Egy csepp Európa

Miért nem szeretjük a franciákat?

Barátaim, ismerőseim általában nagy izgalommal és lelkesedéssel készülnek Párizsba. Azonban van egy dolog, amitől – magam is úgy érzem: joggal – tartanak, ez pedig a franciák közismert gorombasága. Természetesen ne általánosítsunk, nem minden francia elutasító vagy lekezelő, de tény és való, nemcsak mi, magyarok tapasztalunk hasonló bánásmódot, de a többi nemzet is gyakran panaszkodik emiatt. Köztudomású, hogy az angolok, németek és amerikaiak különösen érzékenyek erre (ha kicsit belelapozunk a történelem könyvekbe, azonnal rájövünk, hogy miért), de az is igaz, hogy az említettek sem mentesek némi nemzeti arroganciától és felsőbbrendűségi tudattól. (Mi sajnos egészen más lapra tartozunk, mert nekünk meg az a fixa ideánk, hogy az összes többi nemzet jobb nálunk.)

moving_to_france

Úgy tűnik, a japánok a legérzékenyebbek arra, hogy a képzeletükben megálmodott képük Párizsról nem egyezik a valósággal (minden évben egy millióan érkeznek ide). Évente 12 főt közülük a Párizs-szindróma sújt, ami azt jelenti, hogy amikor szembesülnek a valódi francia fővárossal (állati ürülék az utcákon, graffiti a falakon, goromba pincérek, taxisok és eladók, akik kiabálnak a turistával, aki nem beszél franciául) sokk éri őket, és orvosi kezelésre szorulnak. A japán nagykövetség napi 24 órás forródrótot tart fenn, hogy segíthessen a rászorulókon.

szindróma A briteknél Rowan Atkinson fogalmazta meg igen alaposan egy humoros dalban, hogy mi is az, amit ki nem állhat a franciákban. 2007-ben pedig egy cikk látott világot Alex Clarke és Jules Eden tollából, aki azt a 30 okot sorolta fel, ami ezt az érzést kiváltja az Egyesült Királyság lakóiból (előzőleg még könyvet is írtak 50 okról). Ezután persze elindult a lavina, és mások is megosztották heves ellenszenvük mibenlétét a franciákkal szemben. Ezekből állítottam össze az alábbiakat:

France-v-Finland-FIFA-2014-World-Cup-Qualifier

Következzenek tehát azok a bizonyos okok, melyekhez a magam személyes megjegyzéséit fűzném hozzá.

1. Vesztesek!

Legalábbis rögbiben: 1906 óta összesen 89 meccset játszottak,  ebből a franciák 35 meccset nyertek, az angolok 47-et (és volt még 7 döntetlen).

Megjegyzés: Ha ez az angoloknak ennyire fontos…

2. Agresszívak

A két nemzet 1066 óta 35 alkalommal vívott egymással háborút, ebből 23 győzelem jutott az angoloknak, 11 a franciáknak (az Amerikai Függetlenségi Háborút mindketten elvesztették).

Megjegyzés: Ez most komoly? Az agresszív veszít el több háborút?

3. Napóleon miatt

200 francia utca, műemlék és intézmény őrzi a Napóleon-korszak emlékét, a császárét, aki feltalálta a totalitárius diktatúrát.

Megjegyzés: Na igen, azért voltak akkor nagy csaták, amik még ma is fájnak…

napoleon-europe-illu1

4. A Napóleon-komplexus miatt

Közismert tévhit, hogy Napóleon alacsony volt (168 cm volt a testmagassága, ami akkor nem számított túlzottan alacsonynak), és innen ered “nagyzási komplexusa”, ezért a britek most azt állítják, hogy rögeszméje feltűnően kicsi nemi szervének következménye.

Megjegyzés: Valahogy csak meg kellett magyarázni a hódításait és a sikereit…

5. Mivel többet szeretkeznek, mint mások.

A franciák 137 alkalommal bújnak ágyba (nem mindig a nejükkel) évente, míg az angolok csak 119-szer.

Megjegyzés: Nekem még rémlik gyermekkoromból egy film címe: Csak semmi szexet kérem, mi angolok vagyunk!

6. Mert mindenki azt hiszi, hogy milyen jó szeretők.

De amikor megkérdezték  Marguerite Josephine Weimer francia színésznőt, akinek nemcsak Napóleonnal, hanem Wellington hercegével is viszonya volt, hogy mi a véleménye a teljesítményükről, megjegyezte, hogy Wellington hercege jobban bírta az iramot. Ma a franciáknak csak 23 százaléka elégedettek a szexuális életével, míg a britek  25 százaléka.

