Egy csepp Európa

14 különleges és furcsa fa a nagyvilágban

A természet tréfája avagy a véletlen játéka – ki tudja? Mindenesetre érdekes és látványos képek következnek most a világ minden tájáról.

táncoló fa

A Wawona fa  Coast Redwoodban növekedett ilyen szép nagyra a Mariposa Grove-ban, a Yosemite Nemzeti Parkban (Egyesült Államok),  1881-ben vágták át, és azóta  népszerű turisztikai attrakció. 1969-ben eldőlt, mivel nagy halom hó halmozódott fel a tetején. A vörösfenyő a becslések szerint 2300 éves.

wawona tree

Ezek a fák igazán rendkívüliek, és kihagyhatatlan látnivalók, ha Dél-Kelet-Ázsiába utazunk. A selyem-pamut vagy más néven Ceiba-fák a Ta Prohm templom mellett találhatók Kambodzsában. A gyökerek  körül fonják az ősi templomot, és a fák  lenyűgöző magasságba emelkednek. Fojtogató fügefa is él a templomban, és szintén különleges látványt nyújt. A templom felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Angkor Wat

Jelenleg mintegy 400 él e furcsa fák közül Gryfino-ban, Nyugat-Lengyelországban. Úgy gondolják, hogy emberi mechanikai beavatkozás okozza az ívet, bár a célja ismeretlen. Néhányan úgy gondolják, hogy a  hajlított fát bútorokhoz,  bordákhoz a hajótestek számára vagy járomhoz az ökör vontatta ekék részére szánták. A második világháború kitörése miatt a program megszakadt, nem tudni, ki állt mögötte és miért.

lengyel erdő

Ez a fa körülbelül 400 éves, és 9,75 méter magas (Bahreinban található). Nem maga a fa alakja szokatlan, hanem az, hogy a sivatagban fekszik, és ez az egyetlen fa egy mérföldes körzetben, és nincs egyértelmű vízellátás. A Prosopis cineraria vagy mesquite fa rendkívül mély gyökérrendszerrel rendelkezik, és úgy vélik, hogy ezért tudja elérni a vizet, de azért a fa még mindig rejtély.A különleges növény a hely egyik fő turisztikai vonzereje, és 50.000 ember keresi fel minden évben. A helyi lakosok úgy gondolják, hogy ez volt a tényleges helye a Paradicsomnak. Természetesen az UNESCO Világörökség része.

élet fája

Derby városán kívül, Nyugat-Ausztráliában van fa, amelyet különleges módon hasznosítanak az emberek. A Boab Börtön fa így vaskos törzse 14m kerületű, belsejét pedig kis börtöncellaként használták. A rendőrség most már csak ideiglenes fogdaként veszi igénybe egyik napról a másikra, mielőtt tovább küldenék a foglyokat végső helyükre. A Boab mintegy 1500 éves, és a látogatókat arra kérik, hogy óvatosak legyenek, mert tovább sérül, de néhány nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy bemenjen.

Boab Prison Tree

A Socotra szigetcsoport az Indiai-óceánon, Szomália partjainál, ad otthont a Sárkányvér fának. A fa szokatlan, több okból is. A törzs csupasz, és ágak csak a tetején találhatóak, a levelek éles tüskékben végződnek. Ez a szokatlan megjelenése annak köszönhető, hogy a fa az egyszikűekhez tartozik, ugyanabba a csoportba, mint a  pázsitfűfélék, ahelyett, hogy kétszikű lenne, amely inkább  a fák között gyakoribb. Csakúgy, mint a szokatlan külső, szokatlan a belső is; miután áttörik, élénkvörös nedv szivárog ki. A vörös nedvet, az úgynevezett Sárkányvért szárítják, és gyógyszerként vagy festékként használják. Míg a lakosság Socotrán csodaszernek tartja, Nyugaton vörös lakként alkalmazzák a hegedűkön.

socotra_dragon_tree

Évszázados boróka fát láthatunk a következő képen, neve Phoenicean Juniper (Juniperus phoenicea), és  El Sabinarnál, El Hierro-ban, a Kanári-szigeteken található (Spanyolország). A passzátszelek miatt a boróka hihetetlenül lassan növekszik, és ilyen különleges formát vesz fel.

Aspen Grove, Oregon

A Alishan Nemzeti Scenic Area egy hegyi üdülő-és természetvédelmi körzet, ami a hegyek között található Chiayi megyeében, Tajvanon, 415 km ² területen. Ez magában foglalja többek között a  Wilderness hegységet, négy falut, vízeséseket, nagy magasságban lévő tea ültetvényeket, a Alishan Erdei Vasutat és számos túraútvonalat. A terület népszerű a turisták és hegymászók körében, híres terméke a hegyi tea és a wasabi. Ez a különleges fa is ott található.

alishan

A következő fa formája egyértelműen emberi beavatkozásra utal. Sajnos nem sikerült rájönni, hol van.

kereszt

Ugyanakkor ez a fa már egy kissé gyanús:

weird-tree.

Ennél a képnél pedig már komolyan felmerül a számítógépes grafika lehetősége:

fafej

Ebben a parkban mi is szívesen foglalnánk helyet:

strange trees in the park

Kánikulában ez a fa felbecsülhetetlen:

praktikus

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!