Egy csepp Európa

A 9 legcsodásabb görög sziget

Görögország – napfény, csodás színek, isteni ízek! Természetesen mindenkinek mást is jelent egy nyaralás Hellasz földjén, vagy akár az álmodozás egy itteni vakációról, de a napsütésben ragyogó, színpompás házak, a valószínűtlenül kék és kristálytiszta tenger, a világhírű görög konyha ínycsiklandó remekei mindannyiunk kedvenceinek számítanak.

görögök

Természetesen a válogatásom szubjektív, kinek-kinek más-más sziget a kedvence, de talán mindenki talál majd kedvére valót.

skiathos_beach

 

Thassos nemcsak Görögország legészakabbra fekvő szigete (ezáltal nagyon kellemes a klímája), hanem a legzöldebb is. A majdnem kör alakú Thassos 25 km hosszú és 22 km széles, középső részét hegyek alkotják, tele fenyvesekkel, pinea erdőkkel, szelídgesztenye-és platánfa ligetekkel. Fürdésre alkalmas öblöket, kiépített strandokat (homokostól sziklásig mindenféle) és ókori romokat találunk itt. Egy természetes, kristálytiszta és türkiz vizű úszómedence fekszik a parton. Ezt a kis természeti csodát, Giolát Astris faluban fedezhetjük fel, néhány kilométerre Limenáriától a sziget déli részén.

Thassos

Ano Koufonissia egyike a kisebb szigeteknek Naxos szomszédságában. A sziklás partszakaszon sétálva számos barlangot láthatunk, és rácsodálkozhatunk a mindenütt kristálytiszta, türkizkék vízre. A sziget északkeleti részén találhatjuk Porit, egy aranyló homokkal borított öblöt, ami szörfösök kedvelt paradicsoma. Innen nem messze Thassos szigetéhez hasonló természetes úszómedencére bukkanhatunk, a különbség csak annyi, hogy itt kettő is van belőle.

 ano

Korfu a legismertebb görög szigetek egyike, egyben az egyik legzöldebb is. Itt élt a híres természettudós, Gerald Durell a családjával gyermekkorában, és itt találjuk Erzsébet királyné villáját is, amit Akhilleuszról, kedvenc görög hőséről nevezett el.

La Grotta Cove, Corfu Island, Greece,

A görög idegenforgalmi irodák által kiadott brosúrákban, reklámkiadványokban általában a Santoriniről készített fotók szerepelnek a legtöbbet. A Kréta szomszédságában fekvő sziget igazi turistaparadicsom.

santorini2

Skiathos az Égei-tenger közepén találhat , szemben Pilióval, a leginkább kozmopolita és fejlett turizmussal rendelkező sziget, a Szporádok szigetcsoport tagja. Skiathos büszkesége a 60 homokos strand, a kristálytiszta azúrkék víz és a festői fenyvesek. Skiathos mindig is a legismertebb volt a Szporádok -szigetek között, de a Mamma mia! forgatása óta az egyik legkedveltebb görög úti céllá vált.Ez a csodálatos kis festői sziget tele fenyvesekkel és varázslatos karibi stílusú strandokkal ideális, romantikus esküvői helyszínné vált.

skiathos

Skopelos Skiathos és Alonissos között fekszik, meglehetősen közel hozzájuk. A gyönyörű táj, a festői homokos vagy kavicsos strandok, a zöldellő fenyőfák, a tiszta türkizkék víz  és a gyönyörű napsütéses idő Skopelost ideális esküvői célponttá teszik. Az egész sziget tele van régi, hagyományos templomokkal és lenyűgöző bizánci kolostorokkal, de a Mamma Mia! óta a legnépszerűbb, a legtökéletesebb kápolna az Ai yiannis a Kastri. Ahogy a filmben láthattuk, egy szikla tetejére épült, ahonnan lenyűgöző a kilátás az Égei- tengerre.

skopelos3-600x450

Kefalonia  a legnagyobb a Jón-szigetek közül Nyugat-Görögországban. Önálló területi egység és önálló önkormányzat. Fővárosa Argostoli. Itt található a híres Melissani-barlang. A görög mitológiában ez a hely a nimfák otthona. A barlangban egy gyönyörű tó  található, amelyet fák és erdők vesznek körül. A tó vize égszínkék, kövek borítják az alját. A barlangot 1951-ben Giannis Petrocheilos fedezte fel.

mellisani_cave_greece2

Kréta Európa legdélibb pontja. A Krétai-és a Líbiai-tenger mossa a partját. Évente 3000 óra napsütésben van része az itt élőknek. Két leghíresebb nevezetessége a minószi kultúrából származó knosszoszi palota és a vadregényes Samaria-szurdok.

kretaRodosz a Dodekanészosz szigetcsoport legnagyobb tagja, az Égei-tengerben található. Területe 1401 négyzetkilométer, lakosainak száma 117 ezer fő, melynek fele Rodosz városában él. A török partok legközelebbi pontja mindössze 18 kilométerre van ide. Mivel a Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend több mint kétszáz éven át uralta a szigetet, építészeti emlékei ma is láthatók ennek a korszaknak a Világörökség listájára felvett rodoszi óvárosban.

rodos

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!