Egy csepp Európa

Mózes csodája Dél-Koreában

A Jindo- sziget Dél-Korea harmadik legnagyobb szigete. Számos másik, kisebb szigettel egyetemben Jindo megye része. Dél-Jeolla tartományban található, a Koreai-félsziget dél-nyugati sarkában. A szigetet a szárazföldtől a Myeongnyang-szoros választja el, efölött ível át Dél-Korea leghosszabb ferdekábeles hídja  (484 méter). Itt aratott fényes győzelmet Yi Sun-sin admirális 1597-ben a japán flotta felett.

jindo-island1

Minden évben, tavasszal vagy nyáron (sohasem ugyanazon a napon),  mintegy 2,9 km hosszú és 40 méter széles területen , a Jindo-sziget és a kis Modo – sziget közötti tengersávon az árapálytevékenység miatt eltűnik a víz, és előtűnik a tengerfenék egy óra időtartamra. Ez az esemény a turisták százezreit vonzza, és az eseményt helyi fesztiválokon ünneplik.

jindo

A jelenség nagyrészt ismeretlen maradt a világ előtt egészen 1975-ig, amikor a francia nagykövet, Pierre Randi mesélt erről egy francia újságnak. Manapság közel félmillió külföldi és helyi turista vesz részt az eseményen évente. A különleges alkalmat ünneplő helyi fesztiválokon koreai tradicionális körtáncot, a halott lelkét vigasztaló sámán szertartást láthatunk, meghallgathatjuk a  hagyományos gazdálkodó dalokat és a temetési dalokat, részt vehetünk kutyakiállításon, sőt még tűzijáték is szerepel a programban.

jindo-seaway-2

Akár a hegyoldalból csodáljuk a kettévált tengert, akár sétát teszünk a keskeny földsávon, ahonnan levonult a víz, abban mindenki egyetért, hogy Mózes csodája Jindo szigetén olyan dolog, amit a saját szemünkkel kell látni.

the-moses-miracle-in-jindo-island--south-korea

Sokan lelkesen begyűjtik a sekély vízben vergődő halakat és a tenger kínálta egyéb ínyencségeket, mások különleges kagylóhéjakra vadásznak.

JINDO-SEA-PARTING-KOREA-021

Miről híres még a sziget? A kettős híd, amely két ferdekábeles, hasonló felépítésű hídból áll, a Jindo- szigetet kapcsolja a szárazföldhöz, és alakja tükröződik a Jindo megye logójához. Az első hidat 1984-ben avatták fel, fő fesztávolsága 344 m (két oldalsó ível 70 m), teljes hossza 484 m, szélessége mindössze 11,7 m. Abban az időben ez volt a világon a leghosszabb és legkeskenyebb függőhíd.  A növekvő helyi forgalom arra késztette  a kormányt, hogy egy második hidat adjanak át 2005-ben, amely az elsővel azonos hosszúságú, de szélesebb: 12,5 méter.

jindo bridge2

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!