Egy csepp Európa

Mamutfenyők – A természet tiszteletreméltó óriásai

Az óriás- vagy hegyi mamutfenyők (Sequoia giganteum) hazája Kalifornia: a legszebb és legöregebb példányokat a nemzeti parkokban (Sequoia, King’s Canyon, Redwood, Yellowstone) találjuk.

óriásfenyő2

Bár az örökzöld mamutfenyő még nála is magasabbra nő, az óriás mamutfenyő törzse vastagabb (4-7 m), így ezt a növényt tekintjük a világ legnagyobb tömegű élőlényének. A hazánkban élő példányok legfeljebb 40 méter magasak, azonban Kaliforniában 50-85 méter magasakat is találunk.

óriásfenyő5

A fákat a nemzeti parkokban nagy becsben tartják, minden karcolástól óvják. Ha a vihar miatt kidől valamelyik, és rázuhan valamelyik útra, alagutat vájnak belé.

Sequoia-National-Park_Tunnel_16191

óriásfenyő7

A Yosemite Nemzeti Parkban él az a fenyő is, amelynek törzséből kivájtak egy darabot, hogy az autók áthaladhassanak az úton, és érdekes módon a fa többi része életben maradt.

órisáfenyő-YosemiteTunnelTree

óriásfenyő4

A legnagyobb példányokat amerikai tábornokokról, nemzeti hősökről nevezték el. A General Grant Tree 80 méter magasra nőtt, a General Sherman tiszteletet parancsoló méretei a pedig a következők: 84 méter magas, tömege 1200 tonna, térfogata 1400 köbméter.

óriásfenyő - general sherman

A Redwood Nemzeti Parkban látható a világ egyik legmagasabb fája, a 112 méter magas Tall Tree, az Óriások erdeje (Giant Forest) pedig a Sequoia  Nemzeti Parkban található. Magyarországon arborétumokban lelhető fel (Gencsapáti, Iharosberény).

Sequoia-National-Park_Attractive-mountain-scenery_16195

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. SZATHMÁRY OLGA OTTILIA says:

    Csodálatom a Mamutfenyőket. Itt Budakeszin is található, kár hogy nem tudok ide feltölteni saját fotó a két fenyőről, a középsőt kivágták – a másik kettő növekedése érdekében… legalább 100 éve élnek itt…
    Szathmáry Olga Ottilia

  2. SZATHMÁRY OLGA OTTILIA says:

    Budakeszin is van két Mamutfenyő, csodálatos őserő sugárzik belőlük… Az év minden időszakában érdemes ellátogatni és megnézni a környezetet… Szathmáry Olga Ottilia


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!