Egy csepp Európa

De tényleg: hol lakik az igazi Mikulás?

Ezen a héten számos Mikulást látunk az utcákon, bevásárló központokban, óvodai és iskolai, munkahelyi ünnepségeken. A gyerekek azonban a legnagyobb örömmel azt a Télapót várják, aki éjjel látogat el otthonukba, és az előre kifényesített kis csizmába rejti az ajándékot. A kicsik úgy tudják, hogy a jóságos, hosszú szakállú öregapó az Északi-sarkon él, ahonnan rénszarvasok húzta szán repíti szerte a világba.

Joulupukki

Azonban több ország is úgy véli, hogy a Mikulás (vagy Télapó) náluk lakik. Régen ugyanis a mennyből érkezett, de ma már három ország is igényt tart rá. A leginkább elterjedt vélekedés szerint az öregúr Finnországban, Lappföldön él, és erre a turizmusnak egy igen jól jövedelmező ágát sikerült építeni. Joulupukkinak külön postahivatala van, ahol manók szorgoskodnak, és személyesen is fogadja házában a kíváncsi vendégeket. Magyarországról is el lehet látogatni szervezett út keretei között, lehet találkozni a Hókirálynővel a jégpalotában, és még kutyák vagy rénszarvasok húzta szánon is lehet kalandos utazást tenni.

finland_1541454i

Erről bővebben itt

Azonban Norvégia is magáénak vallja a Mikulást. Az Oslótól 35 kilométerre délre, egy kis városkában, Drøbakban lakik a norvégok szerint a Télapó, akit Julenissennek hívnak. Az egész évben nyitvatartó Treegarden Karácsonyi Házban és Postahivatalban számtalan ajándéktárgyat vásárolhatunk, sőt kiállítást is láthatunk több mint 250 ezer levélből és képeslapból, amit Julenissennek küldtek a gyerekek szerte a világból.

julenissen

Julenissen’s  Postahivatal
Torget 4
1440 DRØBAK
Tel. (+47)64931037
Fax.(+47)64934416
E-mail: info@julehus.no

Erről bővebben itt.

Julenissen (1)

Azonban a kanadaiak sem egyik, sem másik változattal nem értenek egyet. Különösen az utóbbi években, hiszen területi igényt nyújtottak be az Északi-sarkra, ami például az oroszoknak kifejezetten nem tetszik. Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter 2010-ben ünnepélyesen kanadai állampolgárnak nyilvánította a Mikulást, és kijelentette, hogy Észak-Kanada lakosaként (értsd: Északi-sark!) bármikor szabadon beléphet az ország bármely részébe. A gyerekek levelet is írhatnak ennek a Mikulásnak a következő címre:

Santa Claus, North Pole, Canada, H0H 0H0

kanadai télapó

Ez a Télapó Télanyóval együtt éldegél, és abszolút halad a korral, mert már e-mailre is válaszol! A történet 1974-ben kezdődött, amikor három montreáli postai alkalmazott megsajnálta a gyerekeket, akik írtak a Mikulásnak, és helyette ők maguk küldték el a választ. Teljes nyolc évbe telt, hogy a kanadai posta hivatalosan a kezdeményezés mellé álljon: azóta 15 ezer önkéntes postai dolgozó írogatja a válaszleveleket, az eltelt évtizedek alatt több mint 15 milliót! Természetesen azon a nyelven, amelyen a kívánságok íródtak (akár Braille-írással is).

Ha pedig e-mailt küldünk Santának a gyermekünkkel, akár még ma is válaszolhat, így holnapra teljes lehet a meglepetés!

http://www.the-north-pole.com/santamail.shtml

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!