Egy csepp Európa

Shakespeare-kertek szerte a világon

Mi is az a Shakespeare-kert? Egy olyan tematikus kert, amelyben azokat a növényeket találjuk, melyeket William Shakespeare, a nagy drámaíró említett darabjaiban és szonettjeiben. Az angol nyelvű országokban, különösen az Egyesült Államokban, ezek gyakran  nyilvános parkokhoz,  egyetemekhez és Shakespeare-fesztiválokhoz kapcsolódnak. Kulturális és  oktatási programok helyszínei, és gyakran rendeznek szabadtéri esküvőt is ezeken a helyeken.

10

Általában közel a növényekhez  releváns idézeteket helyeznek el. A Shakespeare-kertben  több tucat növényfaj található, akár lágyszárúakról vagy a geometriai elrendezést biztosító puszpáng elválasztókról van szó. Tipikus kényelmet nyújtanak a sétányok és padok, és mindig találunk egy  mellszobrot is a nagy bárdról. Olykor az Erzsébet-kori építészet egy-egy szép darabjának reprodukciója is a hely része. Néhány Shakespeare – kertben nemcsak a Shakespeare életművében említett növények élnek, hanem egyéb, az Erzsébet-korra jellemző faj is.

usf-s-bust-mcashan-herb-gardens

Ahogy említettem, a Shakespeare-kert az angol nyelvű országokban népszerű, különöse az Egyesült Államokban, bár nem minden növény (köztük gyógynövény) él meg itt. Íme, a lista a legfontosabbakról:

Golden Gate Park, San Francisco, Kalifornia
Huntington Botanikus Kertek, San Marino, Kalifornia
Northwestern University, Evanston, Illinois
Ellis Park, Cedar Rapids, Iowa
Vassar College, Poughkeepsie, New York
Anne Hathaway Cottage, Wessington Springs, South Dakota

11

Kevesen tudják nálunk, hogy ez egyik legszebb Shakespeare-kert New Yorkban, a Central parkban található.

3

Az 1916-os jubileumi évben alakították ki a Central Parkban a korai kertek egyikét.  A növények egyike volt egy eperfa oltványa, mely egy Shakespeare által 1602-ben ültetett fáról származott. Sajnos egy vihar kifordította a földből, így ki kellett vágni 2006-ban. A kert közelében található a Delacorte Színház, mely otthont ad  a New York-i Shakespeare Fesztiváloknak.

1

Shakespeare szívesen és jól kertészkedett, bár életének londoni szakaszában erre nem igen volt lehetősége. Azonban levelek említik, hogy visszavonulása után stratfordi birtokairól szívesen vásároltak még a nemesek is növényeket saját kertjeikhez.

8

A Central Parkban lévő Shakespeare-kert különösen tavasszal gyönyörű, amikor virágozni kezdenek a drámaíró műveiben említett tavaszi növények:

2458701060_f11f08cc9a

Természetesen a mértani pontossággal formált bokrok és sétányok sem hiányozhatnak:

6

A hozzánk legközelebb fekvő Shakespeare-kertet Bécsben találjuk.

shakespeare3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!