Egy csepp Európa

Elbűvölő középkori város Itáliában

Talán vagyunk néhányan, akik látták valaha a Sólyomasszony (Ladyhawke) című filmet, amit Michelle Pfeiffer, Mathew Broderick és Rutger Hauer főszereplésével forgattak 1985-ben. Egyik helyszínéül  az Il Castello di Rocca Calascio 11. századi festői romjait választották, melyet 1460 méter magasságban Abruzzóban találunk, L’Aquila tartományban, a Gran Sasso e Monti della Laga Nemzeti Park közelében. Ez volt az a vár, ahová száműzte magát Imperius barát, aki részegségében elárulta, hogy Isabeau és Navarre kapitány szeretik egymást. Itt ápolják Isabeau-t, amikor egy nyílvessző sólyomként eltalálja, és itt változik át a felkelő nap sugarainál újra madárrá. A vár alatt szintén nagyon régi városka húzódik meg, melynek mindössze 10 lakosa van, akik a felújított étteremben dolgoznak.

Il Castello di Rocca Calascio

rocca2

rocca

Rocca-Colascio

Ezen a környéken egyébként is szívesen forgattak, például Clint Eastwood is. Nem csoda, ha Pescarába tartva az út mentén ilyen templomokra bukkanhatunk:

Italy-broken-church

Az apró középkori falu, Santo Stefano di Sessino szintén ezen a környéken található, jó része elhagyatott, számos régi épület romokban áll, és csak 70 lakosa volt az utóbbi évekig.

map

Azóta a falu épületeinek egy részét helyreállították a Sextantio Albergo Diffuso Hotel részeként. Más épületeket nyaralóházként állították helyre. A falu lakossága  2009. január elsejétől már a 124  főre bővült.

Santo Stefano di Sessanio e Chiesa della Madonna del Lago

Mivel Róma 154 kilométer távolságra, azaz kétórai  autóútra fekszik, a kis falu divatos hétvégi és nyaralóhellyé vált, az itteni háztulajdonosok között a legismertebb  Lucio Dalla, az olasz énekes és dalszerző. A falu fő bevételi forrása a turizmus, kis butikok, galériák és éttermek bújnak meg az ősi kőépületekben.

San Liberatore a Mailla

Santo Stefano di Sessanio

Együtt a szomszédos Castel del Monté-vel, Santo Stefanó-t  Olaszország egyik legszebb falvának tartják.

santo-stefano-di-sessanio

santo_stefano_di_sessanio_sextantio_albergo_diffuso

Santo Stefano di Sessanio3

Santo Stefano di Sessanio2

Sajnos a 2009-es L’Aquila-i földrengés ezt a városkát sem kímélte: elvesztette két legértékesebb építészeti alkotását: a Medici-tornyot, a város ikonikus jelképét, ami teljesen összeomlott, és a 17. századi templomot, a Madonna del Lagó-t, amelynek elülső homlokzatát maradandó károsodás érte, valamint a tető összeomlott. A város más ősi épületeink nagy része megmaradt, bár szerkezeti károsodást szenvedett.  A Medici Tornyot a 20. századi felújítások tették sérülékennyé: a torony megfigyelő platformjának fa padlózatát vasbetonnal helyettesítették,  így az építmény fejnehézzé vált.

földrengés

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!