Egy csepp Európa

Párizs 10 csodája

Sokak számára Párizs jóval több, mint egy izgalmas és érdekes város, valami különlegesnek és utánozhatatlannak a megtestesítője, összehasonlíthatatlanul más, mint a többi világváros, minden és mindenek fölött lebeg valahol éteri magasságban, és szerencsés az a halandó, aki egyszer eljut oda.

Ezt a képet persze a francia felsőbbrendűségen és önimádaton kívül évszázadok óta táplálják a romantikus regények, később a hamisítatlan párizsi hangulatot sugalló képsorok és aláfestő zenék a filmekben, melyek mind azt sugallják, hogy a francia főváros minden szegletéből árad a romantika, a ragyogás és az egyediség.

Párizs

Ennek megfelelően összeáll egy lista is a párizsi kihagyhatatlan látványosságokról, amit a látogatónak egyszerűen muszáj megtekintenie, ha már egyszer ide hozta a jószerencse. Nyitvatartás és jegyinformáció: itt!

1. Eiffel-torony

Bár születésekor csúfnak és otrombának bélyegezték, mára Párizs szimbólumává vált Gustave Eiffel mérnök vasépítménye, amit az 1889-es világkiállításra alkotott. Magassága a rászerelt tv-antenna nélkül kereken 300 méter, tömege 10 tonna, és további érdekesség még, hogy 12 000 fémdarabból szegecselték össze. Üzletek és luxusétterem is található benne (itt kérte meg Katie Holmes kezét Tom Cruise), az 1980-as évekig működő felvonókat pedig egy magyar származású mérnök, Korda Dezső tervezte. A tornyot már kétszer is eladta egy szélhámos ócskavasnak, fel is akarták már robbantani, a németek pedig fegyvert akartak belőle gyártani. Azonban az Öreg Hölgy a mai napig dacol az idővel és a korrózióval: ez évente  10 tonna festékbe kerül.

TheEiffelTower.4

2. Notre-Dame

Ha valaki azt hiszi, hogy ez a katedrális mindig is a figyelem és érdeklődés középpontjában állt, akkor nagyon téved. Bár igazán szépséges és lenyűgöző, a reims-i koronázó székesegyház például fontosabb feladatot látott el, és az amiens-i vagy a strassbourg-i katedrálisok is áhítatot és rajongást váltottak ki a látogatókból. Azonban a 19. század nagy írója, Victor Hugo regényének megjelenése után (A párizsi Notre-Dame) azok is elzarándokolnak a francia főváros legnépszerűbb gótikus templomába, akik ateisták. A könyvet számtalan film dolgozta fel az adott korszakok legnagyobb színészeivel , sőt még gyermekeknek szóló rajzfilm is készült belőle.

NotreDameParis

3. Arc de Triomph (Diadalív)

Az 50 méter magas, 47 méter széles, 100 ezer tonnás egykapus diadalívet 1806-ban kezdte el építtetni Bonaparte Napóleon a Grande Armée tiszteletére (30 év múlva készült el). A Champs-Elysées végpontján, a Charles de Gaulle téren található építmény tetejéről a látogató számára pazar körpanoráma nyílik a környékre.

arc_de_triomphe_paris_4_large

4. Mona Lisa és a Louvre

Bár a festmény nemvárt kis mérete miatt csalódás a legtöbb múzeumlátogató számára, ráadásul üvegborítás alatt van, és korlátok, valamint őrök tartják tőle tisztes távolban a nézelődőket, mégsem hagyja ki a legtöbb turista az élményt, hogy a folyamatos nagy tömeg ellenére egy pillantást vessen rá. Otthona, a Louvre még műkincsek nélkül is pazar látványt nyújt (valamikor királyi lakhely volt: Dumas regényeiben a gyermek XIV. Lajos még itt nőtt fel), bár a franciákat mai napig megosztja a híres üvegpiramis, ami a látogató bejárat fölé épült, és egyik fontos színhelye Dan Brown Da Vinci-kód című regényének.

