Egy csepp Európa

Városok, ahol a víz az úr

Bármilyen hihetetlen, nem Velence az egyetlen város, ahol az utcák helyett csatornákat találunk, ahol csónakon, vízi taxin vagy gondolán lehet közlekedni, ahol a közlekedés meghatározó eleme a vízi út. Mint tudjuk, Velence élő lagúnára épült, homokzátonyok választják el a tengertől, s a világ egyik legromantikusabb városának tartják.

velence

Ahogyan egyik bejegyzésemben már írtam (itt olvasható!), Hollandiában is található egy Giethoorn nevű kisváros, ahol utak helyett kanálisok vannak, és mintegy 2600 lakója saját kis privát szigetén él, melyeket fahidak kötnek össze.

giethorn

Azonban Velencén és Giethoorn-on kívül is léteznek még városok, melyek jelentős területén találunk egész utcákat közvetlenül a víz (általában valamely folyó) partján. Elzászban, Franciaország egyik gyönyörű vidékén Strasbourg és Colmar dicsekedhet ilyen különleges elhelyezkedéssel. Strasbourg az Európa Tanács, az Európai Parlament székhelye, és itt ülésezik az Emberi Jogok Európai Bírósága is. Az óvárost a Rajna Ill nevű mellékfolyója veszi körül, amin egy csodálatos középkori híd ível át, amin túl négy részre szakad a folyó.

barrage-vauban

StrasbourgPetiteFranceTanners_VeejayHast

Strasbourg

Colmar, Győr testvérvárosát a francia kis Velenceként szokták emlegetni. Strasbourgtól 64 kilométerre találjuk a Lauch folyó partján, melyet csatorna köt össze a Rajnával.

colmar

colmar1

colmar2

colmar_pano

Ugyancsak Franciaországban található Annecy városkája, mely az Annecy tó partján terül el, a Thiou folyó torkolatánál. Régészeti kutatások szerint már a hely első lakói is a tó vizébe vert cölöpökre építette a házát. Most így fest ez a gyönyörű település:

Annecy-3

Annecy-France

Annecy-island-Vinny-full

Észak Velencéjének nevezik Hollandia fővárosát, Amszterdamot számos hangulatos csatornája miatt. Az Amstel folyó torkolatánál, az IJ partján fekszik.

amsterdam (1)

Amsterdam-la-nuit

a-walk-in-amsterdam

Zhouzhuang Kína Jiangsu tartományának népszerű turista attrakciója. A Kelet Velencéjének nevezett várost tavak és folyók veszik körül, illetve osztják részekre. A folyókat kőhidak ívelik át, melyekről csodás látvány nyílik a vízi város egyes részeire.

zhouzhuang-photo_1004823-770tall

zhouzhuang---8

China_Shanghai_Zhouzhuang_ancient_Water_town_shutterstock_000026436955

zhuzhng

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!