Egy csepp Európa

A világ legveszélyesebb és legszebb ösvényei és autóútjai

Nem tudom, más hogy van vele, én sajnos félek a nagy magasságtól és a nagy mélységtől. Nehezen tudom elképzelni magam, ahogy ugrálok valamelyik híres norvég sziklán, vagy éppen expedíción veszek részt a Himalájában.

veszélyes útUgyanakkor szívesen nézegetem azokat a félelmetes fotókat, amik a világ legveszélyesebbnek tartott gyalogösvényeiről vagy autóútjairól készültek. Mint például a következők:

1. Királyok ösvénye (El Camino del Rey, Spanyolország)

El Camino Del Rey

Miután már emberéletet is követelt a XIII. Alfonz király által 1921-ben megnyitott út, halálösvényként is emlegetik a Dél-Spanyolországban található 1,2 kilométer hosszú hegyi utat. Malaga város önkormányzata és az andalúz kormány közösen viseli az 5 millió eurós felújítási költséget, hogy biztonságosabbá tegye a nyaktörő sétákat.

2. Grand Pacific Drive, Ausztrália

Elevated Highway in Wollongong Australia

A világ egyik legszebb autóútja az ausztrál tengerpart mentén több mint 600 méter tengerszint feletti magasságban létrehozott Grand Pacific Drive. Sydney-től mindössze 45 percnyire található délre, lélegzetelállító kilátás nyílik a lenyűgöző tengerpartra a 132 km hosszú szakaszon. A Royal National Park-tól indul, a világ második legrégebbi legrégebbi nemzeti parkjától, majd a part menti sziklák, tengerparti falvak és a fehér homokos strandok között vezet, míg eljut híres  Sea Cliff Bridge-hez.

3. Karakoram autóút (Pakisztán és Kína határán)

World's most deadliest road, Himachal Pradesh, India

A világ legmagasabban haladó nemzetközi autóútja Pakisztánt és Kínát köti össze. Majdnem 30 esztendőn keresztül építették, és közel 1000 ember (főként építőmunkás) lelte itt halálát (többnyire földcsuszamlás következtében). Itt található a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye, a Kundzseráb-hágó (4693 méter).

4. Tianmen hegyi Út, Kína

Tianmen

Ez a gyönyörű és veszélyes autóút a kínai Tianmen hegység nemzeti parkjában található, Zhangjiajié-ben, Hunan tartományban, Kína északnyugati részén. Az út a hegycsúcson lévő templomig 11 km hosszú, 99 kanyart tartalmaz, legmagasabb pontja 1300 m tengerszint feletti magasságban van, és legalacsonyabb pontja 200 m. Nyolc éven át építették (1998-2006).

5. Atlanti-óceáni Út (Norvégia)

atlantic-ocean-road-2

Az  Atlanterhavsveien a 64-es megyei út 8274 méter hosszú szakasza, amely összeköti Averoy szigetét a kontinensen található Eidével. Részben lakott szigeteken és sziklaképződményeken halad át, szélessége 6 és fél méter, emelkedési szöge maximum 8 fokos. Az út több kisebb szigetre és sziklacsoportra épült, része több gát, viadukt és nyolc híd, utóbbi közül a legjelentősebb a Storseisundet-híd. A rendkívüli mérnöki kreativitást 2005-ben “Az évszázad norvég konstrukciója” díjjal ismerték el. Maga a megépítés 12 évbe telt, ezalatt 12 hurrikánt kellett elviselnie. 122 millió norvég koronába került.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!