Egy csepp Európa

Téli érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

Mivel itthon ezidáig nem volt telünk (bár a meteorológusok szerint néhány nap múlva itt a hideg és a havazás), érdemes körülnéznünk a nagyvilágban. Következzék néhány érdekesség onnan, ahol igazi kemény, klasszikus tél szokott lenni – felmelegedés ide vagy oda.

  1. Les Arcs Ski Resort, Savoie, Franciaország

A Les Arcs sípálya Savoie-ben (Franciaország), a Tarentaise völgyben található. Európában elsőként kezdték el a snowboard- és a rövid síléc oktatást, és itt hozták létre az első golfpályát nagy magasságban.

Les Arc Ski Resort in Savoie2. Honsú, Japán 

A legnagyobb japán szigeten óriási hómennyiség esik minden esztendőben. 2011-ben csaknem 20 métert regisztráltak. Az egyik leghíresebb városkában, Shirakawa-gó-ban évszázadok óta ennek megfelelően építkeznek, hogy a tetőzet elbírja a hómennyiség súlyát. A helyi élővilág különleges részét alkotják a japán hómajmok (makákók), akik szeretik ezt a sarkvidéki hideget, imádnak hógolyózni, és gyakran ücsörögnek termálvizes forrásokban.

snow_in_japan_honshu

honshu

hómajmok

3. Extrém sportok

A hó és a jég birodalmában gyakran űznek extrém sportokat azok, akik különleges kihívásokra vágynak. Cody-ban (Wyoming, USA) a megfagyott vízesést másszák meg a legvakmerőbbek, Patagónia partjainál (Dél-Amerika) a wakeboard a legnépszerűbb, Chilében pedig a jégtüskéken vágnak át a legmerészebbek.

Cody, Wyoming

Wakeboarding
wakeboarding

Ice-spikes

Ice-Spikes

4. Immunerősítés egy szibériai óvodában

A Siberian Times újságírója, Tamara Szavcsenko szerint orvosok által elfogadott tény, hogy a gyerekek egészségesebbek lesznek, ha fürdőruhában futkosnak a hóban, és hideg vizet locsolnak a fejükre. Egyébként ez a szilárd meggyőződése egy szibériai óvoda vezetőjének (168. számú Óvoda, Barnaul, Dél-Szibéria), Aleszja Oszincevának, aki 18 éves tapasztalattal a háta mögött arra biztatja óvodásait, hogy dörzsöljék hóval a bőrüket hógolyózás közben.

immunerősítés egy szibériai oviban

5. Megdöbbentően kemény orosz tél

Oroszország északi részén sarkvidéki az éghajlat. A tél mind a tizenkét hónapon keresztül tart. Egész évben hó és jég borít mindent, télen ráadásul teljes a sötétség, mert a nap nem emelkedik a horizontra. Oroszország az egyik leghidegebb ország a világon, nem csupán azért, mert óriási területei esnek a sarkkörön túlra, hanem a Földön (az Antarktiszon kívül) valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet miatt. Jakut földön, Ojmjak mellett hitelesen rögzítették a hihetetlen mínusz 71 Celsius fokot! 2012-ben Oroszországban helyenként mínusz ötven fokokat is mértek, a kemény tél 110 ember halálát okozta, a kórházakban százakat ápoltak fagyási sérülésekkel. Örményországban minden nemzetközi repülőteret lezártak a hatalmas hóesés miatt. A Moszkvai Nagycirkusz elefántjai napi három liter vodkát kaptak a hideg ellen.

russian_winter_1

6. Jégszobrok

A téli legérdekesebb fesztiválokat Belgiumban (Brugge) és Kínában (Harbin) rendezik. A hóból és jégből készült (többnyire) monumentális, gyönyörűen kidolgozott műalkotásokat elismert művészek hozzák létre, akik a számunkra elfogadhatatlan hidegben dolgoznak. Következzék két olyan alkotás, aminek nem elsősorban a mérete, hanem a precíz megformálása és a szépsége egyedülálló.

jéggördeszka

Hamupipőke jéghintója

7. Skaftafell Jégbarlang Izlandon

Egy megfagyott, mélykék színű lagúna a Vatnajökull gleccsernél, ami kizárólag télen látogatható, mivel nyáron folyamatosan mozgásban van. A Vatnajökull Európa legnagyobb gleccsere, Izland területének 8 százalékát borítja, átlagos vastagsága 700 méter.

Skaftafell Ice Caves in Iceland

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!