Egy csepp Európa

Hajózható csatornahidak szerte Európában

A vízi hidak hídhoz hasonló szerkezetek, hajózható csatornák, melyek folyók, völgyek, vasútvonalak és közutak felett ívelnek át. Kis hajók és csónakok használják ezeket a vízi utakat. A legnépszerűbb csatornahíd a Magdeburg Water Bridge Németországban, a leghosszabb és a leglenyűgözőbb a világon. A 662 méter hosszú vízvezetéket hordozó Canal  à la Loire (Briare Akvadukt) 1896-ban épült a Loire folyó felett, és a leghosszabb hajózható vízvezetéknek számított a világon, amíg a 21. században a Magdeburg Water Bridge át nem vette a címet.

1. Pont du Sart, Belgium

Pont du Sart Aqueduct, Belgium

A Pont du Sart Vízvezeték (Nyugat-Belgium) a Centrumkanaal vízmennyiségét szállítja Houdeng-Goegnies közelében az autóutak felett. A súlya 65,000 tonna, hossza 502 méter, szélessége 46 méter, egyenként 3 méter átmérőjű, 28 oszlopra támaszkodik.

2. Magdeburgi vízi híd, Németország

Magdeburg

A Magdeburg Water Bridge a leghosszabb hajózható vízvezeték a világon, amelynek teljes hossza 918 m (690 m a föld felett és 228 m víz felett), szélessége 34 m, a víz mélysége 4,25 m. 2003 októberében nyitották meg.

Magdeburg-Water-Bridge-0[6]

3. Pontcysyllte Akvadukt, Egyesült Királyság

A Pontcysyllte Csatornahíd Nagy-Britanniában épült 1795 és 1805 között, hogy az Ellesmere Canal vízmennyiségét szállítva a Dee folyó völgye fölött Denbighshire szénbányáit a nemzeti csatornarendszerhez kapcsolja az ipari forradalom idején. Abban az időben ez volt a világ egyik legnagyobb mérnöki vívmánya.

Pontcysyllte-Aqueduct-3[3]

Több mint 200 éves, ez a leghosszabb és legmagasabb vízvezeték-Britanniában, és jelenleg a Világörökség része.

Pontcysyllte-Aqueduct-1[3]

A vízvezeték 307 méter hosszú, 3,4 méter széles és 1,60 méter mély, és részét képezi egy 18 km hosszú vízvezeték rendszernek. 38 méter magasságban ível át a folyó fölött.

Pontcysyllte-Aqueduct-7[2]

4. Briare Csatornahíd, Franciaország

A Magdeburg-híd előtt a Briare Csatornahíd volt a legnagyobb hajózható vízvezeték a világon. 1896-ban helyezték üzembe, 6 méter széles és 662 méter hosszú.

Briare Akvadukt, France

5. Ringvaart Haarlemmermeer, Hollandia

Ez a legrégebbi víz híd Hollandiában, 1961-ben épült Roelofarendsveen város mellett. A Ringvaart csatorna körülveszi a Haarlemermmeer belvízárterét, és keresztezi az A4 autópályát a vízvezeték segítségével. 2006-ban két felújítás történt itt: kibővítették az autópálya keleti oldalát, és a nyugati oldalon új nagysebességű vasutat helyeztek üzembe.

Ringvaart

6. Avon Akvadukt, Egyesült Királyság

Az Avon vízvezetéke a Muiravonside Country Parkon át vezet, és csodálatos kilátás nyílik a tetejéről a gyönyörű tájra. Ez a legmagasabb (26 méter) és a leghosszabb (247 méter) vízvezeték Skóciában.

Avon

Thomas Telford műremeke   Linlithgow közelében található.

avon2

 

7. Veluwemeer, Hollandia

Ez a vízvezeték azért egyedülálló, mert összeköti a holland szárazföldet a világ legnagyobb mesterséges szigetével, Flevoland-dal.  Veluwemeer tava alatt található, és 2002-ben nyitották meg a forgalom számára.  80 méter hosszú, és naponta mintegy 28.000 jármű fordul meg itt.

Aqueduct Veluwemeer, Netherlands

Forrás: http://www.amusingplanet.com/2012/09/3-most-impressive-water-bridges-around.html

http://news.nster.com/1017-15-unusual-world-s-navigable-aqueducts.html?b=11

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erika Tilkné Dudra says:

    Nagyon klassz. Még nem hallottam korábban ilyen csatornahidakról.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!