Egy csepp Európa

Egy ország, ami büszke a múltjára…

Úgy is folytathatnám a mondatot: …és erőt merít belőle a jelenéhez.

Ha valaha is rá tudnám szánni magam, hogy kis időre is, de el tudnám hagyni szeretett kontinensemet, akkor Ázsiába mennék. De nem India mindig divatos spiritualizmusa, nem Thaiföld trendi homokos strandjai által szegélyezett kristálytiszta tengere, sem Hong-Kong kaotikus nyüzsgése nem venne le a lábamról. Én ugyanis Dél-Koreába mennék. Úgyhogy bár ez a blog elsősorban Európáról szól, engedtessék meg nekem, hogy most kitekintsünk egy kicsit távolabbra is.

south-korea

Dél-Koreáról sokáig nagyon minimálisat tudtam (mivel az én generációm a rendszerváltás nagy vesztese, mi még Észak-Koreát tekintettük baráti államnak, a másikat meg besoroltuk az ősellenségek közé). Történelméről, ősi kultúrájáról nemhogy magyarul, de még angolul is nagyon kevés van fenn az interneten, a legtöbb információ az ország kettéválásáról és az azóta eltelt időszakról számol be.

jeju070716_culture_2

Azonban a kosztümös történelmi kalandfilmsorozatok, melyek feldolgozzák Korea ősi történelmét, az egész világot bejárták (nem túlzás!), és amellett, hogy hatalmas rajongótábort szereztek Dél-Koreának, új lökést adtak turizmusának is. Megélénkült az érdeklődés a gyönyörű tájak, a különleges, régi építészeti emlékek és a tematikus parkok iránt.

bomun_pavilion_resize

Magyarországon elsőként A palota ékköve címmel mutatták be azt a sorozatot, amely Korea leghíresebb és egyben legelső női orvosa, Jang-geum életét dolgozta fel. Jan-geum valóban élő személy volt, akiről az ősi krónikák hat ízben tesznek említést. A sorozat készítői meglehetősen szabadon bántak a történelmi tényekkel, ami kreativitásukat és kiváló dramaturgiai érzéküket dicséri. A rendkívüli igényességgel megalkotott képi világ (színpompás öltözékek, aprólékosan kidolgozott fegyverek, a gyönyörűen felépített paloták, előkelőségek házai és falvak) mellett a gyönyörű, tiszta vizű patakok és források, méltóságteljes hegyek és látványos tengerpartok is komoly szerephez jutottak. (Az alábbi képen Jeju szigete, ahová hősnőnket egy időre száműzik.)

jeju2

A sorozat érdekesen és izgalmasan mutatta be az udvarhölgyek neveltetését, az udvari intrikákat és hatalmi harcokat, miközben nagyszerű betekintést nyertünk a keleti gyógyászat és a tradicionális koreai konyha titkaiba egyaránt.

jang-geum

A televíziós társaság, amely a sorozatot készítette, 2005-ben létrehozta a Dae Jang Geum Theme Park-ot az eredeti forgatási helyszínből (azóta ott többször forgattak). Azonban a park 2011 decembere óta folyamatosan zárva tart. Állítólag a sok látogató miatt teljes rendbehozatalra szorul. 

Korea-Dae_Jang_Geum_Theme_Park-41

A nagy siker szerte a világon újabb történelmi sorozatokat eredményezett (nálunk is vetítették: A Silla királyság ékköve, A királyi ház titkai, A korona hercege). Dél-Korea büszkén őrzi és népszerűsíti hagyományait, ráadásul ezt oly módon teszi, hogy ezzel senki nemzeti büszkeségét nem sérti, nem kérkedik több ezer éves páratlan kultúrájával, hanem lehetőséget ad mindenki számára, hogy szabadon eldönthesse: kívánja-e megismerni vagy sem. Ha belegondolunk, micsoda történelmünk van nekünk is (és micsoda hőseink: például a két Hunyadi, Kinizsi Pál, Toldi Miklós, Nagy Lajos, Kun László, Könyves Kálmán, a magyar szentek, és még napestig sorolhatnánk!), és egyszerűen képtelenek vagyunk könnyed, szórakoztató, de abszolút pontos, hagyományőrző történelmi kalandfilmsorozatokat készíteni. Nem volt ez mindig így, gondoljunk csak a Tenkes kapitánya máig töretlen népszerűségére! Kár, hogy nem folytatták ezt a vonalat, helyette – ha nagy ritkán történelmi filmet készítenek – akkor annak művészfilmnek kell lennie nagy lila köd közepette, nehogy véletlenül már tömegekhez szóljon, és erősítse az identitásunkat. Talán mert arra itthon nincs is szükség? Isten őrizzen, hogy kilábaljunk a “mi mindig a vesztesek mellé álltunk, csatlósállamok voltunk, nincs mire büszkének lennünk” szemléletből?

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!