Egy csepp Európa

A világ legkisebb faluja, ahol mindössze egy asszony él

Az Amerikai Egyesült Államokban, Nebraska államban, Boyd megyében található az a kis település, ami mára majdnem teljesen elnéptelenedett. Monowi (a szó Amerika őslakosai nyelvén virágot jelent, a vidéken burjánzó vadvirágokról kapta a nevét)  létrejöttét 1902-ben annak köszönhette, hogy a Fremont, Elkhorn és a Missouri vasútvonalak itt keresztezték egymást.

elsie

Virágzását a század harmincas éveiben élte, amikor a lakosság száma meghaladta a 150 főt. Azonban ezután elkezdődött a fiatalok elvándorlása a városokba a jobb megélhetés reményében.

monowi1

Az ezredfordulóra már csak egy házaspár alkotta az összlakosságot: Rudy és Elsie Eiler. 2004-ben sajnos Rudy meghalt, és felesége továbbra sem költözött el. Nem akarta elhagyni az otthonát. Mint tréfásan mondják: Elsie a leginkább csodált ember Monowiban, ő a legokosabb,  legszebb, legfiatalabb és leggazdagabb.

pb-110504-monowi-da-04.photoblog900

A település polgármestere lett, aki italmérési engedélyt adott magának, és egy kedélyes kis kocsmát üzemeltet (törzsközönsége 80 mérföldes távolságból jár hozzá), valamint 5000 kötetes közkönyvtárat hozott létre Rudy emlékére.

kocsma

Minden évben adóemelést is elrendel, hogy tudja az itteni életet finanszírozni. Mint polgármester természetesen ő felel a közvilágosításért is: évente egyszer önkormányzati tervet készít a négy utcai lámpa állami támogatása miatt.

könyvtár

Többször szerepelt a falu és híres polgármestere az amerikai televízióban, például a Today Showban, és sikeres gyűjtést is indítottak a település javára. Nem tudom, más hogy van vele, de engem meghat az a lelkesedés, amivel ez az asszony éli az életet. Össze is roppanhatott volna a férje halála után, belebetegedhetett volna a bánatba és a magányba, de ő másik utat választott, és láthatóan másoknak is szüksége van rá. Lehet, hogy tévedek, de valamiért erős meggyőződésem, hogy hazai viszonylatokban egyetlen ilyen település sem maradna fenn, és az utolsó lakosokat rákényszerítenék arra, hogy elköltözzenek. Nektek mi a véleményetek?

montázs

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!