Egy csepp Európa

A bajor Alpok gyöngyszeme: a festői Königssee

A Berchtesgadeni Nemzeti Park közepén terül el a smaragdzöld színű, meredek sziklafalak közé fjordszerűen beékelődő Königssee. A 8 kilométer hosszú tó legszélesebb pontján eléri az 1250 métert és helyenként a 200 méteres mélységet. A táj szépsége nemcsak nyáron, de minden évszakban vonzza ide a látogatókat: tavasszal kis vízesések csordogálnak a sziklafalakon, ősszel varázslatos a fák ezerszínű lombja, télen pedig szikrázik a mindent befedő hótakaró.

P1000114

A Königssee Németország legtisztább tava, vizét ivóvíznek (!) minősítették. Idén nyáron barátaimnak köszönhetően én is eljuthattam erre a gyönyörű vidékre, és saját szememmel győződhettem meg róla, hogy milyen kristálytiszta a tó vize mindenütt.

P1000092

Meg is tesznek mindent ennek érdekében. A tavon 1909 óta kizárólag elektromos meghajtású kiránduló hajók közlekedhetnek a tisztaság és a teljes nyugalom érdekében.

P1000084

Érdemes egy rövidebb vagy egy hosszabb hajókirándulást tennünk a festői tavon, de mindkét esetben szánjuk rá a teljes napot. Ebben a táblázatban megtalálhatjuk a számunkra megfelelő járatot:

KS_timetable_summer_2016

A nyári nagy látogatottságra való tekintettel nem ajánlják a 10:30 utáni indulást, és a biztonság érdekében a 14:30 utáni visszaindulást. Maga a hajózás egy kisváros, Berchtesgaden kikötőjéből indul.

P1000079

A városka érdekessége, hogy mivel Romy Schneider, a híres osztrák színésznő (leghíresebb szerepe Sissi királyné megformálása) gyermekkorában sok időt töltött errefelé, múzeumot alakítottak ki a tiszteletére.

P1000202

A hajókirándulás alatt németül és angolul ismertetik az út főbb nevezetességeit. megtudhatjuk, hogy a Falkensteiner Wand sziklafalának tetején azért helyeztek el egy vörös keresztet, mert 1688-ban 71 zarándok fulladt a tóba egy vihar következtében. Megcsodálhatjuk a festő-öblöt (Malerwinkel), amit gyalogosan is könnyedén elérhetünk a kikötőből, és innen csodás kilátás nyílik a St. Bartholomä-templomra. Láthatjuk az 1600 méter magasról lezúduló Königsbachfall-t (Királypatak-vízesés), vagy vele átellenben egy érdekes sziklaképződményt, amelynek az alakja alvó boszorkányt formáz.

königsbachfall

Az út meredek sziklafalak, magasba törő hegycsúcsok között folytatódik. Láthatjuk a Németországot Ausztriától elválasztó határhegyet (ez a Steierne Meer), a piramis alakú, 2653 méter magas Schönfeldspitzét és a kötélpályán elérhető, páratlan panorámával dicsekedhető 1874 méter magas Jennert.

P1000118

A hajóút egyik kedves pillanata, amikor elérjük az Echowand-ot (Visszhang-fal), és vezetőnk egy trombitaszólóval mutatja meg, hogyan verődik vissza a dallam a sziklafalról. (Sajnos Tihanynál ezt már nem csodálhatjuk meg!)

Ezután láthatjuk – szép időben – a Kehlstein-hegyet, rajta Hitler egykori rezidenciájával, a Sasfészekkel. Az 1834 méter magasan fekvő épületben ma étterem működik. Ezt elhagyva nemsokára megpillantjuk Németország második legmagasabb hegytömbjét, a 2713 méter magas Watzmann-t. Itt találjuk a 2000 méter magas meredek sziklafalat, mely eddig több mint 100 hegymászó halálát okozta. A legenda szerint a legmagasabb hegycsúcs a király, vele szemben a királyné, közöttük hét gyermekük. Azért változtak kővé, mert a király kegyetlen uralkodó volt, s Isten így büntette meg. Ahogy meghallgattuk ezt a kissé igazságtalan ítéletet (mert szegény gyermekek ugyan mit tehettek erről?), elénk tárul az a gyönyörű kép, amit az interneten már számtalan alkalommal láthattunk, és kíváncsian találgattuk, hogy vajon mennyit köszönhet a Photoshop-nak.

P1000121

Hát kérem, örömmel jelenthetem, hogy a Hirschau-félszigeten lévő kis zarándoktemplom élőben még szebb, mint a képeken. A ragyogó napfényben a vörös hagymakupolák és hófehér falak valóban különleges látványt nyújtanak a nem mindennapi környezetben.

P1000129

A Watzmann északi lábához mosott sziklatörmeléken már 1134-ben felépült az első kápolna, amelyet 1697-ben átépítették barokk stílusban a salzburgi dóm mintájára, két hagymakupolával és egy piros kupolás tetővel. A templom belsejében a stukkók és háromapszisos kórus a salzburgi művész, Joseph Schmidt munkája. A St. Bartholomä-templom nevét a az alpesi gazdák és tehenészek védőszentjéről, Szent Bartholomeuszról kapta.

P1000142

A templommal szoros közelségben épült régi vadászház egy időben a hercegérsekek privát rezidenciája volt, később a bajor uralkodók kedvenc vadászkastélya lett. Ma barátságos vendéglő, előtte sörkerttel.

P1000147

Itt akár egy teljes napot is el lehetne tölteni. Tehetünk egy sétát a tóparton, kirándulhatunk a Szent János és Pál-kápolnához, vagy elgyalogolhatunk a Jégkápolnához (Eiskapelle). Sőt tovább hajózhatunk Salet-ig, ahonnan mindössze 15 perces gyalogút az Obersee és a Rötbach-vízesés.

(Köszönet a páratlan élményért kedves barátainknak, Erikának és Gábornak!)

Fotó: Horváth Dávid

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!