Egy csepp Európa

Földi paradicsom Capri szigetén

Bevallom, Caprin már voltam három alkalommal, de mivel a kirándulás Nápolyból mindig csak 1 napra szólt, választani kellett, mit tudok megnézni: kék barlangok vagy Axel Munthe háza és kertje. Nálam mindig az utóbbi győzött.

House-of-Axel-Munthe-Capri-Italy

A sziget számos villája, kolostora és temploma mellett legfőbb látnivalója a Villa San Michele, Axel Munthe svéd orvos és híres író villája (San Michele regénye – 1926). Az épületet a 20. század elején emelték Tiberius császár palotájának romjai fölött.

axel munthe5

Axel Munthe kiváló orvos volt, a szegények orvosának is nevezték, mert mindenkitől annyi fizetséget fogadott el, amennyit az adni tudott, olykor még az orvosságokat is ő fizette. Annyira szerették, hogy amikor meghallották, mennyire értékeli az antikvitásokat, és éppen saját házát építi, mindent elhoztak neki, amit a sziget területén találtak. Ezek a csodálatos maradványok beépültek a falakba és a kertbe, és különleges egységet alkottak.

axel munthe

A villának gyönyörű, „többszintes” kertje van, káprázatos növényekkel, forrásokkal és szobrokkal, de a legfőbb látnivaló itt mégis a páratlan kilátás a Nápolyi-öbölre az egyiptomi szfinx mellől. (Ha megsimogatod a szobrocskát, a kívánságod valóra válik.) A villa és kertje 7 eurós belépőért látogatható.

axel munthe3

A kert egyszerűen megunhatatlan, mert újabb és újabb részletek bukkannak fel, amiket előzőleg nem láttunk vagy nem láttunk meg. Kiválóan gondozzák,a klíma csodálatos, és olyan az elhelyezkedése, hogy a nyáron folyamatosan tűző nap elől rejtve van.

axel munthe2

Lépten-nyomon ókori maradványokba botlunk: vagy a villa falába, lépcsőjébe, padlójába beépítve, vagy a kertben elhelyezve. Egységes stílus nem fedezhető fel, valamiféle különleges és egyedi egyveleget alkotnak, de nem is ez a lényeg, hanem a hangulat, a csend és az, ahogy a természeti szépség megérinti a látogató lelkét.

axel munthe4

Axel Munthe a pénzt, a gazdagságot sohasem becsülte sokra, nem gyűjtött vagyont. A villát és a kertet apránként hozta létre, a berendezés szép, de nem fényűző. Hogyan vélekedett az életről?

“Mindaz, ami igazán hasznos számunkra, kevés pénzért megvásárolható, csak a nélkülözhető az, amit drágáért kínálnak. Ami igazán szép, az egyáltalán nem képezi áru tárgyát, azt ajándékként kínálják nekünk a halhatatlan istenek. A napkeltét és a naplementét, az égen úszó felhőket, az erdőket és a mezőket, a csodálatos tengert egyetlen penny elköltése nélkül szemlélhetjük. A madarak ingyen énekelnek nekünk, a vadvirágokat séta közben leszedhetjük az út mellett. Az éjszaka csillagfényes csarnokába nem kell beléptidíjat fizetni. A szegény ember jobban alszik, mint a gazdag.”

axel munthe6

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!