevár (Fotó: Horváth Dávid)

A 15. században épült Kecskevár (Fotó: Horváth Dávid)

Szüreti Fesztivál – Pálavské vinobraní

A Pálava természetvédelmi terület legnagyobb, legtöbb látogatót vonzó rendezvénye az évente megrendezésre kerülő, többnapos szüreti fesztivál. Mikulov, és a természetvédelmi terület Magyarországról a legkönnyebben Břeclav, Brno vagy Ausztria felől közelíthető meg.

(Kép: ceskatelevize.cz)

(Kép: ceskatelevize.cz)

Az idén szeptember 9-11 között tartott eseményen természetesen a különféle boroké a főszerep, de a gazdag és változatos programoknak köszönhetően minden látogató találhat kedvére való elfoglaltságot. Zenés és táncos fellépők, kiállítások, folklórcsoportok, valamint hagyományőrzők gondoskodnak a jó hangulatról és a fesztiválozók tartalmas szórakozásáról. Az ide látogatók megismerkedhetnek a tradicionális ételspecialitásokkal is.

 

A fesztivál egyik leglátványosabb programja a szombati szüreti felvonulás, amely IV. Vencel cseh király 1403-as, bécsi rabságból való szöktetésének állít emléket. A menetet feldíszített kocsik kísérik. A szüreti mulatság a város több nevezetességét is helyszínként használja, a főtértől kezdve a várkastély pincéjéig és kertjéig.

IV. Vencel cseh király a szüreti felvonuláson (Fotó: vinajiznimoravy.cz)

IV. Vencel cseh király a szüreti felvonuláson (Fotó: vinajiznimoravy.cz)

Az rendezvényre a bérletek 590 cseh koronába kerülnek, amelyek belépést biztosítanak az összes helyszín összes programjára. A napijegyek 200 és 360 korona között mozognak, attól függően, hogy melyik nap melyik helyszín programjait szeretnénk igénybe venni. Péntektől vasárnap délutánig ingyenes buszok segítik a helyszínek egyszerű megközelítését a fesztiválozók számára.

Részletes program itt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!