Egy csepp Európa

Különleges és festői helyek, melyeket örökre elhagytak

Csak találgatni tudjuk, miért néptelenedtek el a történelem során egész városok, települések, épületek. Háború, éhínség, járványok és még sok más egyéb állhat a háttérben. Most következzék néhány olyan elhagyatott hely vagy akár hajó, amely még ma is izgalmas vagy gyönyörű, ám egyben szomorú látványt nyújt. Vajon új életre kelnek-e valaha, vagy marad a lassú haldoklás?

15th century monastery in the Black Forest in Germany

Ez a 15. századi apátság Németországban található, közelebbről a Fekete-erdőben. A Szent György nevét viselő épületkomplexum  1084-1085-ben épült a Brigach-forrásnál, alapítói között volt  Hezelo és Hesso a Reichenau családból és a politikailag befolyásos Hirsau-i Vilmos apát.

Abandoned mill from 1866 in Sorrento, Italy

Ez a malom 1885-ben épült, és Sorrentóban (Olaszország) hagyták a sorsára.

Angkor Wat in Cambodia

A híres Angkorvat romjai Kambodzsában néptelenedtek el, amikor sziami thai-ok megtámadták a 15. században a Khmer Birodalom 600 000-1 millió lakosú fővárosát, és hét hónapos ostrom után el is foglalták. Bár a támadók ezután nem sokkal visszavonultak, a khmerek elhagyták Angkort, és új fővárost alapítottak a mai főváros közelében. Az őserdő lassan bekebelezte a több száz templomot (a paloták és egyéb épületek fából készültek, úgyhogy nem maradtak fenn), és csak a 19. században fedezték fel újra. 1992 óta az UNESCO Világörökség része, és az egyik leglátogatottabb hely Földünkön.

Cincinnati’s abandoned subway depot

Cincinnati elhagyatott  vasúti depójában szomorú látványt nyújtanak az össze-vissza firkált és berozsdásodott vonatok.

El Hotel del Salto in Colombia

Kolumbiában található az egykori hotel, melynek 1923-ban kastélynak épült,és az öröm és elégedettség szimbólumává vált a felsőbb körökben a 20-as években. Később, 1950 júliusában az épületet átalakították egy tizennyolc emeletes szállodává, ami azonban beszüntette a működését a 90-es években a folyó szennyezettsége miatt. Most ez a gyönyörű hely a környék egyik fő turisztikai vonzereje. A több ezer turista, akik ellátogatnak ide, hogy megcsodálják a 157 méter magas vízesést és a környező természet szépségeit, megállnak az elhagyott Hotel del Salto-nál is. Éppen szemben találják a vízeséssel, ráadásul egy szikla szélén, ahonnan lélegzetelállító kilátás várja a vendégeket.

Fishing hut on a lake in Germany

Ez a kis horgász kunyhó a Berchtesgaden Nemzeti Park egyik taván található ( Bajorország). 1978-ban alapították,  területe 210 négyzetkilométer, és tulajdonosa a német állam. Nagy hegyek, kiterjedt erdők, meredek sziklafalak  jellemzik.

Hafodunos Hall in Llangernyw, North Wales

Hafodunos Hall  Llangernyw falu közelében található Észak-Walesben.  Sir George Gilbert Scott, a neogótika neves építésze tervezte 1861 és 1866 között Henry Robertson Sandbach megbízásából, akinek a családja vásárolta meg a birtokot 1830-ban. Az új ház egy sokkal régebbi  helyére épült (1674). A család Hafodunost a korai 1930-as években adta el. Az épületet különböző célokra használták, magán-leányiskolától öregek otthonáig. 2004-ben a ház legnagyobb része megsemmisült egy pusztító tűzben, ezt követően a teljes épület elhagyatottá vált. 2010-ben az ingatlant megvásárolt  390,000 fontért, és az új tulajdonos bejelentette, hogy visszaállítja régi fényét, és lakóhelyként fogja használni.

Holland Island in the Chesapeake Bay

A Holland-sziget egy mocsaras, gyorsan erodálódó sziget a Chesapeake-öbölben, Dorchester megyében, Maryland államban, Salisbury-től nyugatra ( USA). Egykor öt mérföld hosszú volt, és otthont adott egy 250- 360 főt számláló halász közösségnek, több mint 60 lakásnak, egy templomnak és egyéb épületeknek. De az erózió arra kényszerítette a lakosokat, hogy elhagyják – az utolsó menekülő 1922-ben -, évtizedek óta a sziget egyre kisebb, és már csak egy elhagyott otthon maradt az öböl fenyegetésében.

Kalavantin Durg near Panvel, India

Ez az erőd éppen Prabalgad-dal szemben található Indiában.  Mumbai-Pune Expresszről is látható. A legenda szerint az erőd Kalavantin királynő parancsára épült. A hegy sziklafalába vágott lépcsőkön lehet feljutni ide. A hegy csúcsáról Mumbai városát is látni.  Machi-Prabal falu lakosai még mindig tartják magukat ahhoz az ősrégi szokáshoz, hogy minden Holi (Shimga) fesztivál idején táncolnak a Kalavantin-erőd tetején.

Kolmanskop in the Namib Desert

Kolmanskop egy szellemváros a Namíb-sivatagban, Namíbia déli részén, néhány kilométerre a kikötő várostól, Lüderitz-től. A 20. század elején épült fel a város, mert egy nagyobb gyémánt megtalálásának hírére német bányászok települtek ide. Azonban fél évszázad alatt a bánya kimerült, és lassan-lassan minden lakó elhagyta otthonát.

Lawndale Theater in Chicago

Számomra nincs szomorúbb látvány egy elhagyott színháznál vagy mozinál. Az Uptown Színház, más néven a Balaban és Katz Uptown Theatre egy hatalmas, díszes film palota  Chicago városában (Illinois, USA). Rapp és Rapp építette 1925-ben, ez az utolsó a “három nagy” film palota közül, amit által épített Balaban & Katz színház lánc. Természetesen ez volt a legnagyobb Chicagóban, 4381 üléssel dicsekedhetett, és a belső térfogat nagysága miatt azt tartják, hogy nagyobb, mint bármely más film palota az Egyesült Államokban, beleértve a Radio City Music Hall-t New York-ban (több mint 4.300 m2). A mamut színház díszes bejárati előcsarnokkal és nyolc szintes homlokzattal rendelkezett. 1981-ben zárták le a közönség előtt.

Sunken yacht in Antarctica

Erről a hajóról nem tudni mást, mint hogy az Antarktisz területén süllyedt el.

The Kerry Way walking path between Sneem and Kenmare in Ireland

Ez az elhagyott házikó Kerry megyében, Írországban található. A Kerry Way egy hosszú gyalog út, amelyet végig járni 9 nap alatt lehet. A 214 km hosszú körút Killarney-ben kezdődik és végződik.  Az út megkerüli a Iveragh- félszigetet.

francia vasút

Mielőtt a párizsi metró megszületett volna, ott volt a “Chemin de fer de Petite ceinture” vagy “kis öv vasút”. A gőz motorral felszerelt vonatok a francia fővárosban, a 19.századi Párizs körül közlekedtek. Azonban hanyatlásnak indult az 1930-as évektől, és 1985-re  minden részét lezárták a 30 km-es vonalnak. Az ősi falak között visszakövetelte a helyét a természet. Nemrég a vasút egyik részét parkként megnyitották, de a többi rész sorsáról még folyik a vita.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!