Egy csepp Európa

Lajtán innen, Lajtán túl – 5 kihagyhatatlan látnivaló a történelmi határfolyó térségében

Amikor az utazók Ausztria felé veszik az útjukat, legtöbbször meg sem állnak Bécsig, pedig az egykori Monarchia határvidéke szintén bővelkedik nevezetességekben. Találunk itt pompás főúri kastélyokat, várakat, történelmi városokat, valamint római kori emlékeket is.

  1. Bruck an der Leitha

Könnyű megközelítésének és a városon áthaladó kerékpárutaknak köszönhetően kiváló kiindulópontot jelenthet a térséget felkereső látogatóknak és túrázóknak egyaránt. A színes múlttal rendelkező, korábban több török ostromot is megélt, egykori osztrák-magyar határváros Bécstől 35 km-re, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományok határán fekszik.

Bruck sétálóutcája a Kirchengasse, amely az óváros szívében fut egyenesen a Hauptplatzig.

Bruck sétálóutcája a Kirchengasse, amely az óváros szívében fut egyenesen a Hauptplatzig.

A látnivalók a Lajta jobb partján helyezkednek el. Az óváros jól körülhatárolható, köszönhetően annak, hogy a városfal egy része jelenleg is áll, az eredeti bástyákkal és tornyokkal. Az egyik ilyen toronyban, az Ungarturm-ban került kialakításra a Városi Múzeum, amely már 30 éve fogadja az érdeklődőket.

Hauptplatz - Pfarrkirche

Hauptplatz – Pfarrkirche

A fallal körülvett óváros mellett a Prugg kastélyt találjuk. A kastélyt körülölelő hatalmas park története egészen a 18. századig nyúlik vissza, a kezdeti barokk kertet később angolparkká alakították, és máig természetközeli hangulatot áraszt. A Harrachpark szabadon látogatható, és tagja a Die Großen Gärten nevű EU-s projektnek.

Harrachpark

Harrachpark

Az autóval érkezők Bécs és Hegyeshalom felől az A4-es autópályán érhetik el a leggyorsabban a csaknem 8000 lakosú kisvárost, míg a vasúti közlekedést preferálók EUREGIO személyvonatokkal utazhatnak Győr és Bécs irányából.

  1. Petronell és Bad Deutsch-Altenburg

Felső-Pannonia egykori fővárosa, Carnuntum a két település mellett helyezkedik el, Bécstől keletre. Máig megtekinthetőek az egykori templomok, amfiteátrumok maradványai, rekonstruált házak és fürdők, továbbá egy Pogány-kapu néven ismert diadalív is.

Heidentor (Pogány-kapu)

Heidentor (Pogány-kapu)

A környék régészeti feltárása a 19. század második felében kezdődött, aminek eredményeként napjainkra a Carnuntumi Régészeti Múzeum Ausztria legnagyobb római kultúrával foglalkozó múzeumává vált (több mint 3000 kiállítási tárggyal). A Carnuntumi Római Fesztiválnak köszönhetően minden évben hagyományőrzők elevenítik fel a római kori mindennapokat az ősi falak között.

Római hagyományőrző fesztivál (Römerfest)

Római hagyományőrző fesztivál (Römerfest)

Petronell és Bad Deutsch-Altenburg Bruck-ból elérhető vasúttal (bécsi átszállással), közvetlenül autóbusszal, valamint kerékpárral is. A Királyhidáról (Bruck városrésze) induló Römertour fantázianevet viselő, regionális minősítésű kerékpárút mindkét várost érinti.

carnuntum3

  1. Kismarton (Eisenstadt)

Kismarton neve összefort az Esterházy család, valamint a több mint 40 évig a hercegi udvarban alkotó Joseph Haydn nevével. Az udvari élet nyomai a mai napig felfedezhetőek a város utcáit járva.

kismarton1

Esterházy kastély

Az Esterházy kastély főúri pompát sugárzó termei rendszeresen adnak otthont hangversenyeknek, továbbá a minden szeptemberben megrendezésre kerülő Nemzetközi Haydn Napok elnevezésű rendezvénysorozat is a komolyzene rajongóinak kedveskedik. A Haydn-templomban található mauzóleum és a zeneszerző egykori lakásában kialakított Haydn Múzeum ugyancsak a komponista emlékét ápolja.

Haydn Fesztivál

Haydn Fesztivál

Burgenland tartomány fővárosa autóval Bécs felől az A3-as autópályán, Felsőpulya és Kőszeg felől az S31-es gyorsforgalmi úton érhető el, vasúttal pedig Bécs, Bruck an der Leitha és Sopron felől közvetlenül.

  1. Ruszt (Rust)

A történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa egy kis ékszerdoboz a Fertő tó partján, melynek 17. századi városképe máig fennmaradt. Az óvárosban található polgárházak és templomok szinte kivétel nélkül műemlék épületek, melyek a tó térségével 2001 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

rust1

Ruszt 1998 óta ad otthont a Nemzetközi Gitár Fesztiválnak, melyen egyaránt részt vesznek profi zenészek és diákok is. A város lakóinak hagyományosan a bortermelés a fő foglalatossága, számos borozót találhatunk a hangulatos utcákat járva.

Ruszt a gólyák városa is, ahol a hagyomány szerint szinte minden kéménye gólya fészkel.

Ruszt a gólyák városa is, ahol a hagyomány szerint szinte minden kéményen gólya fészkel.

Ruszt Burgenlandban, a kismartoni járásban helyezkedik el, és Kismartonhoz hasonlóan az A3-as autópályán és az S31-es gyorsforgalmi úton érhető el. Lehetőségünk van kerékpárral megkerülni a tavat, a 135 kilométer hosszú kerékpárút sík terepen vezet, és az egyetlen osztrák kerékpárút, amely ötcsillagos értékelést kapott a Német Kerékpárklubtól.

Kerékpárral és vasúttal is elérhető Nezsider (Neusiedl am See), a Fertő tó közigazgatási központja. A település táji környezetét jelentő Fertő tó a Világörökség részét képezi.

  1. Fraknó vára (Burg Forchtenstein)

Fraknó vára Burgenland egyik jelképe, története egészen a 14. századig nyúlik vissza. A magas dolomitsziklára épült erősség egyike a legépebben fennmaradt egykori magyar végváraknak, ma is látható formáját a 17. században nyerte el. A Vármúzeumot az Esterházy Magánalapítvány működteti.

frakno1

A vár látogatása során megtekinthető Közép-Európa legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteménye, a barokk kincsestár (egy ezüst bútorokkal berendezett teremmel), valamint egy ritkaságnak számító, életnagyságú portré Vlad Tepesről (Drakula grófról).

Az Esterházy fegyvergyűjtemény

Az Esterházy fegyvergyűjtemény

Fraknót is az S31-es gyorsforgalmi úton érhetjük el, ha autóval indulunk útnak. Tömegközlekedés esetén vonattal utazhatunk Nagymartonba (Mattersburg), onnét pedig busszal tovább Fraknóba.

Horváth Dávid

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Józsefné Lancz says:

    Nagyon szépek a látni valók Szerete ém ha többször is meg nézhetném Sajnos az egészségi állapotom nem teszi lehetővé hogy ellátogassak ezen helyakre Hogy oszthatná
    meg ??? Hogy meg legyen a gyüjteményemben .


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!