Egy csepp Európa

Krizantémvirágzás – az idősek ünnepe Kínában

Kínában (de hozzátehetem: Ázsia nagyobbik felében) az ősök és az idősebb generáció tisztelete és gondozása az állam alapját képezte már évezredekkel ezelőtt is. Ezért nem meglepő, hogy külön ünnepet is szentelnek ennek, méghozzá a kilencedik holdhónap kilencedik napján (ez októberre esik a kínai időszámítás szerint), ezért a dupla kilences ünnepnek is hívják. Ilyenkor megvendégelik a szülőket és a nagyszülőket, és ajándékot is adnak nekik. Ezen a képen a Fuzhou Kaiyuan Templom ad lakomát több mint ezer, 60 év fölötti embernek 2007-ben.

krizantémünnep

A nálunk kissé mostohán kezelt krizantém (ami eredetileg Kínából származó növény) nagy megbecsülésnek örvend az ázsiai országokban (van ehető változata is, a leveléből ugyanis salátát készítenek, a virágából teát, illetve bort), és mivel virágzása erre az időszakra esik, és mert az idősek virágának tekintik, csodálatos kiállításokat rendeznek, virágszobrokat készítenek belőlük. A krizantém virága gyulladás-és vérnyomáscsökkentő hatású, de emésztési problémákra, lázcsillapításra és meghűlésre is kiváló.

krizantém

Már a Szépasszonyok egy gazdag házban című kínai regényben is olvashatjuk, hogy a krizantém virágzásának ünnepén rokoni-baráti társaságok gyűlnek össze, együtt gyönyörködnek a színpompás virágokban, különleges lakomát csapnak, és hajnali együtt vigadnak.

rajz

Ilyenkor hagyományosan holdsüteményt vagy gao-t, teát és krizantémbort fogyasztanak (utóbbiról azt tartják, hogy hosszú életű lesz, aki azt issza).

holdsüti

Egy 3000 éves legenda szerint az a hír járta, hogy a ma már Japánhoz tartozó Szitakötő-szigeten létezik egy növény, ami megfiatalítja az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedik le. El is indultak a keresésére, de helyette a krizantémot találták meg.

04China~16Hangzhou~800Chrysanthemum_Art_Festival_2010~118Chrysanthemum_10

A krizantém tisztelete és kultusza tovább terjedt egész Ázsiában. Japánban a császár trónját krizantém trónusnak nevezik, és ott is megünneplik a virágzását, akárcsak Dél-Koreában.

132833075_21n

A fesztiválokon számos lenyűgöző krizantém szobor,  virágmező- és kollázs születik: szavak, írásjelek és óriás képek pompáznak mindenütt.

sárkány

A hétköznapok nagy rohanásában ezekben az országokban az emberek megállnak és gyönyörködnek a természet káprázatos sokszínűségében és szépségében, elmerengenek a virágok pompáján, és fejet hajtanak szüleik, nagyszüleik generációja előtt.

kína

És a két kilences ünnepe átterjedt Európára is. Németországban például Lahr városa is ünnepel:

chrysanthemumfestival-lahr, németország

Nálunk sajnos az időseknek nem adjuk meg azt a tiszteletet, azt a megbecsülést, amit megérdemelnének. Nem becsüljük meg kellőképpen azt a tapasztalatot, tudást, amit megoszthatnának velünk, mert önhitt módon nem tartunk rá igényt. Gyakran türelmetlenek vagyunk velük, mert nem értik vagy nem használják a technikai újdonságokat, mert esetleg másképp viszonyulnak az élethez, mint mi. Pedig az a társadalom, ami tehernek tekinti az idősebb generációt, nem kér tőle tanácsot, nem profitál az évtizedeken át gondosan megszerzett és megőrzött tudásából, az nem lesz jól működő és hosszú életű. Ideje lenne ezt belátnunk.

korea1

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Cecilia says:

    Nagyon szép bejegyzés képileg és tartalmilag is. Nem titkolom, hogy ezek a gondolatok nekünk, időseknek nagyon jól esnek.

    Cecilia , Régiségeknek blog

  2. Köszönöm szépen. Minden szót őszintén gondoltam.

  3. Cecilia says:

    Feltettem a Facebook oldalunkra, olyan kedves írás!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!