Egy csepp Európa

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Mint minden, persze ez is relatív. Következzék hát egy szubjektív válogatás kontinensünk legszebb településeiből!

1. Smögen, Svédország

Smögen Village, Sweden

Az 1329 lakosú falu (2010-es adat) Svédországban, Västra Götaland megyében található. Ez az egyik legelevenebb “nyári város” a svéd nyugati partvidéken. Eredetileg a község több sziget területén feküdt, melyek annyira közel helyezkedtek el egymáshoz, hogy a közöttük lévő teret is megtöltötték, így most már egy szigetnek számítanak.  Smögen jól ismert hosszú, fából készült mólójáról (mintegy 600 méter) és a régi, festői halászkunyhókban kialakított üzleteiről, melyet számos turista keres fel a nyár folyamán. Smögen az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontok, jól ismert a halak, garnélarákok és a tenger gyümölcsei árusítóhelyeként – egyike a kevés, megmaradt halpiacnak Svédországban.

2. Colmar, Franciaország

Colmar-france-4

Colmar (Franciaország) olyan varázslatos, mint egy mesebeli városka: apró csónak sodródik a  virágos csatornákban,  miniatűr vonat halad csilingelve körbe, és még egy éjszakai fény show-ra is sor kerül évente egyszer. Az elzászi borút mentén található Északkelet-Franciaországban, az elzászi bor fővárosának is nevezik. A népszerű idegenforgalmi célpont 800 éves germán és francia építészeti remekművekkel dicsekedhet.

3. Rothenburg ob der Tauber

rothenburg

A világ első és legnagyobb, egész évben nyitvatartó karácsonyi áruházát Közép-Frankföldön találjuk, egy 970-ben alapított városkában, Rothenburg ob der Tauberben. A mindössze 11 ezer lakosú település arról nevezetes, hogy egyrészt csodálatosan épen maradt középkori városmagja különleges látványosság a turisták számára, másrészt innen indult el világhódító útjára Käthe Wolfart családi cége, amely a hagyományos német karácsonyi dekoráció piacvezetője lett.

4. Český Krumlov, Csehország

krumlov

Cesky Krumlov városának jó része, amely az UNESCO Világörökség része,  a 13. században épült, és az itt található  vár a második legnagyobb az egész Cseh Köztársaságban. A gótikus vár urai  40 épületet és palotát birtokoltak, kertekkel és tornyokkal, és ma már az egyik fő helyszíne az előadóművészeteknek (a Dél-Csehországi Balett társulata rendszeresen fellép a messze földön híres szabadtéri színpadon).

5. Hallstatt, Ausztria

hallstadt-600x416

Hallstatt, a legrégebbi, ma is lakott falu Európában, csaknem 1000 embernek ad otthont, és bizonyíték van arra, hogy az ősidők óta lakott. “Ausztria gyöngyéről” úgy tartják, hogy az egyik legszebb hely a Földön.

6. Najac, Franciaország

najac

Najac egy festői városka az Aveyron folyó egyik kanyarulatában. A múlt század első évtizedeiben 2000 lakosa volt, azonban jelentős népességcsökkenést szenvedett, amikor sokan a nagyvárosokba vándoroltak munkát keresni. A város gazdasága egyrészt a  híres sonkán, másrészt a turizmuson és a mezőgazdaságon alapszik.  A nyár folyamán a lakosság száma jelentősen megnő (megérkeznek a nyaralótulajdonosok és a vakációzók).

7. Wengen, Svájc

wengen, svájc

Wengen városka Bern kantonjában található, 1274 m (4180 láb) tengerszint feletti magasságban. Része a Jungfrau régiónak, és körülbelül 1300 lakos él itt,  ez a szám  nyáron 5000, télen 10.000 főre nő. Egyike a nagyon kevés autómentes üdülőhely falvaknak Európában, bár van néhány szolgáltató jármű a helyi mezőgazdaságban, és elektromos járművek szállítják a vendégeket a vasútállomásról is. Emiatt nyugodt légköre van az egész városnak, és jelentősen csökkent a közlekedési zaj.

8. Mostar, Bosznia-Hercegovina

Mostar, Bosnia and Herzegovina

Mostar történelmi városa, mely a Neretva folyó mély völgyében fekszik, állandóan fejlődött és változott a 15. és a 16. században török határ menti városként, éppen úgy, mint az osztrák-magyar időszakban a 19. és a 20. században. Mostar hosszú ideje ismert régi török házairól és az öreg hídról (Stari Most), ami után a nevét kapta. Az 1990-es években azonban a történelmi város nagy része és az Öreg-híd, melyet a neves építész Sinan tervezett, elpusztult. Az Öreg-hidat a közelmúltban átépítették; és sok épületet az Óvárosban már felújítottak és újjáépítettek az UNESCO által létrehozott nemzetközi tudományos bizottság közreműködésével.

9. Conwy, Wales

conwy01

Conwy egy fallal körülvett mezőváros és közösség Conwy megyében, Wales északi részén,  a lakosság száma 14,208 volt a 2001-es népszámlálás idején. Népszerű idegenforgalmi célpont, gyönyörű várat, hidat, történelmi városmagot láthatunk, sőt Nagy-Britannia legkisebb háza is itt található. (3.05 méter x 1.8 méter).

10. Naarden, Hollandia

Naarden, Hollandia

Naarden városa Észak-Hollandiában, Gooi tartományban található. Szerencsére az erőd, a teljes várfal és a várárok meglehetős épségben megmaradt, jelenleg is kiváló állapotban van. Itt temették el Jan Amos Komensky-t, a nagy pedagógust, akit a világ Comenius néven ismert.

11. Bled, Szlovénia

bled szlovénia

Bled a Júliai-Alpokban, Észak-Nyugat Szlovéniában található a jégkorszakban kialakult, 31 méter mély, 20120 méter hosszú és 1380 m széles azonos nevű tó partján. A tó közepén lévő kis szigeten láthatjuk a  Mária Mennybemenetele kegyhely templomot, amit csónakon közelíthetünk meg, és 99 lépcsőn juthatunk fel az eredetileg román stílusú, három hajós épület bejáratához.

12. Positano, Olaszország

positano

Positano az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO Világörökségének. Az egyik legfestőibb és legtöbbet fotózott város, a meredek utcák ragyogó színekben pompázó házai, az elegáns éttermek, szállodák és divatos butikok kedvelt turista célponttá teszik..

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!