Egy csepp Európa

Bankjegy alakú épület Litvániában

Litvánia Kaunas nevezetű városában magam is megfordultam egykor lelkes egyetemistaként. Akkor sajnos még nem létezett az a különleges nevezetesség, ami 2008 óta a Taikos és Pramones utcák sarkán áll, és a legkülönlegesebb turista attrakcióként emlegetik. Az Office Center 1000 egy bankjegy alakú irodaház Kaunas északi részén, nem a belvárosban építették fel, mert joggal tarthattak attól, hogy az óváros régi épületeivel nem alkotott volna megfelelő összhangot a 10 emeletes, ragyogó, nem mindennapi építmény.

bankjegyépület

Így került a balti régió egyik legmerészebbnek és legötletesebbnek tartott projektje az északi részen fekvő külvárosba, a Vilnius-Kaunas-Klaipeda autópálya közelébe, ami a megközelítést is jócskán megkönnyítette (Kaunasban nagyon nehéz autóval közlekedni a belvárosban).

bankjegy1

Maga a bankjegy, amit mintaként használtak, 1926-ból származik, és a Litván Jegybank engedélyezte a felhasználását. Jonas Plenta szerint, aki a projektet finanszírozó cég, az Urmas marketingigazgatója, az épület nem pusztán a pénz hatalmát hivatott szimbolizálni.

bankjegy2

Az épületet egy fiatal, viszonylag ismeretlen litván építész, Rimas Aomaitis tervezte, aki szívesen kísérletezik új formákkal és technológiákkal. 4500 zománcozott üvegdarab borítja a külső felületet, ami egy óriási kirakós játékként hat. A speciális üveg Hollandiában készült, és az elismert holland művész, Rob Borgmann, a Glass Printing International ügyvezető igazgatója adott értékes tanácsokat a technikai megvalósítással kapcsolatban.

bankjegy3

Az épületet érdemes megtekinteni nappal és éjszaka egyaránt, mert lenyűgöző látvány a nap minden órájában. Éjjel több színben kivilágítják, ami az egész környéket hangulatossá varázsolja.

bankjegy4

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!