Egy csepp Európa

Veszprémbe nemrég beszökött az ősz

És milyen varázslatossá változtatta a az egyébként bármely évszakban gyönyörű Séd-patak völgyét! A várból letekintve gyakran láttam a Margit-romokat (itt nevelkedett 4-10 éves kora között IV. Béla leánya, Margit, mielőtt a Nyulak szigetére került), és már régóta szerettem volna közelebbről szemügyre venni a zárda megmaradt falait. IMG_20151017_081118 Mivel nem vagyok ismerős a királynék városában (hetente kétszer járok oda egyetemi képzésre), Márkusné Vörös Hajnalka tanulmányának segítségével (teljes hosszában itt olvasható) mutatnám be ezt a szépséges vidéket. IMG_20151017_080548“Kevés olyan festői szép sziklavidék van hazánkban, mint a Séd völgye Veszprémben. A patak 60–80 méter mély völgyet vágott a dolomit fennsíkba, s szeszélyes kanyarulatokkal keresi a kitörési pontot. Festői kanyarulatába, mintegy öblébe nyúlik bele délről északra a veszprémi Várhegy és folytatása, a Szent Benedek-hegy. A Várhegynél alkalmasabb helyet megerősített középkori város építésére nem lehetett volna találni. Ide épült tehát Veszprém vára s körülötte – először csak mély völgyében, majd a fennsíkot is meghódítva – a település.”

IMG_20151017_075926

“A Séd-völgyében sétálva nem csak a veszprémi táj vadregényes szépségben gyönyörködhetünk, hanem időutazást is tehetünk a város ezer éves múltjának emlékeit felfedezve. Kevés magyar településnek van annyi történelmi vonatkozású műemléke, mint Veszprémnek. A görög apácák kolostorának a Betekints-völgyben megbúvó romjaitól, amely az államalapító Szent István király helykereséséről regél, a tatárjárás viharait átélt Margit romokon keresztül a török hódítás és az azt követő újjáéledés ezer emléke mesél a múltról. A Séd patak a város belterületén áthaladva összefűzi a történelmi városrészeket: a Temetőhegyet a Jeruzsálemheggyel, a Csapószert a Váraljával meg a Buhimmal és azon át a Cserháttal, és városunk története szempontjából igen érdekes sorsú helyeket érint. A Séd-völgyéből kiemelkedő Várhegy pedig mindig biztos pontként segíti tájékozódásunkat, ahogy várbéli központjával az ezer éves püspökség és világi közigazgatás is biztos alapot és mély gyökeret jelent a veszprémi kultúrának.”

IMG_20151017_080129

“A Séd a Szent Katalin kolostor romjai előtt merész kanyarulattal megkerüli a Szent Benedek-hegyet és festői kis hasadékon szökik át a Buhim-völgybe.”

IMG_20151017_080645

“A várból is jól látható a veszprémiek szóhasználatával Margit-romoknak nevezett gótikus zárdatemplom maradvány, amely Veszprém egyik legjelentősebb és legjobb állapotban fennmaradt Árpád-kori műemléke.”

IMG_20151017_081151

“Történelmi tény, hogy IV. Béla király lánya, Margit 4 éves korától 10 éves koráig nevelkedett a kolostor falai között. A tatárok elől Dalmáciába menekülő magyar királyi pár ugyanis fogadalmat tett, hogy a tatártól való szabadulás esetén születendő leánygyermeküket Istennek szentelve apácának adják. Így került Margit 1246-ban a domonkos nővérek veszprémi kolostorába.”

IMG_20151017_081134

“A kolostort 1552-ben hagyták el lakói egy végzetes támadás után, amikor is Veszprém városa hosszú időre török kézre került.”

IMG_20151017_081254

Szép, enyhe novembert jeleznek a meteorológusok, érdemes lesz a jövő hónapban is sétálgatni akár családostul a Séd völgyében (még játszóteret is láttam errefelé – jó ötlet, hogy a kisgyermekes családok is kikapcsolódhassanak kicsit a jó levegőn, a szép természeti környezetben).

IMG_20151017_082158

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!