Egy csepp Európa

Salzburgi pillanatok

Kedves barátaink meghívására érkeztünk néhány napra Salzburgba (örök hála és köszönet érte!). Mivel egyszer már jártunk itt, most végre volt lehetőségünk a hangulatok-színek-apróságok érzékelésére is, ennek az ezerszínű városnak a különleges rezdüléseire. Következzék hát Salzburg közelről!

1. Az igazi, a hamisítatlan, az utolérhetetlen és egyedi, original Mozart kugel:

sshhh_004

A város fő sétáló utcájának a végén találjuk a Fürst négy üzletének egyikét- nem messze Mozart szülőházától (Getreidegasse 47.). Az ínycsiklandó édességet Paul Fürst salzburgi cukrász álmodta meg 1890-ben, és az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett vele.

P1070007

Hát a golyót most is aranyáron mérik, egy darabért 1,10 eurót kérnek el. ” A golyó formájú édesség nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült körbevéve vastag nugátkrém réteggel kívül pedig csokoládé bevonattal fedték be.” (Wikipédia)

2. Salzburg legrégibb péksége…

sshhh_158

…és még mindig működik! Ha elindulunk a siklóállomáshoz, hogy feljussunk a várba, a vízimalom mellett találjuk egy kis pincében, a 12. században nyílt meg. Érdemes megkóstolni a termékeit (Kapitelplatz 7. – “Stiftsbäckerei St. Peter”).

sshhh_159

sshhh_161

3. Marionettmúzeum a várban

sshhh_164

Festung Hohensalzburg, Mönchsberg 34

sshhh_166

sshhh_165

Nemcsak gyerekeknek érdemes benézni egy 20 percre a salzburgi Marionettszínház gyűjteményéből származó kis múzeumot, mi, felnőttek is jól szórakozhatunk az igényes, nagyon karakteres, olykor határozottan mulatságos bábukon. Jeleneteket láthatunk Mozart Varázsfuvolájából, a vár történetéből, A muzsika hangjából, a hellbrunni kastély vízijátékaiból.

sshhh_167

4. Mozart szülőháza

sshhh_176

Könnyű megismerni ezt a házat a sétálóutcán, mert mindig csoportok ácsorognak előtte. A fenti kép mutatja, milyen kilátás nyílik ablakaiból. Maga az épület is gyönyörű, érdekes a szobák elhelyezése, és valahogy hitelesebbnek érezzük, mint a Mozart család későbbi lakóházát. Számomra egy kissé furcsa gondolat, hogy Mozart egész életében küzdött családja megélhetéséért, hogy a folyamatos, megállás nélküli kemény munka gyengítette el szervezetét annyira, hogy belehalt, s most azok a városok (Salzburg és Bécs) húznak belőle mérhetetlen hasznot, akinek polgárai annak idején lenézték és sértegették.

sshhh_177

5. Mirabell-kastély és kertje

Salzburg leghíresebb parkja két bejárattal is rendelkezik: az egyikkel szemben találhatjuk Pegazus szobrát, tőle jobbra a törpék kertjét, balra pedig a kastély épületét, a másiktól nem messze láthatjuk a Mozart család lakóházát.

P1060942

sshhh_181

sshhh_182

Az 1606-ban épült kastély szerelmi ajándéknak készült, sajnos az épület nagyobbik felét 1818-ban egy tűzvész elpusztította, de szerencsére épen maradt a híres márványterem, ahol a kis Mozart és tehetséges zongorista nővére, Nannerl is zenélt, valamint a teremhez vezető angyal-lépcső.

P1060945

P1060947

P1060952

Ezek ma is díjtalanul megtekinthetők, de mivel házasságkötő teremként is funkcionál a gyönyörűen díszített helyiség, olykor ki kell várnunk a sorunkat.

P1060958

Láthatunk a parkban egy igazi különlegességet: az Alpoktól északra található egyik legrégebbi sövényszínházat.

P1060959

És természetesen egész álló nap gyönyörködhetünk a kert virágpompájában:

P1060954

6. A sétálóutca (Getreidegasse) üzleteinek címerei

P1070008

Semmihez nem hasonlítható látvány a különböző patinás és modern üzletek címereinek sora, főleg, hogy a megformálás minden esetben hagyományos. Ugye, milyen jól belesimul még a MacDonald’s-é is?

P1070009

Fotók: Horváth Dávid

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!