Egy csepp Európa

Híres falak, melyek bevonultak a világtörténelembe vagy a világirodalomba

Ezekről a falaknak a többségéről a legtöbb ember hallott már a világon. Vannak közöttük több ezer évesek, vannak néhány évtizedesek, vannak kevésbé ismertek, és akadnak olyanok, amelyek láttán elborzadunk, hogy mire vagyunk mi, emberek, képesek.

kinai_nagy_fal_1

Kezdjük az egyik legismertebbel: ez a Kínai Nagy Fal. Azért hozták létre, hogy a nagyrészt földművelő lakosságot megvédjék a betörő nomád törzsek és népek támadásaitól. A leghíresebb a Ming-kori szakasz, mely 10 méter magas, szélessége a talapzatnál 7-8 méter, tetején 4-5 méter.

kínai nagy fal2

Elterjedt tévhitek az UNESCO Világörökség listáján lévő építménnyel kapcsolatban:

1. Az egyetlen ember alkotta dolog, amit az űrből – akár a Holdról is – látni. Sajnos mivel csak néhány méter széles, és színe beolvad a közvetlen környezetébe, ez az elterjedt városi legenda nem igaz.

2. Egybefüggő, folyamatos építményről van szó. Soha nem volt egybefüggő fal, az egyes szakaszok különböző időpontokban jöttek létre (i.e.3.század-i.sz.17.század), mindig más-és más részeket használtak. nemcsak falról, hanem erődítményekről is szó van, ezekben élelmiszereket és fegyvert tároltak. Bizonyos szakaszonként őrtüzekkel figyelmeztető jelzőtornyokat építettek.

3. Ugyanabból az anyagból készült minden egyes része. Ez is közkeletű tévedés, mivel a legrégibb részek anyaga döngölt föld, később követ és téglát használtak.

4. Ismert a teljes hossza. Nem így van, újabb és újabb szakaszokat fedeznek fel, a legutóbbi 100 kilométernyi faldarabot Mongóliában. Mindössze annyit tudunk, hogy eddig ismert hossza meghaladja az 50 ezer kilométert.

kinai_nagy_fal

A másik hasonlóképpen közismert építmény a Siratófal Jeruzsálemben. A Nyugati Falként is emlegetett támfal a második templom idejéből származik (Kr. e. 516 – Kr. u. 70), és a zsidók legszentebb helye.

siratófal

E fal mellett gyászolják imádkozva a templom lerombolását.

siratófal3

Egy másik ismert és régi fal Észak-Angliában található. Amikor 122-ben Hadrianus császár Britanniába érkezett, a római légiók kénytelenek voltak visszavonulni a barbár támadások elől. Ekkor építtette (mindössze nyolc év alatt készült el) azt a kőfalat, amely egyik tengerparttól a másikig húzódott, és a császárról Hadrianus falának nevezték el. A 120 kilométer hosszú, 4 és fél méter magas, 3 méter széles építményt római mérföldenként (1481 méter) erődítményekkel is ellátták.

Hadrians

A Berlini fal (hivatalos nevén: Antifasiszta védőfal) a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény Kelet-Berlin, azaz a Német Demokratikus Köztársaság területén. 1961. augusztus 12-én éjjel először szögesdrót kerítést húztak fel, később betonból épült védelmi falat építettek, ami a hidegháború jelképévé vált.

berlini fal

A fal 1989-ben omlott le, és a két német állam egyesülésekor nagy részét lebontották. 268 kelet-berlini kísérelt meg szökést a fal túloldalára, 125 ember menekülése végződött halállal.

berlini fal2

Veronában Júlia házának kapubejárójában a falat sűrűn borítják a szerelmes üzenetek vagy segítséget kérő levelek, melyek a világ egyik legismertebb szerelmi hősnőjéhez íródtak. A leveleket naponta összegyűjtik, elolvassák és Júlia nevében megválaszolják.

júlia fala

Prágában a Károly-híd alatt találjuk a John Lennon Emlékfalat, amit a rajongók a legenda 1980-ban bekövetkezett halála után emeltek. A rendszerváltásig az értelmiségi ellenzék számára a szabadság szimbóluma volt. Többször lefestették, de hiába.

lennon-fal2

Mindennap tettek a fal tövéhez friss virágot. Ahogy Budapesten a Michael Jackson Emlékfa őrzi egy nagyszerű énekes el nem múló emlékét, úgy Prágában is letörölhetetlen marad a fal összes graffitije.

 

lennon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!