Egy csepp Európa

Ostrava – Csehszlovákia néhai „acél szíve”

Ostrava nevének hallatán az ember elsősorban a fejlett nehéziparra asszociál, és nem a virágzó turizmusra, vagy színes attrakciókra, amelyek képesek látogatók százait a városba csalogatni. Való igaz, látogatottsági szempontból nem szerepel a cseh Top10-ben, de színházai, népszerű fesztiváljai, valamint épített örökségei segítségével megpróbálja levetkőzni a szocializmus alatt ráaggatott acélváros jelzőt, és kulturális metropolisszá kíván válni.

Bemutatkozik Cseh-Szilézia fővárosa, Ostrava.

Látnivalók

Melyik cseh város büszkélkedhet a legnagyobb városháza épületével? Hol található Csehország legnagyobb bányászati múzeuma?  Hol találták az ország „Willendorfi Vénusz”-át? Hol rendezik meg az ország legnagyobb zenei fesztiválját? Gondolná az olvasó, hogy mindegyik kérdésre Ostrava a válasz? És ez csak egy kis töredéke a megannyi érdekes látnivalónak.

A város legismertebb épülete az Új Városháza, amely az Ostravice folyó bal oldalán, a Prokeš téren helyezkedik el. A Cseh Köztársaság legnagyobb városház komplexuma 1930-ra készült el. A torony 85,6 méter magas, a 73 méteres magasságban található kilátószintről beláthatjuk az egész környéket.

Az Új Városháza épülete

Az Új Városháza épülete

A Landek Parkot, Csehország legnagyobb bányászati múzeumát 1993. december 4-én (Szent Barbara, a bányászok védőszentjének napján) nyitották meg a nagyközönség előtt Ostrava Petřkovice nevű városrészében. A különböző kiállítások során megismerhetjük a Szilézia szénbányászat történetét, bepillantást nyerhetünk a bányászok életébe, feltérképezhetjük eszközeiket, gépeiket. A bátrabbak leereszkedhetnek a 200 éven át működő bánya járataiba, ahol 4 kilométer hosszú kiállítóközpontot alakítottak ki. 1953-ban szénbányászat során találták meg a Landek Vénuszt, ami egy 46 mm magas torzó. A 21-23 ezer éves szobor az egyetlen karcsú Vénusz szobor, amit eddig Európában találtak. Az eredetit jelenleg Brno-ban őrzik, de itt is megtekinthető egy másolat.

Landek Park

Landek Park

A város főterét, a Masaryk teret 2009-ben rekonstruálták, új térkővel, padokkal, szökőkúttal látták el. A tér nem rendelkezik kiemelkedő műemlékkel, éttermek, bevásárlóközpont találhatóak itt. Említésre érdemes épület a régi városháza épülete, amely ma egy múzeumnak ad otthont.

Masaryk tér a régi városházával

Masaryk tér a régi városházával

Egy kellemes séta során az egész történelmi belváros könnyedén bejárható, egymást váltják a templomok a színházakkal, illetve zöld területekkel. Az Ostravice túlpartján megtekinthető egy orosz tank, amely a város 1945-ös felszabadításánál először lépte át a folyót. Az éjszakai szórakozást kedvelők a Stodolní utcában megtalálhatják számításaikat, van itt minden, ami csábító lehet: klubok, pubok, éttermek. Az utca szlogenje: „Work hard, play hard.”

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

Ostrava vonzó lehet a jégkorong és a koncertek szerelmeseinek is. A város első osztályú jégkorongcsapattal rendelkezik, továbbá a ČEZ Aréna adott otthont az idei hoki vb-nek is. Az Aréna a legnagyobb vidéki sportlétesítmény, gyakran könnyűzenei események helyszíne is. Idén többek között a Def Leppard, Bonnie Tyler, a Roxette és a Judas Priest is tiszteletét tette itt.

Def Leppard koncert a ČEZ Aréna-ban

Def Leppard koncert a ČEZ Aréna-ban

Ostrava két legkedveltebb fesztiválja a Colours of Ostrava és az Ostrava v Plamenech. Előbbi 2002 óta van jelen a zenei palettán, mára Csehország legnagyobb zenei eseménye. Mindkét fesztivált Dolní Oblast Vítkovicében rendezik meg, egy igencsak egzotikus helyszínen, a néhai vasmű falai között.

Ostrava v Plamenech - Rockfesztivál a Vítkovice-i vasgyárban

Ostrava v Plamenech – Rockfesztivál a Vítkovice-i vasgyárban

Megközelítés

Az ostravai repülőtér 20 km-re délnyugatra található a várostól. A Leoš Janáček reptérről a Czech Airlines, a Ryanair, a SmartWings és a Travel Service Airlines indít járatokat.

Kitűnő vasúti kapcsolatokkal rendelkezik, átszállás nélkül érhető el Zsolna, Krakkó, Varsó, Brno, Prága és Bécs is. A tavalyi évig lehetőség volt Budapestről a Moravia EC vonattal közvetlenül elérni Ostravát, azóta sajnos kikerült a menetrendből, Břeclav-ban kell átszállnunk.

A D1-es autópálya Prágával és Brnóval teremt összeköttetést a város számára. A D1-es autópálya Csehország legfontosabb autópályája.

A közösségi közlekedés jól megszervezett Ostravában, 17 villamosjárat, 10 trolibusz, és 57 buszjárat segíti az emberek mindennapjait. Éjszakai autóbuszokat is igénybe vehetünk, továbbá egyes villamosok a nap 24 órájában közlekednek.

Turistákra várva

Napjainkra a bányák, vasművek bezártak, a város struktúrát váltott, elsősorban a gépgyártásra állt át és bátran ajánlja magát a látogatóknak, remélve, hogy egy napon majd felfedezik értékeit.

Szöveg és képek (a legelső kivételével): Horváth Dávid

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!