Egy csepp Európa

Mit nézzünk meg Firenzében?

A reneszánsz bölcsője egész évben kedvelt turisztikai célpont. Toszkána székhelyén és kulturális központjában 370 ezren élnek, úgyhogy a város nyüzsgése, elevensége nem kelti egy múzeumváros hangulatát. Természetesen az óváros minden egyes köve és szeglete a csodás régi mesterekről szól, de nem szükséges műértőnek és szenvedélyes művészettörténésznek lenni ahhoz, hogy elmerüljünk a nyilvánvaló szépségekben.

Firenze

Ha Firenze, akkor Michelangelo. Ha Michelangelo, akkor Dávid. A világhírű szobor, amit akkor is ismerünk, ha nem tanultunk róla, 1873-ig a Palazzo della Signoria (Városháza) épülete előtt állt, akkor helyezték jelenlegi helyére, a Galleria della Accademia erre a célra épült termébe (Kupolacsarnok), hogy megóvják az időjárás viszontagságaitól és véletlen vagy szándékos rongálástól (villám csapott bele, és zavargások következtében több helyen megsérült). A rettenthetetlenség és az erő szimbóluma lett az erejére és hatalmára egyre büszkébb városállam számára a nagy mester 5.17 méter magas szobra, melyet Michelangelo az 1500-as évek legelején készített. A téren másolatát tekinthetjük meg.

david

david2

A Santa Croce nevet viselő hatalmas ferences bazilika puritán belső tere sokként éri a szemünket a csodálatos neo-gótikus homlokzat látványa után, amely a színes márvány különböző árnyalataiban játszik. Bár a legtöbb látogató Michelangelo, Galileo és Ghiberti síremlékeit keresi fel itt, az oltár jobb oldalán található, Giotto freskóival díszített kápolnák az igazi csúcspont. A bazilikát Arnolfo di Cambio tervezte 1294 és 1385 között, s annak köszönheti a nevét, hogy 1258-ban Lajos francia király Jézust keresztjének egyik darabkáját ajándékozta a városnak.

santacroce700

A firenzei dóm (duomo) Olaszország legnagyobb és egyben a világ 4. legnagyobb temploma, a Világörökség része (az épület 169 méter hosszú és 104 méter széles, a kupola 107 méter magas). A kupola tetejének eléréséhez 463 lépcsőt kell megmászni. A dómhoz a majdnem 85 méter magas gótikus harangtorony, Giotto tornya csatlakozik. A duomo terveit Arnolfo di Cambio készítette, majd hakála után az építkezést Giotto folytatta. A kupolát Brunelleschi tervezte.

duomo

Az 1150-ben befejezett, nyolcszögletű Szent János -keresztelőkápolna (Battistero di san Giovanni Battista), ahol 1265-ben Dantét is megkeresztelték,  a dóm közvetlen szomszédságában található, gyönyörű kapuit Andrea Pisano és Lorenzo Ghiberti készítette. Utóbbi híres munkája a Paradicsom kapuja , ez a keleti kapu (a dómmal szemközt), nemcsak témájáról kapta elnevezését, hanem Michelangelo híres megjegyzéséről is : “méltó lenne arra, hogy a Paradicsom kapuja legyen.” (Itt is a másolatot láthatjuk, az eredeti a Dóm múzeumában van.)

battistero2

kapu

Olykor nehezebb bejutni az Uffizi Képtárba, mint Rómában a Vatikáni Múzeumba. Hosszú sorok kígyóznak a Signoria melletti utcán. Szerencsére már online is rendelhetünk jegyet, ha eredetiben szeretnénk látni többek között Botticelli, Giorgione, Veronese képeit. A múzeumot 1581-ben alapították, méghozzá a Mediciek bőkezű adományából.

uffizigallery

uffizigallery2

A Ponte Vecchio (Öreg vagy Régi híd) az Arno folyó felett ível át. Az aranyművesek utcájaként emlegetik, mivel a hídhoz tapasztott kis műhelyekben ma is ötvösök dolgoznak. Nekik köszönhető az itt felállított (1901) Benvenuto Cellini-szobor is, aki korának legnagyobb ötvösmestere volt. A híd belsejében folyosó köti össze az Uffizit a Pitti – palotával. A palota felé haladva, a folyó túlsó oldalán találjuk Firenze egyik legjobb fagylaltozóját.

ponte_vecchio

A Pitti-palota (Palazzo Pitti) hatalmas reneszánsz épület, 1982 ót a Világörökség része. A 16. században a Mediciek lakhelye volt, a 19-20. században az olasz király szállt meg itt, ha a városban tartózkodott. A palotában helyet kapott egy képtár, több királyi lakosztály, ruhamúzeum, modern művészetek múzeuma, ezüstmúzeum és kocsimúzeum.

palazzo pitti1

palazzo-pitti-2

A Boboli-kertek (Giardino di Boboli) a domb felé kiegészíti a palotát. A reneszánsz kertek gyönyörű darabja arról híres, hogy csodálatos szobormásolatok és ókori emlékek (római kád, obeliszkek) díszítik.

boboli2

boboli

boboli3

Jean Michel Folon belga művész három méter magas bronz szobra, mely egy esernyőt tartó férfit ábrázol kalapban és kabátban, a a Varlungo híd közelében lévő körforgalom közepén található 2003 óta. A fogantyúból ömlik ki a víz, és a vízsugarak kupolát formálnak. Ez a különleges szökőkút, amit éjszakánként színes fényekkel világítanak meg,  a modern Obihall előtt áll, amelyekben gyakran tartanak nagy koncerteket.

folon kútja

folon2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!