Egy csepp Európa

25 ok, amiért Norvégia a legnagyszerűbb hely a Földön (1. rész)

2012 áprilisában az ENSZ közgyűlése arra kérte a tagállamait, hogy próbálják megvizsgálni, mennyire boldogok állampolgáraik, és ehhez mérten alakítsák politikájukat. Így született meg a World Happiness Report 2013, amely 156 országot rangsorolt számos tényező szerint ( többek között:: várható élettartam és egészség,  szabadság és a társadalmi támogatás). A jelentés szerint a világ legboldogabb országai: Dánia, Norvégia és Svájc (Magyarország a 110. helyen végzett, nem is értjük, miért).

midnight-sun-in-lofoten-norway

Norvégia kétségtelenül az egyik legszebb hely a Földön. Természeti csodák, érdekes városok, lenyűgöző történelem és nagyon sok boldog ember. Az egyik svéd ismerősöm szerint (aki azt tartja, hogy Svédország a legjobb hely a világon), Norvégia a legszebb ország Európában.

fjord_country_norway

Ugyanakkor Norvégia cseppet sem olcsó. De megéri. Íme a 25 ok, hogy miért.

1. Biztonságos

rendőrség

A bűnözési és a bebörtönzési ráta Norvégiában hihetetlenül alacsony. A gyilkosság ritkán fordul elő.  Ahogy egy bölcs joghallgató egyszer megjegyezte:  “a boldog emberek egyszerűen nem lövik le a férjüket.”

2. Allemannsrett, azaz jogok minden ember számára

Cyking-in-Geirangerfjord-Norway

Az Allemannsrett szó szerinti fordításban  “minden ember jogait” jelenti. Ez egy olyan nyilvános jog, amely lehetővé teszi az áthaladást és a megpihenést (akár sátorverés, akár túrázás) az összes műveletlen földön, legyen állami- vagy magántulajdonban.

3. Trolltunga (Trollnyelv), a tökéletes fotóhelyszín

trolltunga2

A kilátás csodálatos, ha az ember elég vakmerő ahhoz, hogy a lábát lóbálja a széléről.

4. Fjordok

norwegian-fjords-1

Minden évszakban gyönyörűek, megunhatatlanok és csak arra várnak, hogy felfedezzük őket.

5. Megszámlálhatatlanul sok festői tó

norvég tó

Míg Finnországban, az “Ezer tó országában” több mint 60.000 tó van, Norvégiában ennek a többszöröse, és mindegyik gyönyörű!

6. Északi fény

Tromso, Norway

Kevés ilyen látványos természeti gyönyörűség van, mint itt az északi fény.

7. Kjeragbolten

kjeragbolten2

Norvégia egyik legizgalmasabb látványossága a Kjeragbolten, egy sziklahasadékba ékelődött, kb. öt köbméteres, több tonnás kő. Szilárdan beékelődött, úgyhogy a turisták teljes biztonságban sétálhatnak rajta. Ez a sziklaképződmény a Kjerag nevű hegyen található, ami a Lysefjord felett 1110 méter magasságig függőleges falként emelkedik. A turisták és a bázisugrók kedvenc helye, ahol az ugrók törvényesen is űzhetik kedvenc sportjukat.

8. Atlanti-óceáni Út

út

Atlanterhavsveien, azaz Atlanti-óceáni Út. Ez a különleges, nem mindennapi út Eidétől vezet egy  szigetcsoporton át Averøyig, ami Møre og Romsdal megyében található. Az  Atlanterhavsveien a 64-es megyei út 8274 méter hosszú szakasza, amely összeköti Averoy szigetét a kontinensen található Eidével. Részben lakott szigeteken és sziklaképződményeken halad át, szélessége 6 és fél méter, emelkedési szöge maximum 8 fokos.Az út több kisebb szigetre és sziklacsoportra épült, része több gát, viadukt és nyolc híd, utóbbi közül a legjelentősebb a Storseisundet-híd. A rendkívüli mérnöki kreativitást 2005-ben “Az évszázad norvég konstrukciója” díjjal ismerték el. Maga a megépítés 12 évbe telt, ezalatt 12 hurrikánt kellett elviselnie. 122 millió norvég koronába került.

9. A világ leghosszabb alagútja

o-LRDAL-ROAD-TUNNEL-570

Lærdal alagútja 24,5 km (15,2 mérföld) hosszú. Három színekkel gyönyörűen megvilágított barlang osztja szét az alagutat négy részre annak érdekében, hogy a vezetők kevésbé stresszesen tudjanak áthajtani rajta . Az áthaladás az alagúton körülbelül 20 percig tart.

10. Itt született meg a síelés

síelés

A modern síelés nagyon korai előzményeire találtak bizonyítékokat Norvégiában. A “sí” szó jelentése óskandináv nyelven és nyers fordításban: “osztott darab fa.”

11. Európa legmélyebb tava

Hornindalsvatnet-lake-Norway

A Hornindalsvatnet  Európa legmélyebb tava.  Senki sem tudja pontosan, mekkora ez a mélység, a hivatalos adat szerint 514 méter (1686 láb).

12. Preikestolen (Szószékszikla)

preiskestolen

Preikestolen vagy Prekestolen (prédikátor szószék vagy szószék szikla) egy híres turisztikai attrakció. Ez a meredek szikla 604 méter magasan Lysefjorden fölé, szemben a Kjerag fennsíkkal, szinte lapos teteje körülbelül 25 x 25 méter.

13. Mikulás Drøbakban

julenissen

Eddig úgy tudtuk, hogy Finnországban, Napapiiriben, Mikulásfalván éldegél az igazi, valódi, hamisítatlan Mikulás. Mint kiderült, ez csak az egyik verzió. Ugyanis Oslótól 35 kilométerre délre, egy kis városkában, Drøbakban lakik a norvégok szerint a Télapó, akit Julenissennek hívnak. Az egész évben nyitvatartó Treegarden Karácsonyi Házban és Postahivatalban számtalan ajándéktárgyat vásárolhatunk, sőt kiállítást is láthatunk több mint 250 ezer levélből és képeslapból, amit Julenissennek küldtek a gyerekek szerte a világból.

Julenissen (1)A város Mikulás nélkül is olyan szép, hogy bármely évszakban érdemes idelátogatni.

drobakFolytatás következik!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!