Egy csepp Európa

Szardínia csodái

Szardínia a Földközi-tenger második, Európa nyolcadik, és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigete, amely Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Franciaország (Korzika) között helyezkedik el. A sziget másik neve Sandalyon („lábnyom”) volt, feltehetően a sziget alakja miatt. A Szardínia a szardanák népének („tengeri emberek”) nevéből ered, az ő támadásukat verte vissza III. Ramszesz egyiptomi fáraó Kr. e. 1180-ban. Szardínia területe 24 090 km², lakossága pedig 1 650 000 fő. A régió fővárosa Cagliari. Most pedig következzenek a nevezetességei:

 1. A Giara vadlovak:

A Giara fennsík 600 méter magasan, egy kialudt vulkán tetején található. Itt élnek a Giara vadlovak. A lovak őseit még a karthágóiak hozták magukkal, és azóta is szabadon bóklásznak errefelé. Európában egyedül ezek a lovak élnek természetes környezetükben.

vadlovak

 1. Fehér szamarak:

Szardínia egy mellékszigetén, Asinarán élnek a fehér szamarak:

fehér csacsi

 1. Alghero

Szardínia észak-nyugati részén található Alghero. Patjainál halásszák a vörös korallt, amit az antik városrészen földolgoznak, és többnyire ékszer formájában árusítják. A városfalak mentén érdemes elmenni a Torre la Maddalenához. Innen a legszebb a kilátás a távolban emelkedő Capo caccia sziklafokra. Megnézhetjük a Sulis-tornyot, a Piazza Duomo tornyát, de itt találjuk a  Porta Terra városkaputornyot is.

Alghero

 1. Elefánt-szikla

Alghero-tól északkeleti irányban találhatjuk az elefántot formázó sziklát.

elefánt szikla

 1. Capo Caccia

Alghero-ból látható a Capo Caccia hegyfok:

Grotta di Netturo cseppkőbarlang a Capo Caccia alatt

Innen 654 lépcsőfok vezet le a Grotta di Netturo cseppkőbarlangba, ahova Alghero-ból hajóval is eljuthatunk.

Grotta di Netturo

 1. Costa Smeralda

A Smaragd-part fehér homokjával és türkizkék tengerével gyakran szerepel a világ legjobb strandjai között. Keleti részen találjuk a legszebb partszakaszokat. Ilyen pl. a Cala Luna is.

Costa Smeralda

 1. Cagliari

Cagliari Sazrdínia legnagyobb városa, és egyben híres kikötőváros is. Szerkezetileg a város két részre osztható: a domboldalon épült, régi negyedekre és a Golfo degli Angeli valamint a Golfo di Quartu partján kialakult, ma is terjeszkedő új városrészre. Legérdekesebb része a ma is bástyákkal körülvett óváros, a Terrazo Umberto I is itt van. A Piazza Palazzóról tárul elénk a dóm. A Cagliari Régészeti Nemzeti Múzeum a sziget legnagyobb régészeti gyűjteményét mutatja be. A Torre di S. Pancrazió, az Elefánt-toronnyal együtt a szárd várépítés legszebb középkori emléke.

Cagliari

A római amfiteátrum a egész sziget legnagyobb szabású ókori emléke.

 1. Castelsardo

Castelsardót a Doria család alaptította, ők építették a hatalmas várat Castel Genovese néven. A várost három oldalról tenger mosta, parti kiszögellésen. A kváderkövekből épített Purgatorium-templom után érünk a város késő gót stílusú dómjához.

Castelsardo

Castelsardo kicsi főtere a Piazza Municipio.

 1. Eleonora-vár

Szardínia 39 épen maradt várai közül az egyik az Eleonora-vár. 1925-ben az óriási építményt gróf Nino Villa Santa tábornok teljesen helyreállította, és szárd hadimúzeumot rendezte be, amit ma is megtekinthetünk.

castello-sanluri

10. Olbia

Szardínia legnagyobb személykikötője. A Szent Simplicius-templom Gallura megye egyik legértékesebb műemléke, ma is eredeti formában áll.

Olbia

 1. Nora

Nora, Szardínia legnagyobb ókori romvárosa a Capo di Pula-félszigettől délnyugatra terül el. Nora a római uralom alatt fórummal, színházakkal, fürdőkkel és nagy műhelyekkel gazdagodott. I.e. 238-tól a birodalom bukásáig Szardínia provincia fővárosa volt.

Feltárását 1952-ben kezdték meg, sajnos a pótolhatatlan műemlék épületek egy része az évszázadok alatt a tengerpart mocsarába süllyedt.

Megnézhetjük az amfiteátrumot, Dea Thenit pun istennő i. e. 4. század körül emelt templomának romjait, egy elég jó állapotban lévő színházat és a fürdő padlómozaikjait.

Nora

 1. Palau

Palau különleges természeti szépség. A sziklás hegycsúcsok, egyedülállóan szép völgyek és az egymást váltó, hatalmas, magányos, bizarr formájú gránittömbök- ilyen a Capo d’Orso, ami egy medvét formázó gránitszikla- igencsak látványosak.

Palau szép, fürdőzésre kiválóan alkalmas strandja sok látogatót vonz.

Palau

 1. Porto Torres

A Mannu-folyó torkolatánál épült Porto Torres a sziget második leglátogatottabb városa és a harmadik legnagyobb kikötője. A Piazza Colombó tér a kikötő bejáratánál található. A város legjelentősebb műemléke, egyben Szardínia legnagyobb középkori-templomépülete a Szent Gavinusz-templom. Pisai román stílusban építették 1050 körül. Érdekessége a szembenálló két apszis. Barlangszerű altemploma különleges látványosság.

porto-torres

Mihalicz Tímea

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!