Megjegyzés: Megkönnyebbülve fel lehet sóhajtani – sikerült ráverni a franciákra két egész százalékkal. És egyébként is örök dicsőség Wellington hercegének, aki megvédte az angolok becsületét!

7. Szeretik az idétlen kutyákat.

A francia kutyatulajdonosok több mint 9 százalékának van pudlija.

Megjegyzés: Na és? Nem lehet mindenkinek bulldogja. Ízlések és pofonok, ugyebár…

pudli

8. Nem takarítanak a kutyájuk után.

A francia kutyatulajdonosok évente 5840 tonna kedvencüktől származó ürüléket hagynak az utcán.

Megjegyzés: Ezért már komolyan szégyellhetnék magukat. Hát nem tudják azt, amit a terézvárosi kutyák már megtanultak?

9. Mert allergiásak a vendégek udvarias és gyors kiszolgálására

Londoni éttermekben átlagosan 3,4 percbe kerül hozni a vendégnek egy pohár vizet, Párizsban ugyanez 17,9 perc.

Megjegyzés: Ezt magam is tanúsíthatom!

art-French-Waiter-Paris-Tourists-620x349

10. Mert gorombák.

A Párizs-szindróma a depresszió orvosilag elismert esete, mely a külföldi látogatókat sújtja, és a francia nép idegenekkel szembeni tartós ellenszenvén alapszik.

Megjegyzés:  Nálam erre nincs mentség!

france-french-flag_2409616b

11. Mert nem tudnak várni.

Sok francia férfi inkább választja a járdát a dolga elvégzésére, mintsem a nyilvános WC-t.

Megjegyzés: Ha ez nem rút rágalom, akkor sokat csökkent a szememben a francia férfiak közismert sármja…

12. Mert nincs humorérzékük.

A forradalom előtt a francia nyelv nem tartalmazta a “humor” szót, csak az ész vagy a vicc szavakat.  1932-ben pótolta ezt a hiányosságot a Francia Akadémia.

Megjegyzés: Ez mind meglehet, de azt állítani, hogy a franciáknak nincs humorérzékük, pláne az angolok abszurd humora mellett, igen merész feltételezés. Ajánlom a britek figyelmébe a francia filmvígjátékokat!

13. Mert elhitették velünk, hogy a francia nők nem híznak.

Napjaink fogyókúrás kiadványaiban az szerepel, hogy a francia nők soványak, mert csak friss, egészséges termékeket esznek, és azt is lassan. Csakhogy a valóság az, hogy minden négy nőből egy gyógyszeres kezelést kap.

Megjegyzés: Vagy igen, vagy nem.

euro_vs_america_jpg_jpg

14. Mert a dolgokat rossz irányba viszik.

A franciák több kúpot használnak, mint Európa többi részén együttvéve. 2006-ban 236 tonnát használtak el belőle, ami 1850 Gérard Depardieu-t tesz ki.

Megjegyzés: Mármint a tömegét, gondolom. Mindenesetre rossz ízlésre vall egy kiváló színészt végbélkúppal kapcsolatba hozni.

15. Ez vonatkozik az állatokra is:

1998-ban 25 millió libát és kacsát tápláltak erőszakkal a gazdaságokban, hogy kacsamájat és libamájat kínálhassanak az éttermekben 20 eurós előételként.

Megjegyzés: A kacsák és libák tömésére mi sem lehetünk büszkék…

16. Mert szeretik Jerryt.

1963-ban Jerry Lee Lewis egyik filmjét választották meg a legjobb filmnek Franciaországban. Jerry még a becsületrendet is megkapta, ami azelőtt csak a nagy francia tábornokoknak dukált!

Megjegyzés: El sem tudom képzelni, miért csípi ez a britek szemét. Talán Shakespeare-adaptációnak kellett volna nyernie?

Docteur-Jerry-et-Mister-Love1

17. És mert utálják Gerryt.

2005-ben, a nemzeti kincs Gérard Depardieu bejelentette, hogy elhagyja Franciaországot, mert: “Csak a britek értenek meg engem … Nekik nagyon jó humoruk van, a franciák meg kretének”.

Megjegyzés: Igen, el tudom képzelni, mekkora elégtétel lehetett ez a briteknek.

