Egy csepp Európa

Vadregényes Skócia

Mint ismeretes, nemrégiben népszavazáson döntöttek a skótok arról, hogy kiváljanak-e az Egyesült Királyságból, és visszanyerjék teljes önálló államiságukat. A szavazók 56 százaléka támogatta a brit unió fennmaradását, így a miniszterelnök szerint legalább egy nemzedéknyi időre marad ez a döntés, nem lesz mód jó darabig változtatni.

bed-and-breakfast-scotland

Ugyanakkor Skóciának ezentúl saját képviselete lesz az Európai Unióban, így természetesen részt vesz minden, az országot érintő uniós kérdés tárgyalásában, 1707 óta először lesz ismét saját parlamentje, és szabadon dönthet minden olyan ügyben, amelyet eddig a brit kormány skóciai hivatalának jogkörébe tartozott.

noup-head-lighthouse-scotland-uk-ian-cowe-hd-wallpaper

Skócia I.Erzsébet királynő halála után került Angliához oly módon, hogy a “Szűz királynő” Stuart Mária fiára, Jakab skót királyra hagyta az angol trónt, aki I.Jakab néven egyesítette a két királyságot. Mivel az angol és a skót királynő szegről-végre rokonok voltak (a Tudor dinasztia megalapítójának, VII. Henriknek Erzsébet az unokája, Mária pedig a dédunokája volt), a protestáns Jakab 1603. március 24-én minden ellenállás nélkül trónra léphetett.

scotland-02

Sokan Norvégia mellett Skóciát tartják a legszebb országnak Európában. Bár klímája nem a legkellemesebb, sokat esik az eső, vadregényes tájai (hegyvidékek, kastélyromok, szigetek) sok látogatót vonzanak egész évben.

Ben Nevis hegység

A 1344 méteres Ben Nevis a legmagasabb hegy a Brit-szigeteken. Nagyon népszerű a hegymászók körében, bár több ezer tapasztalatlan amatőrt és néhány szerencsétlen profit is meg kell menteni minden évben a kiszámíthatatlan skót időjárás miatt.

Fairy Pools, Isle of Skye

Ezek a varázslatos medencék az Alt Coir ‘a’ Mhadaidh patak  kis vízeséseinek részeiként ismertek, mely a hegyekből a tengerbe ömlik. A Fairy Pools híresek mélykék színű vizükről, és népszerű az úszók körében, annak ellenére, hogy jeges hőmérsékletűek.

Callanish Standing Stones, Isle of Lewis

A Callanish-i állókövek Isle of Lewis-on, azaz Lewis szigetén találhatók. Ezeket a kőtömböket Krisztus előtt 3 ezer évvel emelték, melyek kört alkotnak, középen egy nagy monolittal és egy kis kripta romjaival.

Glenfinnan Viaduct, Highlands

A Glenfinnan viadukt a skót Felföldön található, és az egész világon híressé vált a Harry Potter-filmek miatt: itt száguld a Roxfort Express.

Crovie, Aberdeenshire

Crovie egy kicsi és nagyon szép halász​​falu, amely híres elhelyezkedéséről:  bizonytalan helyzetben egy keskeny párkányon fekszik, közvetlenül a tengerparton. Crovie annyira keskeny, hogy a házak tulajdonosainak autóikat a falutól délre kell parkolniuk: nincs hely nekik a településen.

staffa szigete

Ez a hihetetlen barlangot Staffa lakatlan szigetén alakította ki a láva a Paleocén-korszakban. Ez óriási, boltíves tető visszaveri a hullámok hangját. Ezért hívják An Uaimh Bhinn-nek,”a dallamos barlang”-nak.

Tobermory, Isle of Mull

Tubermory Mull szigetén (Isle of Mull) színes, vidám házacskáival különleges hangulatot áraszt.

Eilean Donan Castle

Több mint 2000 vár található Skóciában, de Eilean Donan vitathatatlanul a legdrámaibb. Egy kis árapály szigeten épült,  három tó találkozásánál a tizenharmadik században.

Fair Isle, Scotland

A félúton a Shetland- és az Orkney-szigetek között található Fair szigetét (Isle of Fair) mindössze hetvenen lakják. Bár a tenger itt halban gazdag, a terület nyersanyagban szegény, mégis lakott a bronzkor óta. Innen származik a híres Fair Isle-kötés.

fair isle mintás ruha

Bár még számtalan szépséget lehetne megmutatni Skócia területéről, mi Holy szigetének (Holy Island) fotójával búcsúzunk:

Holy Island, Arran

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!