Egy csepp Európa

“Párisba tegnap beszökött az Ősz…”

Sőt nemcsak Párizsba, de Franciaország többi részébe is. A “párák és érett ízek évszaka jön” mondja Keats gyönyörű versében, és sokak szerint ez az időszak a legszebb Galliában. A legtöbb utazó ősszel hazatér vagy  visszamegy dolgozni, miután vége a nyári szünetnek; számos tulajdonos bezárja az üdülőhelyeken a szállodáit és várja, hogy kezdetét vegye majd a jövő évi “szezon”. De a hozzáértő utazók, és azok, akik szabadon megválaszthatják a saját időpontjaikat, gyakran az őszt tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy utazásra induljanak.

eiffel tower sunsets autumn france

Augusztus utolsó hétvégéje után a legtöbb a nyaralóhely Franciaországban hirtelen üresnek tűnik. Megkezdődik az iskola szeptember elején, és az üzleti élet is új lendületre kap. Párizs ismét tele lesz párizsiakkal, a francia vidékre is visszatérnek a helyi lakosok és azok, akik elvándoroltak a városból, mert vagy nyugdíjba vonultak, vagy lassabb ütemű életre vágytak.

Isere_a_Aigueblanche_en_Automne

Franciaországban a nyár hivatalosan nem ér véget az őszi napéjegyenlőségig, azaz szeptember 21-ig. Azok számára, akik szabadon rendelkezhetnek az idejükkel, az ősz az egyik legjobb időszak, hogy ellátogassanak Franciaországba. Az ország déli felében kellemesen meleg az idő, sőt időnként forró.  Szeptember és október nem a legcsapadékosabb hónapjai az évnek, és a vidék is gyönyörű látványt nyújt az őszi színekben pompázva. A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vize általában elég meleg marad az úszáshoz egészen október végéig, és azoknak, akik szeretnek kerékpározni vagy túrázni, nagy sétákat tenni, az idő csaknem tökéletes: nem túl meleg, se túl hideg.

landscapes nature trees autumn season leaves railroad tracks

Párizs ősszel tele van élettel, a francia főváros nyitva áll a turisták előtt egész évben. A szálláshelyek épp úgy várják a látogatókat, akárcsak a város múzeumok, művészeti galériák és egyéb látnivalók. Bár lehet, hogy a sorban állást a legfontosabb műemlékek esetében nem lehet megúszni, azonban általában rövidebb ideig tart, mint a melegebb hónapokban. A kulturális élet új lendületre kap: a koncertek, mozifilmek, opera-, színház- és balett előadások minden ízlést kielégítenek.

Párizs

A túrázók, kirándulók, természetbarátok és más látogatók, akik nyugalmat és pihenést keresnek, szeptember végétől november elejéig jól teszik, ha felfedezik a vidéki Franciaországot, különösen az ország déli felét. A legtöbb hegyvidéki terület már hamar őszi színekben pompázik, míg a délnyugat-franciaországi síkságokon és a Földközi-tenger mellékén az ősz sokáig várat magára.

Isere_a_Aigueblanche_en_Automne_Cheran
Október különösen jó időszak arra, hogy meglátogassuk például a kathar várakat, a Camargue-ot, vagy tegyünk egy kirándulást a Pireneusokba a kis sárga vonattal. Azok számára, akik csak élvezni szeretnék a francia vidék lágy termékenységét és  az őszi színeket, a hivatalos és nem hivatalos túraútvonalakon kevés emberrel találkoznak majd, kivéve a hétvégén, és ugyanez vonatkozik a műemlékekre és néhány romos vidéki kastélyra.

chateau-en-automne annecy

A falvak már nincsenek zsúfolásig tele a turisták buszaival és autóival, a parkolók szinte üresek. Mindaddig, amíg az időjárás jó, ez a legjobb alkalom, hogy ellátogassunk ide, amikor az ablakokat még az utolsó nyári virágok díszítik, és sok turistáknak szánt üzlet és butik már bezárt, kivéve helyi kézművesek boltjait.

Le_Lac_Annecy
Más francia falvakban, amelyeket  nem rohantak le a turisták, a helyi kávézók, éttermek és piacok  a maguk lassú, komótos módján szolgálják ki a helyi ügyfeleket és a néhány elhaladó utazót, mint ahogy ezt sok éven át tették. És itt-ott, a gazdák és a termelők helyi piacokon kínálják a zöldségeket és gyümölcsöket egyenesen a kertekből.

őszi vásár

Most pedig következzék néhány gyönyörű fotó!

Almaszüret vidéken:

almaszüret

Colmar csodálatos apátsága ősszel:

Colmar Abbey

Életkép ősszel, macskával, vidéken:

macskával

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!