Gerard-Depardieu_2397312b

18. Mert úgy érzik, az ő konyhájuk a legjobb az egész világon.

26 három csillagos étteremmel dicsekedtek a 2005. évi Michelin Guide-ban. Ugyanakkor a kiadvány francia találmány. Vajon miért van az Egyesült Királyságban csak három ilyen étterem? Véletlen, nem igaz?

Megjegyzés: Azért ebben van valami. Bár a hagyományos angol konyha nem sok embernek nyeri el a tetszését…

French-bread

19. A rögeszméjük miatt, hogy folyton nekik kell nyerni.

Még mindig a franciáké a legjobb bor? Nem, hogyha hihetünk az 1976-os hírhedt párizsi borkóstoló versenynek, amikor is egy angol borszakértő javaslatára a zsűri döntése előtt “vak” kóstolást rendeztek. Legnagyobb elszörnyedésükre mindkét kategóriában (fehér és vörös borok) a kaliforniai borok nyertek!

Megjegyzés: Ez nagyon is elképzelhető.

20. Nem tudunk hinni a borcímkéiknek.

2002-ben egy burgundi borász azért kapott börtönbüntetést, mert újrapalackozott 4000 hektoliter algériai bort egy sokkal drágább Bordeaux-ira.

Megjegyzés: Ejnye-bejnye!

wines of evening

 21. Mert azt hiszik, ők öltözködnek a legjobban a világon, és rajtuk kívül senkinek sincs ízlése.

A francia haut couture a képzelet látványos megtestesülése, de vajmi kevés köze van a valósághoz, a való életben viselt holmikhoz. Ennek ellenére Párizs a divat fővárosa megingathatatlanul.

Megjegyzés: Mondjuk engem az ascoti kalapdivat se nyűgöz le, de hát kinek a pap, kinek a papné.

divat

22. Mivel a francia egészségügyi szolgáltatás a legjobb a világon.

Annak ellenére, hogy a WHO 2003-ban a francia egészségügyi szolgáltatásokat a világon a legjobbnak minősítette, nem sikerült megakadályozni 16 300 idős ember halálát a hőhullám ideje alatt.

Megjegyzés: Hát igen, azért a franciák sem tökéletesek.

kórház

23. Mert az országuk nem működik.

A munkáltatóknak társadalombiztosítási járulékként minden munkavállaló fizetése 48 százalékának megfelelő összeget kell befizetnie, így kevesebb embert alkalmaznak, és a francia munkanélküliségi ráta 10 százalék körül mozog egy évtizede.

Megjegyzés: Nem értem a logikát. Ha kevesebb embert alkalmaznak miért is olyan alacsony a munkanélküliség? És ha alacsony a munkanélküliségi ráta, miért nem működik az ország? Valaki magyarázza meg!

24. Mert irritálják mások orrát.

Állítólag a francia férfiak 40 és a nők 25 százaléka nem cseréli naponta a fehérneműjét, és csak 47 százalékuk fürdik minden nap (szemben a britek 70 százalékával).

Megjegyzés: Kíváncsi lennék, honnan származnak az adatok…

25. Mert itt találták fel a szadizmust.

Elvégre Franciaország a szülőhelye de Sade márkinak.

Megjegyzés: Hát ezt nem igazán lehet letagadni. Bár Hasfelmetsző Jack sem volt az a kifejezett emberbarát.

26. Mert ezer évbe telt, hogy végre elismerjék: a britek a jobbak.

“Az brit életszínvonal magasabb, mint a francia” mondta Nicolas Sarkozy elnök a 2006-ban megjelent önéletrajzában önéletrajzában. Végre.

Megjegyzés: Azért meg kell hagyni, hogy a britek türelmesek. Csak kivárták azt az ezer évet.

Britain_France_Summit_Lea_s640x483

27. Mert a franciák is utálják a briteket.

És úgy tűnik, ez a kölcsönös ellenszenv túl fog élni mindent.

Megjegyzés: Talán az is megérne egy cikket, hogy a franciák miért nem kedvelik az Egyesült Királyság lakóit.

És így tovább, és így tovább (a többihez már ki kellene tenni a 18-as karikát). Mi, magyarok szerencsések vagyunk, mert itt él velünk a félig francia, félig magyar Cooky, aki igazán szimpatikus és kedves embernek tűnik. Elmondhatjuk, hogy neki köszönhetjük, ha ellenérzésünk a franciák iránt csökkent. De ha valakinek Cooky ellenére is eszébe jutna még valami a felsoroltakon kívül, kérjük, ossza meg velünk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!