037232-mona-lisa

5. Montmartre

Az egykori párizsi bohém negyed, festők és más kispénzű művészek otthona, a mulatók és kisvendéglők világa ma is őriz valamit a Belle Epoque varázslatos hangulatából. Egy 130 méter magas dombon fekszik, mintegy 4 kilométerre a belvárostól. Ha New York-ot úgy jellemzik, hogy az a város, ami sosem alszik, akkor a Montmartre sem túl sokat: aki itt száll meg, számoljon azzal, hogy a hajnalban tudja csak 2-3 órára lehajtani a fejét.

Travel-Exploring-Paris-Montmartre-creperie-le-tire-bouchon

6. Versailles

Régen Párizstól meglehetős távolságban feküdt, ma már a főváros része Versailles. A Napkirály által építtetett pompás paloták és parkok szépséges együttesét az európai kastélyépítészet csúcspontjának tartják, egészen a francia forradalomig volt az uralkodók lakhelye. Itt található többek között a trianoni kastély is, ahol a számunkra oly megalázó békeszerződést aláírták, a lenyűgöző Tükörgaléria és a Márványudvar, a számtalan királyi, királynői, trónörökösi magánlakosztály, a Narancsliget, valamint Mária Antoinette kis faluja (12 épületből áll!), az opera és a királyi kápolna.

palace-versailles-paris

7. Musée d’Orsay

A világ egyik legismertebb múzeumát 1986-ban nyitották meg, ami egy valamikor bontásra ítélt pályaudvar épületében az Orsay rakparton található. 57 400 négyzetméteres területén az 1848 és 1914 közötti műalkotások kaptak helyet, köztük természetesen a legszebb impresszionista festmények. 2007-ben 3 millió 200 ezer látogatót fogadott.

RIAN_archive_437453_Musee_d'Orsay,_Paris

8. Champs-Elyzées

A világ második legdrágább sugárútja (a New-York-i Fifth Avenue után) 2 km hosszú, a Diadalívet és az obeliszket köti össze. A város tengelyének nevezett út 70 méter széles, két oldalát sétányok szegélyezik, az útpálya pedig 2×4 sávos. Ide futnak be a Tour de France kerékpárosai, és itt zajlik minden esztendő július 14. napján Európa legnagyobb katonai parádéja. A világ összes jelentősebb márkája megtalálható a számtalan üzletben, bankok, üzletházak, luxuséttermek és bisztrók, mozik és kávéházak szomszédságában.

56-champs_elysees

9. Napóleon sírja (Invalidusok Dómja)

Az Invalidusok egy épületkomplexum, melynek létrehozására még XIV. Lajos adott utasítást, mely az idős, beteg és rokkant katonák elhelyezésére szolgált volna életük végéig katonai kórházként és nyugdíjas otthonként. Az itt található dóm kereken harminc évig épült, és a Szent Lajos kápolnában egy vörös kőkoporsóban helyezték itt végső nyugalomra Bonaparte Napóleon császár földi maradványait. A számára kialakított kriptát úgy tervezték meg, hogy a karzaton körbesétálva a látogatónak akaratlanul is fejet kell hajtania a nagy hódító és hadvezér előtt.

napóleon sírja

10. Opera Garnier

A párizsi Operaház és Balett épülete Charles Garnier tervei alapján készült 1862 és 1875 között. A gazdagon díszített, 11 ezer négyzetméternyi területű neobarokk épület 2200 nézőt tud befogadni, mennyezetét egy hat tonnás gyönyörű csillár és Chagall freskója ékesítik. 1896-ban a csillár egyik ellensúlya lezuhant a zsúfolt nézőtérre, majd az épület felújításakor egy többszintes, belső tóval ellátott katakomba rendszert találtak, amelynek eredete megmagyarázhatatlannak bizonyult. Ezek az események késztették arra Gaston Leroux-t, a múlt század népszerű krimiíróját, hogy megírja Az Operaház fantomja c. regényt, melyből korunk nagy musical sikere született. Webber alkotásából, amely a Broadway mindeddig leghosszabb ideje futó darabja, 2004-ben filmet is forgattak Gerard Butler és Emmy Rossum főszereplésével.

Paris_Opera

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erika Tilkné Dudra says:

    Imádom Párizst, csodálatos!

  2. Józsefné Lancz says:

    Párizsba beszökött az ősz.Látni szeretném Párizst. Gyönyörű


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!