Egy csepp Európa

Nem mindennapi szobrok házakon, utcákon és tereken

Izgalmas, érdekes, meghökkentő vagy látványos, ki-ki döntse el maga. De nem lehet mellettük szó nélkül elmenni!

Louise Bourgeois 30 láb magas (10 méter) bronzból, rozsdamentes acélból és márványból készült szobra a Tate Modern Múzeum mellett található Londonban. Az akkor 88 éves éves elismert művésznő hat alkotása közül ez az egyik. 2010-ben hunyt el, 99 éves korában.

pók

A Headington Shark egy tetőtéri szobor, amely a New High Street 2. számú házán található, Oxford Headington nevű városrészében (Anglia), amely egy nagyméretű cápát ábrázol, amint fejjel bezuhan a ház tetejébe. A cápa először 1986. augusztus 9-én jelent meg Bill Heine helyi rádiós műsorvezető otthonán, aki azt mondta: “A cápa kifejezte az ember abszolút félelmét a teljes tehetetlenségtől, és a lyuk a tetőn egyfajta harag és a kétségbeesés … Mond valamit valamit az atomenergiáról, Csernobilról és Nagaszakiról “.  A szobor 200 kg és a 7.6 m, festett üvegszálból készült, neve Untitled 1986, és Nagaszaki bombázásának 41. évfordulójára épült.  John Buckley szobrászművész tervezte,  Anton Castiau helyi asztalos és egyben  John Buckley barátja építette. Megszületésének  21. évfordulója alkalmából 2007 augusztusában felújították.

cápa oxford

A Lækjargata 6. számú háza mögötti udvarban (Reykjavik, Izland) található az Ismeretlen hivatalnok szobra. Számos ország műemlékei között szerepel az Ismeretlen Katona, de talán csak Izlandon tisztelik meg  – és finoman gúnyolják ki – a bürokrata hálátlan, névtelen feladatát. Készült 1994-ben, alkotója Magnus Tomasson. Férfit öltönyben ábrázol,  kezében aktatáska, a fejét és a vállát egy darab megmunkálatlan kő rejti.

névtelen hivatalnok

Rundle Mall Adelaide város (Ausztrália) központi bevásárló és találkozó helye, ahol egy csoport életnagyságú sertés bronz szobrát állították ki, Marguerite Derricourt alkotását. A négy sertés – Szarvasgomba (álló sertés), Horatio (ülő sertés), Oliver (a sertés a bszemetesnél) és Augusta (az ügető sertés) –  mintha sétálna az utcán és üdvözölné a vásárlókat. A szoborcsoportot az egykori főpolgármester, Dr. Jane Lomax-Smith avatta fel 1999. július 3-án. Nyilvános versenyt írtak ki a disznók elnevezésére.

disznó szobrok

A következő, életnagyságú bronz figurákkal megjelenített látványos emlékmű Eceabatban, Törökországban található. Azért jött létre, hogy emlékeztessen a világháború borzalmaira, és mindazokra, akik tragikusan hunytak el ebben az időszakban.

eceabat

A második világháború idején a nyilasok a folyóba lőttek embereket, nekik állít emléket a Holocaust-emlékmű a Duna-parton (a Kossuth tér előtti részen), Budapesten. 2005. április 16-án avatták fel Can Togay filmrendező és Pauer Gyula szobrász alkotását.

cipők a rakparton

A következő szobor Portland városában, Oregon államban, található (Amerikai Egyesült Államok. Keith Jellum alkotása. A Southpark Seafood Grill & Wine Bar épületét díszíti.

repülő hal

A Musztángok   Robert Glen bronzból készült alkotása, amely a  Williams teret díszíti Las Colinas Irving városában, Texasban (Amerikai Egyesült Államok). Azt mondják, hogy ez a legnagyobb lovas szobor a világon.

musztángok

A szobor a vad musztángnak állít emléket, amelyek Texas történetében fontos szerepet játszottak. Úgy ábrázolja a szoborcsoport a másfélszeres életnagyságú állatokat, ahogy éppen átfutnak egy vízfolyáson, amit a szökőkutak segítségével érzékeltetnek: ráfröccsen a víz a lovak patájára.  1984-ben helyezték el a téren.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!