Egy csepp Európa

Köln madártávlatból

Köln Németország negyedik legnagyobb városa(területe 405 négyzetkilométer), de Európa egyik legszebb fekvésű településének is tartják, sőt az életöröm szinonimájaként is emlegetik. A Rajna mentén fekszik, az itt található gyönyörű kölni dóm a kölni érsekség székhelye. Hivatalos neve Szent Péter és Mária dóm, 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma. Annyian látogatják, mint az Eiffel-tornyot (2004-ben 6 millióan).

pillatás a dömból1

A jelenlegi épület alatt római sírok találhatóak az 1-4. századból. Mivel az előző dóm leégett, az új, gótikus székesegyházat Gerhard von Rile építőmester tervei alapján 1248-ban kezdték építeni, és a munkálatok egészen 1880-ig tartottak!

pillantás a dómból 4

A dómnak 11 harangja van. A legnagyobb a 24 tonnás Szent Péter-harang, ez a világon a legnagyobb szabadon lengő harang. További érdekesség még, hogy a későközépkori kórusban (ami Németországban a legnagyobb 104 hellyel) még mindig fenntartanak egy-egy helyet a császárnak és a pápának. A székesegyház befogadóképessége 4000 fő, fenntartására évente 10 millió eurót fordítanak.

pillantás a dómból2

A második világháború alatt a dóm súlyosan megrongálódott: 14 bombatalálat érte. 1996-ban felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

pillantás a dómból3

A dóm tornyába összesen 509 lépcső vezet fel. A látogatás felnőtteknek 3 euróba, gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 1,5 euróba kerül.

pillantás a dómból6Májustól szeptemberig reggel kilenctől este hatig mászhatunk fel a toronyba, tavaszzal ötig, ősszel és télen pedig négyig.

pillantás a dómból5

Köszönet Tóth Tímeának a csodás képekért, melyeket a dóm tornyából készített.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!